ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Trelleborgs FF

Trelleborg var verkligen förra årets strykpojke i Allsvenskan. Man lyckades bara skrapa ihop 15 poäng på 30 matcher och slutade tvärsist i serien. Det går nog bara sammanfatta den ettåriga sejouren i AS med att det var ett lag från Superettan med Superettankvalitéer som spelade i Allsvenskan.

Nu har man fått börja om med att delvis bygga ett nytt lag. Ett tungt tapp är kaptenen och mittbacken Alexander Blomqvist som var en klippa i fjol. Nu återfinns han i GIF Sundsvall. Ett annat tapp är Marko Johansson, målvakten som nu spelar i GAIS på lån från MFF. Han var bra redan ifjol och har inte blivit sämre i år. Framåt har man tappat Deniz Hümmet som gjorde flest mål ifjol, fem stycken blev det.

Men allt är inte mörker. Trots allt, av de 10 spelare som spelade mest i Allsvenskan har man faktiskt lyckats behålla hälften. Framförallt mittfältet är i princip intakt sen 2018. Viktigast är kanske talangen och egna produkten Felix Hörberg som fyller 20 år i maj. Han gjorde 4 mål i fjolårets Allsvenska och var given i startelvan. En annan viktig pjäs är rutinerade Robin Nilsson som är defensiv mittfältare. Robin är dock borta mot VSK, ett klart avbräck för TFF.

Framåt förlitar sig TFF på två ”gamlingar” för målproduktionen. Främst i år är 33-årige Zoran Jovanovic som gjort 3 av TFF:s 4 mål. Salif Camara Jönsson är den andra anfallaren. Han är 35 år men borta mot VSK pga skada i senaste matchen mot Norrby. Istället lär vi få se Dennis Antwi på plan från start i anfallet.

Ny målvakt har man också, Andreas Larsen från Danmark med flera säsonger i Lyngby i danska Superligan på meritlistan.

Nytt och gammalt ska nu förenas under nya tränaren Peter Swärdh som anlände i januari. Swärdh har varit utan tränarsyssla sedan 2017 då han fick lämna Kalmar FF pga dåliga resultat. Men nu är han tillbaka och huvudsponsorn Mellby Gård har utlovat 50 fräscha millar till att bygga lag för allsvenskan under kommande år.

Swärdh förstår att det tar tid att bygga och ingen i TFF kan vara lycklig över försäsongen eller inledningen på årets serie. Men det finns tålamod. Nu ska man bygga långsiktigt och är resultaten emot klubben i sommar kommer man värva in för att se till att det går bättre.

Laget spelade annars bra mot GAIS i premiären men lyckades inte föra spelet när man skulle bevaka sin ledning, det gav GAIS chans att komma ifatt och föra matchen. Borta mot Varberg var man chanslösa. Man blev uppkäkade av Varbergs mittfält och 3-1 förlusten kunde ha skrivits till mycket större siffror.

Senast mot Norrby på hemmaplan och en dålig gräsmatta spelade man oavgjort efter att ha legat under i princip hela matchen. TFF gjorde ingen bra match men lyckades forcera in en kvittering när Norrby backade hem för mycket.

Nä, Trelleborg har inte rosat gräsrektanglarna så här långt. Nu mot VSK vill man helt säkert ta poäng och gärna vinna för att inte sladda i botten av tabellen. Hur ska man göra det?

Hittills har man kört mycket possessionspel och haft bollen klart mest i sina matcher. Sen har man kanske inte fått ut så mycket som man velat av det. I matchen mot Norrby tappade man boll hela tiden och fick omställningar på sig.

Vi gissar att man byter taktik till denna match och kommer att ligga relativt lågt i utgångspositionerna i sitt 4-4-2 system för att få bort VSK:s omställningsspel. Sen kommer man försöka vinna bollen centralt och kontra via sin högerkant. Det är viktigt att få med Felix och Zoran i spelet då Felix är offensivt skicklig och Zoran är i superhet målform just nu. VSK kan förvänta sig farliga anfall på sin vänsterkant. Faktum är att Felix på högerkanten stått för 50% av alla lyckade anfall Trelleborg haft i år. VSK:s vänstersida är härmed varnade.

Om man tar ledningen lär man backa hem ytterligare och låta VSK hålla till på kanterna.

Hur ska då VSK ta sig an gästerna från skåne?

Ja, till att börja med måste man så klart hitta tillbaka till den laddning man haft i laget under hela vintern i träningsmatcherna och de två första matcherna i serien. Hungern att vilja vinna, hungern att vilja visa upp sig för fotbollssverige att VSK är något att räkna med även här i elitfotbollen. Så ja, nu gäller fullt fokus på uppgiften. Nu ska man möta ett nytt lag i behov av poäng och som kommer vara cyniska i sitt sätt att försöka samla ihop dem.

VSK måste hålla tempot uppe mot ett lag som gärna drar ned det. Man måste se till att visa rörlighet och ta löpningarna för att få isär TFF:s försvar och man måste se till att vara aggressiva och pressa högt. Backlinjen hos TFF är inte säkerheten själv och man bör kunna få en del enkla bollvinster om man ser till att göra jobbet som ett lag i anfallspositionen.

Som vi sa i vår senaste podd, den här matchen är en liten fingervisning om hur den närmsta framtiden ska se ut för VSK. Vinst och man är där man vill vara i tabellen och får arbetsro. Förlust och man kommer vara i behov av poäng i kommande svåra matcher.

Som sagt, nu gäller det att VSK visar karaktär och ser till att spela sin bästa fotboll. Det innebär bland annat att man slutar göra enkla misstag som leder fram till farliga situationer i det egna straffområdet. Precis som TFF kommer vara cyniska, var det tillbaka. Fixa en straff istället för att finlira i straffområdet. Det som räknas i den här matchen är vilka som kliver av med poängen.

Noggrannhet, passion och offervilja är dagens ledord för de grönvita krigarna.

Kom igen Grönvitt

Facebook Comments Box