ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Geniet” har tagit plats på mittfältet trots den hårda konkurrensen

Östersupportrarna kallade honom ”Geniet”, men med åren har han blivit en kulturbärare i Grönvitt. Den här säsongen slåss Jonas Hellgren om en plats på innermittfältet i den hårt konkurrensutsatta VSK-truppen.

I onsdags var Jonas Hellgren en av gästerna i Anno 1904:s livesändning på Facebook. Det blev ett snack om bland annat konkurrensen i truppen, tiden i Öster och hur långt årets grönvita lag kan nå.

VSK vann premiären mot AFC Eskilstuna och spelade oavgjort mot Degerfors i andra omgången. Vi frågade Jonas Hellgren vad han tycker om säsongsinledningen.

– Klart man är lite ringrostig som alla är, det var ett tag sig man spelade matcher. Fyra poäng är godkänt då vi mött AFC och Degerfors som är topptippade. Vi känns starka och har något bra på gång, säger Hellgren.

Hur känns det för egen del?

– Känns helt ok. Fysiken och kroppen känns ganska bra. Det är skönt och slippa tänka på småskador.

Konkurrensen

I premiären var Simon Johansson skadad och mot Degerfors startade han på bänken. Han är en av många som utmanar Hellgren om platsen på mittfältet, men Hellgren är inte rädd för att förlora sin plats i startelvan.

– Konkurrens är något som utvecklar oss, det ska alltid finnas, fotboll är en färskvara och det ska inte spela någon roll vad du har gjort innan. Det handlar om vad du gör här och nu. Det bästa sättet att pressa sig är att det är konkurrens på träningarna. Visa att du ska spela och förtjänar spela. Det är något jag tror kommer utveckla klubben längre fram också.

Med de extraordinära omständigheter som råder denna säsong tror Hellgren att det blir extra viktigt med en bred trupp.

– Titta sista målet mot Degerfors, det är Brian som slår en passning till Sporrong som ger den till Karwan som slår in den i krysset, det är tre avbytare som avgör matchen och gör att vi får med oss en poäng.

Samtidigt skulle Hellgren aldrig acceptera en plats på bänken. Han vill spela, men säger att man samtidigt måste visa respekt för sina lagkamrater och klubben.

– Om du tjurar ur och gnäller kommer det aldrig gynna dig själv i slutändan. Det är bara bita ihop och visa att du ska spela varje träning.

”Geniet” Hellgren

Efter att VSK åkt ur Superettan 2011 gick Jonas Hellgren till Öster.

– Det var en bergochdalbalresa i Öster. 2012 var en av de roligaste säsongerna jag varit med om tillsammans med 2010 i VSK. Vi hade fjorton vinster och en oavgjort och sprang igenom serien. Sen var det extremt tung säsong 2014 när vi åkte ur. Det var väldigt bra förutsättningar med tipshall, gym och ny arena.

I en klubb som Öster blir det lätt nostalgskt och gnälligt när de sportsliga resultaten inte når upp till supportrarnas förväntningar, men Hellgren gillar att spela inför folk som engagerade i sin klubb.

– De har en väldigt anrik historia med många SM-guld och många supportrar minns tillbaka till den tiden. 2012 var det många äldre som kom fram och var glada och tyckte det var gamla Öster de såg, sen var det tvärtom 2014 när vi åkte ur med mycket press. Men på något sätt är det ändå underbart att folk bryr sig.

Tillbaka i Grönvitt

Hellgren påpekar att det var ganska turbulent under hans år i Grönvitt också. 2010/2011 hände det att kamerateam dök upp på träning och då förstod Hellgren att klubben skulle vara med på sporten på tv.

– Ska jag se framåt så tycker jag det är väldigt positivt. Föreningen rör sig i rätt riktning, vi har ett intressant lag och organisationen byggs. Det är lite vibbar från den tiden jag var i Öster att det kan vara början på någonting bra.

Hur långt kan VSK gå i år?

– Det är svårt och veta, det är en otrolig tuff serie. Det handlar lite om att få momentum. Vi har spelat två matcher och vi har inte spelat på våran toppnivå men ändå fått med oss fyra poäng. Det är lite lugnet före stormen och väntar på att få allting att klicka. Då tror jag många lag kommer få jobbigt mot oss.

Hur funkar det med nya tränarduon?

– Det har varit väldigt tydligt och det är viktigt att alla vet vad de ska göra. Tydligheten i spelidén är bra och då vet alla vad de ska göra. De kompletterar varandra väldigt bra och har något bra på gång även där, Thomas om att bygga grupp och har varit med väldigt länge och Kalle med sina taktiska analyser och sina träningsupplägg. Tillsammans med Jesper och Ida så har vi en bra konstellation. Nu har vi dessutom Bissen tillbaka.

På lördag kl 17:30 spelar VSK mot Öster på Myresjöhus Arena. Vår gissning är att det grönvita geniet startar på mittfältet som i de första två matcherna.

Så bra var spelarna på försäsongen.

Hellgren i årtiondet elva

En skön resa: Upplev 2010 med VSK Fotboll

Facebook Comments Box