ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Trelleborgs FF – VSK Fotboll

Höstmånad och början på slutet av årets serie i Superettan. Vi klyschar till det redan i första meningen och konstaterar att det är nu agnarna sållas från det berömda vetet. Det är nu strecken i tabellen börjar skifta färg mot skrikande rött, om vi tittar nedåt, och pulserade grönt om vi skådar uppåt i seriesammanställningen.

Nåväl, givet omgångens resultat i övrigt, även om allt inte är färdigspelat vid textens sammanställning, är det viktigt att VSK Fotboll fortsätter att ta poäng i sina matcher för att undvika bottenkänning. Detta faktum gäller inte minst idag när man möter ett lag av sämre kvalité.

Trelleborgs FF på menyn för dagen alltså. Ni kan läsa vår mer matiga sammanställning av klubben och spelarna här. Som vanligt fokuserar vi här på att prata om det som hänt runt och i laget under sommaren.

Värvningar i sommar

In: Henrik Johansson (Bosman), Bozidar Velickovic (FK Vozdovac), Christian Köhler (FC Helsingör), Erik Rasmusson (TFF U19), Jacob Christiansen (TFF U19), Musa Noah Kamara (East End Lions FC)
Ut: Nebiyou Perry (avlutat lån, ÖFK), Noah Christoffersson (lån, Eskilsminne IF), Felix Hörberg (ÖFK)

Trelleborg var aktiva under sommaren och värvade in totalt 6 spelare, varav två junisar från de egna leden som man nu flyttadar upp i A-truppen. Av de fyra seniorspelarna var det bara Kamara som inte startade i senaste matchen mot Varberg. Helt klart har man plockat in spelare som ska kunna gå rakt in i elvan och förhoppningsvis göra den bättre.

På transferfönstrets sista dagar sålde man också Felix Hörberg, den unge, talangfulle yttermittfältaren. Han hamnade i ÖFK. Om man inte vet vad som har hänt kan man säkert fråga sig varför TFF säljer en uppenbar stortalang, även om han kanske inte varit i superform i år?

Svaret är enkelt, lika bra som Felix kan vara på planen, lika hopplös tycks han kunna vara utanför den. Han verkar ha rejält höga tankar om sig själv, kan vi konstatera. I TFF:s match borta mot J-Södra för en tid sedan vägrade sagde Felix att äntra spelarbussen när det stod klart att han inte var uttagen i startelvan. Han gick tydligen hem istället och där förblev han i veckor, innan han kom tillbaka till laget och bad om ursäkt. Han blev så klart avstängd och gissningsvis var tålamodet i klubben slut avseende Felix primadonnafasoner.

Man skeppade helt enkelt iväg honom till ÖFK där han nu fått spela de tre senaste matcherna. Vi får väl se hur det går för Felix i en klubb under destruktion? Kan han hålla huvudet kallt och leverera? Han lär vara kvar i ÖFK länge, givet deras transferförbud mot att plocka in nya spelare.

För Trelleborg antar vi att det var med en lättnadens suck man vinkande Felix farväl vid stadens gräns. Den typen av energitjuvar som inte fogar in sig i gruppen, vill ingen klubb ha med att göra i längden.

Samtidigt som vi säger detta är det ofta de egensinniga spelarna som lyckas allra bäst om de kan hitta/få sin plats i ett lag. Ska bli spännande att följa Felix vidare äventyr.

Säsongen

TFF har knappast gjort den säsong man önskat. Inför starten talades ändå bland experter om att klubben nog skulle kunna ta en relativt framskjuten placering, med sin allsvenska rutin och runt det faktum att man inte tappat allt för många spelare. Dessvärre har inga av dessa förhoppningar infriats utan man får nog konstatera att man inte är bättre än vad tabelläget visar.

Nu är det nog ingen som deppar jättemycket för hur det ser ut i år. Fokus ligger på framtiden och de miljoner man fått för att bygga laget mot Allsvenskan. I år är nog snarast uppdraget att hålla klubben kvar i serien utan att det ska behöva vara så nära degradering att lagets supportrar går omkring med rullande ångestattacker.

Prestationsmässigt har TFF gått hyfsat på slutet. Av de fem senaste har en vunnits, tre slutat oavgjort och nu sist en förlust mot Varberg på hemmaplan. I just den här matchen spelade inte Trelleborg särskilt bra utan det var mycket kamp över hela planen med få målchanser och tillknäppt spel. Varberg lyckades till slut få in en boll och sen stå emot den relativt svaga forcering som TFF försökte åstadkomma.

Matchen

Vi kan förvänta oss att TFF ställer upp som vanligt med 4-4-2. Längst fram har man rimligen Camara-Jönsson och som parhäst får han säkert Jovanovic som fick starta mot Varberg och gjorde det bra, efter några matcher på filten. Man har också vänstermittfältaren Erik Andersson avstängd på grund av gula kort. Ett avbräck då han är en given startspelare.

VSK kommer till spel utan Dennis Persson, Emil Skogh som är avstängda. Som ni kunnat läsa i vår artikel är Karwan Safari skadad och inte tillgänglig. Givet hur laget presterat på sista tiden utgår vi från att tränare Gabrielsson inte ändrar i uppställningen till denna match.

En möjlig startelva är därför

Fagerström
Tsouka – Berisha – Sabetkar – Florén
Ljevar – Johansson – Hellgren
Tronêt – Span – Petrovic

Vad vi kunde se av matchen mellan TFF och Varberg är planen inte perfekt. Vissa partier är sämre där bollen studsar och försvårar ett snabbt spel. Planen är också otroligt långsam, jämfört med konstgräs. Detta leder till att det är svårt att komma loss och att det blir duellspel över hela planen när motståndaren nästan alltid hinner fram efter en passning och kan gå in i duell. Det kommer bli mycket kamp och grisande i denna match. VSK måste vara beredda på detta och se till att inte tappa mittfältet.

Vad vi kunde se på veckans träningar kommer VSK ställa upp i en relativt defensiv uppställning, sannolikt för att få stopp på mittfältet och hålla laget kompakt. Ett kompakt lag är nödvändigt när spelet blir långsamt och när man inte kan förlita sig så mycket på långbollar.

VSK har alla möjligheter att kriga till sig poäng i den här matchen. Men då måste man acceptera de lokala förutsättningarna som råder med den långsamma planen, relativt hård vind och det krig som kommer vara på planen i 90 minuter.

Som alltid kommer ett gäng grönvita supportar att vara på plats och stötta laget.

Facebook Comments Box