ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Expected goals från omgång 1 och 2

Det har nu spelats två omgångar i Superettan och det finns säkert många som törstar efter djupa statistiska analyser om serien. Men det är egentligen alldeles för lite data för att dra några slutsatser, men siffrorna kan ändå vara intressanta att redovisa. Så här är expected goals och expected points från de första två omgångarna!

Omgång 1

GAIS – Jönköping Södra IF: 1 – 0 (xG: 0.3 – 1.52)

Halmstads BK – Trelleborgs FF: 0 – 1 (xG: 0.54 – 0.28)

GIF Sundsvall – Umeå FC: 3 – 1 (xG: 1.32 – 1.9)

AFC Eskilstuna – Västerås SK: 0 – 1 (xG: 0.31 – 1.27)

Akropolis IF – Dalkurd FF: 0 – 0 (xG: 0.18 – 0.22)

Östers IF – Norrby IF: 2 – 1 (xG: 0.4 – 0.42)

Degerfors IF – IK Brage: 4 – 1 (xG: 2.32 – 0.68)

Ljungskile SK – Örgryte IS: 2 – 3 (xG: 1.95 – 0.62)

Omgång 2

Umeå FC – Akropolis IF: 1 – 1 (xG: 1.86 – 1.31)

Norrby IF – GAIS: 3 – 0 (xG: 1.37 – 0.36)

Västerås SK – Degerfors IF: 2 – 2 (xG: 0.95 – 0.34)

IK Brage – GIF Sundsvall: 1 – 2 (xG: 0.85 – 1.18)

Trelleborgs FF – Östers IF: 0 – 1 (xG: 0.65 – 0.68)

Örgryte IS – Halmstads BK: 0 – 3 (xG: 0.1 – 1.16)

Jönköping Södra IF – Ljungskile SK: 2 – 1 (xG: 0.7 – 1.31)

Dalkurd FF – AFC Eskilstuna: 5 – 0 (xG: 3.11 – 0.43)

Expected points

Det finns en modell som heter Expected Points som försöker värdera hur mycket poäng lagen borde ha haft utifrån expected goals. Den bygger på att den simulerar matchresultatet utifrån avsluten under matchen. För varje avslut så skapas det ett scenario att den gick i mål och inte utifrån sannolikheten från Expected Goals. Detta gör att att en lag kan få en sannolikhet att de skulle kommit från matchen med 0, 1 eller 3 poäng. Skulle ett lag bedömmas få 3 poäng till 50% och 1 poäng till 25% så får de helt enkelt 3p*50% +1p * 25%= 1,75p.

Så här skulle Superettan se ut enligt Expected Points.

Expected points Superettan omgång 2

Nu är det väldigt vanskligt att dra för stora slutsatser av detta, men det är värt att notera det som sticker ut positivt och negativt.

Det första som är intressant är att Ljungskile SK då toppar tabellen, förklaringen är att de faktiskt haft fler avslut och högre xG än motståndarna men ändå förlorat matchen. Eventuellt så finns det en stor uppsida hos Ljungskile eller så blir de ett likt Östers IF förra året som konstant underpresterar gentemot statistiken.

Värt och notera är att även nykomlingen Umeå FC ligger högt upp när det gäller expected goals och har två matcher näst högst. Just nu har laget bara en poäng men kan också ha en väldigt stor uppsida. Skulle Umeå bara få till defensiven så kan de mycket väl klättra snabbt i tabellen.

VSK är med som näst bästa lag enligt expected points. Den stora förklaringen är att laget släppt väldigt få målchanser och är just nu det lag som har tredje lägst expected goals emot sig, framåt ligger laget på en femte plats.

Störst problem finns så klart hos AFC Eskilstuna, men omständigheterna har också varit extrema och det tar ner prestationen både hos VSK och Dalkurd. Frågan är bara hur länge problem hos AFC kommer vara, är spelare tillbaka redan mot Umeå eller kommer fortsätta flera omgångar?

Även IK Brage har problem, halva elvan har saknats på grund av skador och då blir det genast tufft. Det är framförallt defensiven som har problem där laget är det som släppt in näst flest chanser. Till Brages försvar ska sägas att de har mött både Degerfors och GIF Sundsvall, kanske de tuffaste motståndet något lag har matchats mot.

Ett lag som bör vara lite extra oroliga är Örgryte IS, nu fick de tre poäng mot Ljungskile SK men i övrigt är det inte mycket att hurra över. Redan innan serien fanns det stora frågetecken var ÖIS står och just nu ser det ut som laget behöver bli bättre till att både skapa lägen framåt och täppa till bakåt, annars kan det bli en väldigt jobbig säsong.

Slutord

Det ska bli intressant och se hur detta ser ut efter fem omgångar, då kommer det ge en mycket bättre bild om var lagen står gentemot varandra.

Just nu är det lite svårt att ta fram spelarstatistik, men konstaterar föga oväntat att Sean Sabetkar redan leder statistiken på antalet blockade skott.

Facebook Comments Box