ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – BP

Då var det så dags att möta årets premiärmotståndare, denna gång på hemmaplan i Västerås. Det finns nog ingen nu levande VSK:are som inte bär på fantastiska minnen och härliga känslor efter triumfen på Grimsta i våras. Inte bara var det VSK Fotbolls första vinst på Grimsta IP mot BP på 20 år, det skedde dessutom inför en månghövdad och extatisk grönvit supporterskara.

Vem minns inte känslorna när Simon Johansson rullade in bollen mellan benen på målvakten till 2-1, efter en mönsteromställning av VSK som bland annat innebar två tunnlar på motståndarspelare. Vem kan heller glömma Simons segerfest med fansen där räcket runt planen oväntat gav vika för den grönvita mur som samlats för målfirandet. Kaosscener de luxe utspelades, men allt slutade lyckligt och VSK vann med 2-1.

Det ingen visste då var att det här bara var början på BP:s ökenvandring i tabellens nedre regioner. VSK slog i den första spiken i kistan. Det har blivit många fler sedan dess.

Nu är det som sagt dags för lagen att mötas igen och vi går igenom vad som hänt i BP sedan premiären i mars. Vill du läsa mer om klubben inför 2019 kan du göra det här

Laget

Förre tränaren Roberth Björknesjö sa redan tidigt på våren att laget kommer att prestera bättre på hösten, då han till stora delar förfogade över ett för året nykomponerat lag där behovet av att bli samspelta var stort. Nu är det inte bara samordningen av spelet som brustit i årets lag. Trots en bra blandning av namnkunniga spelare med rutin och yngre hungriga förmågor har man som lag kapitalt misslyckats så här långt i årets seriespel.

Det har blivit en ond spiral där laget inte lyckats och sen fått dåligt självförtroende och sen fortsatt att misslyckas. Kvalitén har stundtals varit mer på Div 1 nivå och många av spelarna går inte att känna igen från tidigare år. Trots att man spelat uselt har Björknesjö suttit säkert, under mantrat att det blir bättre i höst.

I sommarfönstret värvade man bara in en enda spelare, en brasse som framlevt sina dagar i Estniska högstaligan. I övrigt tappade man bara ett lån och så Benny Lekström som slutade som aktiv, för att bli målvaktstränare i klubben.

Styrelsen vidtog dock en viss försiktighetsåtgärd på tränarsidan när man gjorde VSK-bekantingen Kjell Jonevret till en rådgivare åt Roberth. Kjell fanns praktiskt nog redan i organisationen så det var ingen kostnad för klubben att ge honom ett tilläggsuppdrag.

Dessvärre har BP fortsatt förlora och till slut var måttet rågat för klubbledningen. I samband med landslagsuppehållet fick Björknesjö och hans assisterande lämna skutan och Jonevret har fått tagit över ansvaret tillsammans med en ny assisterande tränare.

Givet att klubben sladdat i botten genom hela säsongen har tränaren roterat rätt friskt i startelvan. Detta speglas i att man har den tredje lägsta snittiden på sin startelva i serien. De som som kunnat vara säker på en startplats är egentligen högerbacken Fritjof Björkén och den eviga lagkapten Gustav Sandberg Magnusson.

Den lagdel som sviktat mest är försvaret då man släppt in 36 mål, fjärde mest i serien. Den tidigare givna mittbacken Oscar Pehrsson har förpassats till bänken de senaste matcherna och ersatts av meriterade Marcus Hansson som i fjol spelade för IK Frej.

BP har bara vunnit tre matcher, varav en på bortaplan. Man har dock spelat 8 oavgjorda matcher, dvs mer än var tredje match slutar oavgjort.

Matchen

BP kommer till denna match under stor press att vinna, givet hur helgens övriga matcher föll ut. Man har två poäng upp till kvalplats och sju för att slippa kval. Man inriktar sig så klart i första hand på kvalet vilket innebär att laget inte har råd att förlora idag. Med stor sannolikhet kommer man därför att prioritera defensiven och se till att stänga ytorna på kanterna för att förvägra Filip och Petar löpvägar framåt med bollen. Man kommer helt säkert att själva utnyttja kanterna för att komma runt och slå inlägg, ungefär som man gjorde i våras, då VSK fick utstå en kanonad av inlägg i boxen.

Spelare att se upp med:

Dusan Jajic: den målfarlige mittfältaren med fem baljor så här långt. Han kan själv skapa ett läge och avsluta med sitt fina skott. Livsfarlig vid alla former av frisparkar nära motståndarmålet. I senaste matchen startade Dusan som anfallare och kan mycket väl göra det igen

Albin Linnér: Den tjugoårige anfallen har trots begränsat med speltid gjort 4 mål och startade senast med Jajic på topp.

Vi konstaterar att nyförvärvet från Estland inte startat så här långt men gjort inhopp. Kanske är det hans tur nu att starta en match?

I senaste matchen före uppehållet startade BP med en 4-4-2 uppställning. Om tränare Jonevret har andra tankar är inte lätt att veta. Men vi kan nog räkna med att man maximalt spelar två i anfallet, och därmed ger laget en defensiv balans.

För att VSK ska kunna vinna denna match med alla skador som finns i backlinjen och de ovana ersättare som nu måste till krävs att man får till anfallsspelet. Vi räknar kallt med att BP kommer lyckas göra mål och för att vinna måste VSK säkert näta minst två gånger.

Det gäller att ha tålamod och minimera de individuella misstagen. BP kommer att ligga rätt i positionerna och försvara sig för att gå på omställningar. VSK måste vara redo på det och se till att inte tappa folk och positioner på fel ställen.

Den här matchen betyder mycket för båda lagen och om VSK tidigt får hål på BP finns stor chans att luften går ur laget. Blir det tvärtom är sannolikheten stor att man kommer kriga som spartaner enda in i kaklet för att försvara sin ledning, då poängen är av yttersta vikt för klubben. Detta sagt, VSK måste alltså vara på tå från början och inte skänka bort ett tidigt ledningsmål till gästerna, som man gjort i flera av höstens hemmamatcher.

Med ett fokuserat och hårt arbetande lag som kommer in rätt i matchen kommer VSK att vinna denna tillställning, så är det. Nu måste det bara ske i praktiken också. Vi hoppas nu att tränare och spelare förmår ladda på rätt sätt och se till att vi får njuta av det skönspel vi vet VSK är kapabla till.

Facebook Comments Box