Ett annorlunda och roligt VSK Bandy vinner rättvist

VSK kom till Göransson Arena för att spela med mycket passningar och högt deltagande från alla spelare.
En perfekt matchplan som gav en övertygande 5-4-seger mot Sandviken.
Och vi fick se ett lite annorlunda VSK.

Det som känns annorlunda var lagets enträgna vilja att utmana SAIK-försvaret centralt. Både med fantasifulla flippar och modiga dribblingar där veteranerna Tobias Holmberg och Simon Jansson skapade oreda runt offensivt straffområdet.

Men mest oreda skapade 21-årige Joel Engström. Vilken match av TB-värvningen!
Bandyplay-kommentatorn började få ordning på Joels namn först efter andra målet, och SAIK-publiken kan börja frukta den nya VSK-generationen av kreativa, svårlästa spelare.
Under Michael Carlsson tog VSK två SM-guld med en typ av full-fart-framåt-bandy som byggde på att ösa på med halvorna längs kanterna och peppra boxen med inspel där fyra-fem hungriga spelare högg på bollarna.
Efter kvällens match känns VSK lika svårstoppade och anfallsglada som förut, fast med en helt annan plan.

Trendkoll VSK

1. En av de kaxigaste och iögonfallande insatserna av ett nyförvärv på länge.
Joel Engström, 21 år, gör två mål och skapar ytterligare ett par giftiga chanser – redan i första halvlek.

2. Alla fem målen – och ytterligare fem kvalificerade chanser – kommer från modigt spel centralt och smarta genombrytningar mellan försvararna. Raka linjer, skott centralt eller instick rätt in bland de svart tröjorna. Läckert att se.
Tidigare tre säsongerna har VSK kört mer virvelvind-spel från kanterna och inspel i boxen där fyra-fem man styrt in bollarna framför mål.

3. En rejäl generationsväxling i försvarslinjen med Stefan Edberg som nestor. Orutin och bristen på samspel lyser igenom då och då, främst i matchens första 20 minuter. Jobbar upp sig efter det. Får bra grepp om spelare som Christoffer Edlund, Daniel Mossberg och Daniel Berlin men hotas mest av en spelglad Erik Säfström.

4. Hörnorna utan Anders Bruun och Putte Sjöström.
Vi får räkna med betydligt färre bonusmål den här säsongen när två raketskyttar försvunnit. Den här matchen skapar vi bara tre hörnor eftersom kanterna utnyttjas mindre än vanligt. Det är oklart vilka som är våra superskyttar på fasta situationer.

5. Inget fusk med sommarens fyspass
VSK hade betydligt mer kräm i benen än SAIK:arna. Efter att Grönvitt fått ägna de första 20 minuterna åt att försvara sig, är man de mest fartfyllda och kreativa med sju-åtta kvalificerade chanser förutom målen.
Måtte Simon Jansson få vara skadefri i vinter. Han är ett fart- och dribblingsmonster!

6. Anfallsbandy.
Skönt att se två lag som inte gillar att vända och spela hemåt. Det var en klassisk duell mellan två anfallsglada lag med gott självförtroende. Ser ut att bli en kul vinter.

//Lasse Östling

Kort matchfakta:

1-0 (52 sekunder) Erik Säfström.

2-0 (13) Lukas Widman, märkligt mål från snäv vinkel.

2-1 (19) Robin Andersson straff, efter att Martin Landström fälls i efter snyggt genombrott.

2-2 (23) Joel Engström efter genial passning av Tobias Holmberg

2-3 (37) Joel Engström (Tobias Holmström igen) distansskott en bra bit utanför straffområdet.

2-4 (62) Robin Folkesson efter assist från Simon Jansson.

3-4 (65) Erik Säfström

3-5 (82) Martin Landström tråcklar sig elegant igenom försvaret

4-5 (89) Rasmus Forslund (Daniel Berlin flipp på frislag, där blev VSK-försvararna lurade).