ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Bröderna Jernberg i Carlstad United anklagar FC Linköping City för matchfixning

Under söndagskvällen nåddes vi av rykten från flera håll om att lördagens match i Div 1 Norra mellan BK Forward och Linköping City mycket väl kan vara en läggmatch där det var uppenbart att City skulle förlora den här matchen. Bröderna Jernberg som brukar vara frispråkiga på twitter har följande att säga om vad som hände.

Eric säger ”Heja div 1 Norra. Det är verkligen jätteroligt att delta i en sådan fin serie. Om inte serien rensas på några lag så kan de lika gärna lägga ner”. Kommentaren finns i en länk till en redovisning om vad som hände under matchen.

André säger ”Samma sak hände förra omgången, titta målet de släppte in i 98e minuten mot arameisk-syrianska. Målvakten har nog utökat sitt bankkonto de senaste två veckorna! Tyvärr verkar det vara okej att lägga sig. Alla vet om vilka klubbar det handlar om men ingen gör någonting åt det”.

Så vad är det som har hänt egentligen – vi har försökt bilda oss en uppfattning om vad som gick av stapeln i lördags när Forward och City möttes i Örebro.

Först kan vi konstatera att oddset sjönk på att Forward skulle vinna från runt 2.30 till 1.30-1.40 bara några timmar innan match (se bild). Det skulle innebära att Forward var 73% favorit att vinna matchen trots att man kommer från två raka förluster, det känns inte rimligt. Visserligen satt Esat Jashari som gjort 8 mål och är Linköpings skyttekung på bänken inledningsvis, men det är ändå orimligt att oddset ska vara så lågt. Ett antal bettingbolags larmklockor ringer tydligen också för matchen stängs för spel hos en del av dem (v.g se bild).

När vi tittat på highlightsen på Ettanplay så ser vi att målvakten Michael Hartman i FC Linköping gör en hel del dråpliga insatser vid samtliga tre baklängesmål, han står felplacerad, försöker inte rädda bollen och ramlar mystiskt vid straffläggning. En gammal målvakt som såg klippet kommenterade det med att det här är uppenbart att det inte ska räddas några bollar.

Hartmans tafflighet och de kraftiga oddsrörelserna bidrar så klart till massa spekulationer om matchfixning i denna match. Till Hartmans försvar kan man dock säga att han var fantastiskt usel mot Arameiska på hemmaplan förra veckan, som också André Jernberg antyder. Vi håller med André om det, efter att ha sett delar av den matchen. Men i den tillställningen var oddsrörelserna väldigt små.

Men det är inte bara runt målvakten det spekulerats om på sociala medier, även försvararen Ivan Bukenja omgärdas av rykten och frågetecken. Han står bla mer eller mindre med armarna i kors och gör inte en tillstymmelse att vilja springa in och slå bort en eventuell retur på straffen. Det är även han som gör en galen kapning i matchen som leder fram till straffen där Hartman ”snubblar” innan ens straffskytten har slagit bollen mot mål. Kolla själva på highlightsen.

https://ettanplay.se/watch/11949

Vi har anmält matchen till relevant visselblåsarfunktion

Facebook Comments Box