ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotbolls försäsong – så bra var spelarna – Del 1

Vi fortsätter vår genomgång av VSK Fotbolls försäsong, nu fokuserar vi på hur de grönvita spelarna presterat i matcherna under vintern och våren och vi sätter betyg på hela truppen. Vi använder oss så klart av vårt ”Gröna hjärtan” rankingsystem där man kan få 1-3 hjärtan.

💚= Under förväntan
💚💚= Enligt förväntan
💚💚💚= Över förväntan

Vi använder dock vårt rankingsystem lite annorlunda och i stället för ”bäst i laget modellen” bedömer vi nu spelarna efter de förväntningar vi känner att vi haft på deras prestationer under försäsongen. Det blir ju en bedömning som skiljer sig från spelare till spelare, en junior har ju inte samma förväntningar på prestationer från vår sida som tex Anton Fagerström.

Så, bedömningen sker alltså från våra förväntningar. Vi skriver någon rad om våra förväntningar på varje spela så ni förstå hur vi tänkt.

Då kör vi

Anton Fagerström: Våra förväntningar på Anton har efter förra säsongens succé vuxit och blivit skyhöga. Nu förväntar vi nog oss alla mirakelräddningar och närmast omänskligt bollmotande. Ribban har höjts rejält med andra ord. Anton får 💚💚 för försäsongens prestationer. Ärligt talat har han inte haft mycket att göra, VSK:s försvarsspel har varit bländande i många matcher. Det är kanske omöjligt för Anton att få tre hjärtan här. Han har gjort vad han ska med tex en mkt fin räddning mot Akropolis på ett friläge men om vi ska vara hårda borde han nog varit lite närmare att nå bollen på Seb Larssons frispark, det var hans hörn och förvisso var bollen var mycket välplacerad, men något finger på bollen kanske han borde mäktat med.

Daniel Svensson: Våra förväntningar på Danne är att han ska vara en stabil reservkeeper som ser till att inte släppa något som målvakter på den här nivån ska ta. Utifrån det får han 💚💚 för sina insatser under försäsongen. Danne har inte spelat jättemycket och ffa mot sämre lag som VSK inte släppt till mycket mot försvarsmässigt. I matchen mot Dalkurd fick han dock visa vad han går för i slutet då Dalkurd pressade på mer och jagade kvittering, i övrigt har det varit mest att hantera bakåtpassningar för Danne. Fortsätt så här så är vi nöjda.

Jesper Florén: Våra förväntningar på Jeppe har varit att han ska vara en solid högerback. Nu kommer inte VSK spela med någon högerback vad det verkar i år och Jesper ska nu konkurrera på andra platser. Utifrån det han fått spela under försäsongen ger vi 💚💚 med en liten guldkant. Jeppe har helt klart visat att han är förmögen till att spela på många platser i laget och dessutom har offensiva kvalitéer och bra teknik. Vi såg det redan under förra årets försäsong, sen fick han aldrig visa det riktigt i match. Jeppe kommer att vara med och kriga om många positioner under årets serie.

Sean Sabetkar: Våra förväntningar på VSK:s nya lagkapten är så klart höga, dels för att förtjäna äran att leda laget, men också utifrån hans fjolårssäsong. Sean har spelat det mesta under försäsongen och har gjort det bra och i linje med våra förväntningar. Hela backlinjen har fått tänka om i och med att man nu bara är tre därnere. Det har inte varit några problem för Sean som också har kommit in i att gå högt upp och bryta. Sånt kräver mod och väl utvecklat spelsinne hos en mittback för att våga sig upp i mittcirkeln när motståndarna har bollen. Sean får 💚💚 för sina fina prestationer. Nu när han som lagkapten tar än större ansvar i spelet vill vi se en ännu större noggrannhet i hans första passning när VSK sätter igång spelet igen från bakplan. Vi vill att han väger korta/långa passningar ännu mer för att avgöra när det är rätt läge för vad.

David Engström: Våra förväntningar på Davva inför försäsongen var så klart höga, med all rätt. Han har spelat i Allsvenskan och har konsistent visat att han är en av Superettans mest kompletta mittbackar med speed, bra huvud, förstklassig duellspelare, bra följsamhet och stenhård i boxen. David får 💚💚 hjärtan och han har upprepat visat i vinter när han började spela efter sin operation att han har en mycket hög lägstanivå och när han är riktigt igång i matcherna släpper han absolut ingenting bakom sig. Vi är övertygade om att han när han är i ordentlig form kommer han att skina tillsammans med de andra mittbackarna. Davva har mer att ge och vi väntar med spänning på att få se det.

Calle Svensson: Våra förväntningar på VSK:s rödtott var som alltid höga. Calle är en ledare och föregångsman med stor ödmjukhet inför de utmaningar toppidrott innebär för sig själv som spelare och för det lag han spelar i. Calle har inte gjort någon besviken under årets försäsong. Han får faktiskt 💚💚💚 då han visat mer än förväntat att han är beredd att visa laget vad det innebär att kämpa och försöka ta tag i det. Vi såg det tydligt i matchen mot IFK Göteborg. Laget var lätt paralyserat, fram kliver Calle och visar hur man står upp mot bra allsvenskt motstånd. Han hinner även med att bli hatobjekt hos de församlade blåvita fansen för sitt kompromisslösa spel, det är väl det bästa betyg man kan få. Vi tror Calle med övriga backlinjen kommer gå en fin säsong till mötes.

Pontus Fredriksson: Våra förväntningar på Pontus försäsong var av naturliga skäl mycket låga. Han har varit långtidsskadad och inte spelat någon form av match på 1½ år. Det hindrade dock inte Pontus från att göra en helt klart godkänd grönvit debut mot AIK när han varit i klubben i mindre än ett dygn och tränat med laget någon vecka. I matchen mot Akropolis var han en av de bättre i laget och krönte matchen med ett snyggt mål som gav VSK en viktig ledning i den drabbningen. Det kan inte bli annat än 💚💚💚. I Pontus får nu VSK en spelare som mycket väl kan ta en plats i backlinjen om de tänkta ordinarie missar minsta lilla på träning eller match. Så bra är Pontus.

Viktor Steen: Viktor börjar så smått slå sig in i A-laget och har under vintern fått smak på bra seniormotstånd. Det är bra och det märks att han växer med uppgiften och gör det allt bättre. Viktor får 💚💚 för att han gjort det man kan förvänta sig av honom i den utveckling han befinner sig i. Han får ta med sig känslan av att hänga med i Superettatempot när han nu kommer att bli utlånad någonstans. Om något år är han redo för de stora sammanhangen, vi väntar med spänning på hans fortsatta resa.

Filip Almström-Thäti: Det har inte varit helt lätt att ha några vettiga förväntningar på Filip. Han förde en relativt tyst tillvaro i ÖIS utan några stora rubriker. Samtidigt var han den spelare som tränare Askebrand var väldigt tydlig med att han ville ha med sig till VSK från ÖIS. Man kunde ju undra i vad Filips storhet då ligger. Han värvades till VSK som någon slags tänkt vänsterback, men det var nog bara på papperet. Vi gissar att Askebrand hela tiden velat använda honom som vinge och istället spela med en trebackslinje. När vi nu sett Filip i aktion förstår vi varför han värvades. Han är en ny Dennis Persson, en duracelkanin som bara har ett läge, maximal fart framåt eller bakåt. Det är ett evigt löpande och han kan förmodligen inte göra en dålig match. Filip får 💚💚 med ett litet plus. Givet VSK:s nya spelsystem kommer Filip nästan helt säkert ha en startplats som någon måste ta ifrån honom genom att vara ännu bättre, det kommer inte att bli helt lätt, ty Filip är en maskin.

Pedro Ribeiro: Har vi så klart mycket höga förväntningar på. I Frej ifjol var han lagets stjärna och alltiallo. Han försvarande, spelade fram, avslutade samt var pappa i laget och den som höll ihop hela kakan. Många roller som han trots allt klarade av på ett bra sätt. I VSK har Pedro varit skadad och inte spelat särskilt mycket. När han väl började fick han inte till det, ringrostigheten var uppenbar. Givet våra förväntningar så blir det bara 💚
Nu är vi förstås lite orättvisa mot Ribban, för han har växt med uppgiften allt mer och han lär bli sylvass vart efter tiden lider, men som sagt, här tittar vi på förväntningar inför försäsongen.

Jonas Hellgren: Det är alltid svårt att ha förväntningar på Jonas då han ofta är skadad och har så varit även under denna försäsong. Jonas är en smart spelare som jobbar med små medel för att lyckas i sitt fotbollsspelande och kanske därför inte alltid syns mest på planen. Under försäsongen har han inte spelat mycket men när han väl gjort det har han gjort vad man kan förvänta sig av honom – därför blir det 💚💚. Han spelade tex hela cupmatchen mot Sirius på mittfältet. Ett grönvitt mittfält där han fick ta stort centralt ansvar, speciellt när hans kollega Pedro inte gjorde någon av sina bättre matcher, och Jonas gjorde det som sagt bra. En hel Jonas är en bra tillgång för truppen, vi hoppas att håller sig hel och ren i år.

Kevin Custovic: Eftersom vi i Anno-gänget är profeter hade vi redan räknat ut att Kevin skulle få sitt genombrott i år. Skämt åsido, vi som alla andra bär väl alltid en from förhoppning om att talangerna ska blomma ut och börja konkurrera om platserna i elvan. Att Kevin har det i sig har han visat under flera år nu, men han har inte fått chansen på sin naturliga plats på mittfältet. I vår har han fått det och visat att han även överträffat våra förväntningar, så 💚💚💚 Vi kan inte vara annat än imponerande hur moget och klokt han spelat i försäsongens matcher. Inga stora åthävor, bara hårt arbete, tufft spel, mod, kyla och smartness är det vi fått se. Om Kevin i varje match kan hitta tillbaka till hur han spelade mot AIK i årets första träningsmatch kommer han i det närmaste att vara bofast i laget. Kul, vi har fått se en blivande stjärna tändas.

Imorgon tar vi resten av spelarna

Bild: Åke Hedvall

Facebook Comments Box