ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Mer glöd och mindre slarv får blir höstens paroll

Jag vet att idrott är komplicerat. Att det är löjligt enkelt att tycka från läktaren.  Ändå blev det just så när jag lämnade Parken ikväll. I det allt mer påtagliga höstvädret var frågorna och åsikterna om Grönvitt många.  Förlust mot bottenlaget BP med 1-2. Många tänkbara förklaringar fanns förvisso till det sämre spelet. 

Skador på spelare inför matchen liksom skador och andra känningar på spelare under matchens gång. Att tvingas ställa upp utan sina starkaste mittbackar och helt utan tillgängliga ytterbackar.  Att till råga på det tvingas byta ut vikarierande högerbacken Moggia efter drygt 20 minuter gjorde det hela än mer prekärt. Att BP:s bägge mål uppstod via slarv kändes tråkigt men på något vis följdriktigt.  Det måste bara bli kännbart att ha en så brandskattad försvarslinje.

Emellertid, kvällens största debacle var inte den decimerade backlinjens oförmåga.  Det mest remarkabla var istället den oerhört svaga offensiven. Även om BP kämpade med näbbar och klor så tilläts VSK ha mycket boll. Tyvärr präglades det offensiva försöken av en enda härva av tillkortakommanden. Inlägg som var för låga, för korta, för långa, för höga, för hårda. Undermåliga skott. Mittfältare som tappade boll och ett ibland alldeles för taffligt tempo.  Man ville slita sitt hår i ren frustration från sin plats på läktaren.

Sämre insatser är ofrånkomliga, jag vet det. Men det är ändå anmärkningsvärt vilken låg nivå det varit på Grönvitts spel vid några tillfällen under året. Det handlar inte om några orimliga krav som det ju snackats om. Det är bara så att man måste kunna kräva mer av ett lags offensiv än vad som blev fallet ikväll. Dessutom är det inte första gången. Kvällens insats kan snarare göra sällskap med en handfull ytterligare plattmatcher. Man kan fråga sig vad det är som inte klaffar?

Man kan snacka om skador, stolpe ut och skylla på domare som dömer lite mot oss. Inget av detta ger dock den fullödiga förklaringen till det stundtals undermåliga spelet. För det var för dåligt ikväll, alldeles oavsett hur svårt skadorna drabbade laget.

Jag kräver inte att VSK som nykomling spelar champagnefotboll och parkerar på övre halvan. Jag kräver dock betydligt bättre än vad som blev fallet ikväll såväl som vid några tidigare, mindre glimrande, tillfällen av denna mycket märkliga fotbollssäsong.

Jag är troligen inte mycket mer än en simpel tyckare från läktaren, men frågan om varför VSK emellanåt agerar som ikväll känns ytterst relevant.

Mer glöd och mindre slarv tror jag får bli Grönvitts paroll för den återstående delen av säsongen. Det kommer att bära långt, åtminstone betydligt längre än ikväll.

Facebook Comments Box