ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Inför BP – VSK Fotboll

Idag var det så äntligen dags för seriepremiär i årets Superettan, som vi har längtat. De grönvita hjältarna ställs mot tufft motstånd direkt i form av IF Brommapojkarna.

BP är en närmast hopplös motståndare till VSK, särskilt på Grimsta där VSK förlorat allt som spelats sedan 1999, när det kommer till BP.

Nu är det tid att få ett slut på den här tjugoåriga förlustsviten.

Det finns absolut chanser att det kan bli så, för VSK möter ett BP som likt fågel Fenix är på väg att resa sig ur askan. Ett nytt lag, från en mångt och mycket ny trupp är på väg att stampas fram ur jorden, av tränare Björknesjö. Lagbygget BP anno 2019 är under konstruktion.

Det var stor truppslakt i höstas när BP åkte ur Allsvenskan, så klart. Försvann gjorde nästan alla av lagets bärande spelare (du kan läsa vår initierade genomgång och analys här).

Nu har laget byggts upp igen med sikte på allsvenskan. Dit tror inte många att BP når i år, inte vi heller på Anno-redaktionen, men målet är givet för klubben.

Idag kan VSK förvänta sig att möta ett lag med en till delar väldigt rutinerad backlinje. Till höger hittar vi Fritjof Björkén som var ordinarie i AS med BP i fjol. I mitten finns vår grönvita bekanting Oscar Perhsson. Normalt flankeras han av unge Ali Suljic men han är skadad just nu och ersätts nästan säkert av någon av truppens ännu yngre förmågor (Svenlèn). Till vänster lär vi se Billy Nordström som körts upp från IFK Göteborg där han startade 6 och hoppade in i 8 matcher ifjol. Med målvakten är försvaret nytt till 4/5-delar.

Det ser bättre ut på mittfältet. Där finns evige lagkaptenen GSM (Gustav Sandberg Magnusson), vars far är spelaren som spelat flest matcher för klubben genom dess historia. Det verkar som GSM jobbar på att slå det. Gustav är slitvargen på mitten och bredvid sig finns från förra året Kenyanen Eric Johana Omondi, som startade 17 matcher då. I år kommer Eric tillsammans med nyförvärvet från Bajen Dusan Jajic stå för det offensiva på mittfältet. Dessbättre för VSK är Dusan skadad just nu.

På mittfältet lär vi istället hitta Marcus Hansson som är inlånad från Djurgården och som ger det hela rutin med sina 29 år.

Framåt kan vi kallt räkna med att återfinna yttern Philip Hellquist som är målfarlig och gjorde tex tre mål i cupmatchen mot IK Brage som BP vann med 4-2. Till sin hjälp där framme finns nästan säkert nyförvärvet från AIK Albin Linnér. Till sist lär också Alexander Nilsson dyka upp. Han är kvar sen i fjol då han spelade 15 matcher i AS och gjorde ett mål.

Av det vi sett av BP:s spel i år vill de spela ett rakt och snabbt spel där man använder Omondis offensiva farlighet och sen ser till att Hellquist får bollen. Han har ett grymt skott.

På papperet består BP av spelare med snäppet bättre meriter jämfört med VSK:s. Lagets svaghet är att de inte är samspelta än. Det syntes tydligt i cupmatchen mot Brage där Borlängelaget gång på gång i första halvlek hittade ytor mellan mittfält och försvar och ledde välförtjänt med 2-0 när man gick till vila. Sen fick Brage en utvisad och då började Hellquist show med två frisparksmål och ett hattrick i andra halvlek.

I den här matchen bör VSK spela lite som man gjorde i träningsmatchen mot Sundsvall och gå på omställningar. VSK kommer inte vinna mittfältskampen och att ta sig förbi på kanterna är inte helt lätt då ytterbackarna är riktigt bra. Chansen till mål för VSK finns nog i att gå på djupet och slippa möta ett rättvänt BP-försvar. Sen måste man var otroligt noga i försvarsarbetet. Minsta slarv så kommer Hellquist att göra mål.

Vi har tippat att VSK vinner och det är möjligt men då måste alla spelare göra en perfekt match, ungefär som den mot GIF Sundsvall.

Facebook Comments Box