ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Supporterstorm mot MFF:s förslag att ta över LB07 – vad betyder det för VSK?

Det senaste året har det funnits en debatt i och runt klubben kring om VSK Fotboll ska skaffa sig ett representationslag på damsidan. I somras annonserade styrelsen att man avsåg att dra igång ett damlag med ambitionen att vara i seriespel 2021.

Däremot har inget officiellt sagts om hur det mer exakt ska gå till. Styrelsen har pekat på två möjliga spår. Det ena är att starta laget i division 4. Det andra att ta över en existerande damverksamhet i staden. BK 30 har nämnts som en möjlig kandidat men även de andra två klubbarna, Gideonsberg och IFK är två fullt tänkbara kandidater.

Av det som berättats av initierade VSK-källor skulle nackdelen med att starta ett lag i division 4 vara att man är rädd att slå ut mer än ett av damlagen i stan. Ett sätt att påverka den nuvarande ordningen på damsidan i Västerås så lite som möjligt skulle möjligen kunna vara att ta över BK 30s/andras dam- och juniorverksamhet.

Det finns ganska många klubbar i Sverige som varit starkt förknippade med herrfotboll och som helt negligerat damfotboll så här långt, men som på senaste tiden börjat snegla på hur de ska kunna skapa ett damlag.

I många fall har det helt enkelt varit ett utfall av att enskilda medlemmar skrivit en motion till ett årsmöte och krävt att föreningen ska starta en damverksamhet. Ofta har dessa motioner gått igenom och styrelsen har då fått börja undersöka hur det gå till. Likt VSK hamnar föreningarna inför två alternativ, att ta över ett lag eller att börja längst ned i seriesystemet med ett eget nytt lag.

Senaste klubben ut är Malmö FF som försökt bygga upp en flickverksamhet på senare tid, vilket visat sig vara svårt. Varför det varit tufft är lite oklart, men konkurrensen i stan är ju mördande med både Rosengård och LB07 i Damallsvenskan.

Lösningen från MFF:s styrelse för att få till ett damlag var helt enkelt att föreslå att slå ihop sig med föreningen IF Limhamn Bunkeflo även kallad LB07 och därmed ta över både herr- och damlag. På så sätt skulle MFF enkelt få ett lag i damallsvenskan samtidigt som LB07s herrlag skulle bli ett farmarlag där MFF:s juniorer skulle få speltid.

Genast dök kopplingarna till AFC Eskilstuna upp i huvudet på MFF:s supportar. AFC satt i system att hoppa upp i seriesystemet genom att slå ihop sig med lag högre upp i systemet.

En folkstorm bestående av arga MFF-supportrar har sen det hela blev känt gjort sig hörda i sociala medier, där man på det bestämdaste tar avstånd ifrån klubbens planer. I MFF:s senaste match på bortaplan mot Peking hissades banderoller i protest mot planerna. Den som vill läsa vad MFF-supportrarna tycker kan läsa kommentarerna i tweeten nedan.

Just nu är det ovisst om förslaget kommer gå igenom på det extra årsmöte som är planerat. Vi har ingen direkt insyn i hur MFF:s årsmöten brukar vara och om det finns någon eller flera starka krafter som är för förslaget. Men det troliga som det ser ut utifrån reaktionerna på sociala medier, är att det röstas ned och att klubben kanske får gå vidare i nästa steg och starta ett lag från lägsta serien, vilket är det supportrarna vill.

Men återigen till VSK och BK 30/andra damklubbar. De reaktioner som klubbledningen i MFF just nu får uppleva från supporterhåll är vad VSK:s styrelse kommer få uppleva om ett förslag om sammanslagning/övertagande presenteras. Långt innan MFF:s plan blev känd och den storm som nu rasar emot den, var många i VSK-leden kritiska till planerna att ta över ett lag.

VSK Fotboll ska starta ett damlag så fort det bara går, det är det många som tycker. Men det ska ske längst ned i seriesystemet och laget ska sedan klättra uppåt på egna meriter och växa in i kostymen, vartefter man avancerar.

VSK är inget nytt AFC, vilket i praktiken innebär att alla former av sammanslagningar eller övertaganden är uteslutna. Vilken division damlaget spelar i har ingen betydelse. Det viktigaste är att vi kan vara stolta över vårt lag i visshet om att allt är skött som det ska och att eventuella framgångar ärligt har förtjänats.

Facebook Comments Box