ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

En skön resa – återupplev 2010 med VSK Fotboll

Den 23/11 2009 höll VSK Fotboll en presskonferens där man la ut planerna för kommande år och längre in framtiden. Det hade varit ett tufft år så här långt men nu skulle man trots det ta avstamp mot en förhoppningsvis ljusnande framtid. På presskonferensen presenterade man bland annat sin nya marknadschef och man diskuterade de övergripande målen för framtiden, sportsligt såväl som organisatoriskt.

Det går kanske inte att säga att framtidstankarna för 2010 och framåt var särskilt specifika. Som vision presenterades ”VSK Fotboll ska vara en av Sveriges ledande fotbollsklubbar”, och som någon slags målsättning för fotbollsverksamheten klämde man ur sig – ”VSK Fotboll ska hela tiden utvecklas till det bättre”.

Det kanske var så att klubben var medvetet otydlig då 2009 varit ett kärvt år ekonomiskt. Under sommaren blev styrelsen varse att intäkterna inte alls var i paritet med vad man budgeterat. Det saknades en miljon kronor i budgeten och man tvingades sälja Filip Stenström i sommarfönstret till Malmö FF, för bra pengar enligt ordförande Anders Carlsson. Men inte ens det räckte, spelare och ledare fick dra ned sina löner för att klubben skulle klara årets ekonomi.

I serien slutade Grönvitt 2009 på 5:e plats, på behörigt avstånd från topplagen. Ekonomin var som sagt ansträngd och någon direkt ljusning kunde så här på senhösten 2009 inte skönjas i tunnelmörkret.

Som så många gånger förr var det närmast tumultartat i föreningen. Ordföranden konstaterade att klubben inte har pengar att anställa en etablerad tränare utan vänder sig till Kalle Granath med Stefan Bärlin som assisterande tränare som redan finns i klubben. De ska alltså träna laget 2010. Stefan är även tänkt att spela så styrelsen gör allt för att vända på slantarna.

När budskapet om den nya huvudtränaren når spelartruppen i slutat av oktober blir spelarna mycket upprörda och förklarar i ett brev till styrelsen att de saknar förtroende för Kalles förmåga att vara huvudtränare.

Anders Carlsson förklarar i media att Kalle har styrelsens förtroende och spelarnas synpunkter lämnas därmed utan åtgärd.

Det var som sagt ett tufft år man hade framför sig. Dåligt med pengar och man insåg tidigt att man skulle komma att behöva förlita sig på billiga unga spelare från de egna leden för att klara av 2010 års seriespel. Som lök på laxen, skulle laget ledas av en orutinerad tränare som inte spelarna ville ha. Bättre förutsättningar har nog funnits för ett lag som ska gå in i en ny säsong.

Favoriter att vinna serien var IK Sirius som åkt ur Superettan föregående år och skulle snabbt ta steget tillbaka till finrummet var det tänkt. Samma sak var det nog med Vasalund som också trillat ned från SE 2009. Underifrån hade Bodens BK flyttats upp. Dalkurd spelade sin första Div 1 säsong detta år och Bajens talanglag Hamarby TFF var också nykomlingar. I vassen lurade också Umeå FC med sina ständiga ambitioner att ta sig uppåt i fotbollssystemet.

På de blivande seriesegrarna fanns det ingen press att åstadkomma något särskilt säsongen 2010, ingen räknade med VSK, allra minst de själva.

När så serien drog igång i mitten av april var det Dalkurd på bortaplan som gällde. Ett massivt uppbåd av VSK-supportrar fick se VSK spela 0-0 mot nykomlingarna. Det var en missräkning då VSK hade allt i den matchen utom mål. I nästa omgång tog man istället en meriterande hemmaseger mot nedflyttade Vasalund.

I omgång 3 mötte man HTFF på Söderstation återigen inför en månghövdad skara VSK-Fans. De flesta var nog övertygade om en ganska enkel seger mot ett gäng juniorer. Icke så, VSK var aldrig nära att ta poäng i den här matchen och ett visst missnöje kunde nog skönjas bland publiken, visst är vi bättre än så här, speciellt på det sätt som man hade slagit Vasalund veckan innan.

Det ingen visste i omgång 3 var att HTFF skulle chocka alla och leda serien länge och väl innan de föll ihop på hösten.

Efter det lyckades man vinna mot Boden på hemmaplan 1-0 i 89:e minuten med ett mål signerat Filip Tronét. Det här året hade man dessutom den goda smaken att slå BK Forward i omgång 5, 2 – 4 blev det.

I nästa omgång var det så dags för Derby mot Kerburan. VSK vann komfortabelt med 3 -1 inför 5 300 på Parken. På den tiden tränades Kerburan av Melke Alan som idag återfinns i Linköping City.

Så här efter 1/4 av serien låg VSK på kvalplats, 2 poäng bakom HTFF och en poäng före Vasalund. Fyra segrar, en oavgjord och en förlust fanns på kontot

Nästa fjärdedel av serien gick något sämre med två förluster, varav ett var ett riktigt bottennapp mot Arameiska hemma, 0-3 slutade den matchen. I Umeå gick det som vanligt med förlust och VSK kryssade sen mot Sirius. Övriga matcher vann man.

I tabellen nedan kan vi se att inget hänt jämfört med ställningen efter sex matcher. HTFF leder fortfarande med 2 poäng och Vasalund skuggar bakom 1 poäng efter VSK. Vårens stora överraskning är såklart Bajens juniorer men även VSK är ett utropstecken på sin kvalplats. I andra ändan är Sirius något av en besvikelse då man återfinns först på femte plats 9 poäng bakom HTFF.

I sommarfönstret gör VSK en värvning, han heter Jonas Hellgren och har så sent som inför säsongen lämnat VSK och gått till konkurrenterna Dalkurd. Nu återvänder han alltså till VSK och skriver på ett 2½ års kontrakt.

Det mest dramatiska under sommaruppehållet var nog annars att Filip Tronêt när han under en löprunda i Rocklundaspåret råkade svälja en geting som stack honom i halsen. Väl tillbaka på Parken klagade Filip på smärtor i halsen och hade utslag på ryggen. Kalle Granath körde upp Filip till sjukhuset där han las in för övervakning. Som de flesta känner till överlevde Filip getingattacken och kunde spela vidare under hösten. Vi utgår från att getingen var utskickad från Bajen för att mörda en av våra bästa spelare.

När hösten drar igång igen börjar sen laget med att förlora mot Sirius på bortaplan. Sen följer ett antal segrar och en oavgjord fram till omgång 19 då man återigen möter ett formstarkt Kerburan på Parken. Inför rekordpublik 6 441 (ingen tror på siffran) fick VSK stryk med 2-1 sedan man gjort en relativt slätstruken insats.

Men under den här perioden fick i alla fall VSK känna på hur det var att vara serieledare. I omgång 18 ledde man serien tillfälligt på bättre målskillnad men blev nedpetade igen i och med förlusten mot Kerburan. Pontus Engblom lånas in från AIK precis som året innan men får bara spela en match på resterande del av hösten.

Om vi tittar på tabellen efter 19 omgångar kan vi se att det tätnat ordentligt i toppen inför avslutningen. HTFF leder fortfarande men det är sista rycket för dem ska historien strax visa. Bakom skuggar VSK och Sirius som börjat sin höstuppryckning. Lite längre bak återfinns Kerburan och Umeå som har goda chanser att blanda sig i toppstriden om något av de andra lagen skulle vackla

Från omgång 20 följer sen en fin tre-matchers svit med idel vinster för VSK. I omgång 22 leder man serien med fyra poäng före Sirius, efter att man övertagit serieledningen i omgång 20 från HTFF.

Precis som nu är det alltså fyra omgångar kvar och VSK leder serien med fyra poäng. I omgång 23 har de grönvita en svår bortamatch mot nykomlingarna från Boden. VSK leder matchen länge och väl efter mål av Robin Blommé. Men oturen grinar VSK i ansikten och Boden får in kvitteringsbollen i matchens 93:e minut.

Som tur är hjälper Vasalund VSK genom att slå Sirius hemma med 2-1 i samma omgång. VSK hade otur i Boden med den sena kvitteringen men får igen turen via Vasalund som slår in segerbollen på stopptid. Hastigt och lustigt leder nu VSK serien med fem poäng och tre omgångar återstår.

I omgång 24 vinner Sirius sin match. VSK spelar hemma mot HTFF och har revansch att utkräva. I något som beskrivs som säsongens match besegrar VSK Stockholmslaget med 3-1 inför hela  3 467 åskådare. En riktig fest på Parken var det. Nu är det upplagt för en rafflande avslutning.

Många räknar nog med att det ska bli en kamp inpå målsnöret för att VSK ska vinna borta mot Vasalund i omgång 24 är långt ifrån säkert. En förlust eller oavgjort resultat i VSK:s match samtidigt som Sirius vinner skulle innebära en gastkramande direkt avgörande sista match för att kora säsongens seriesegrare. Det ville nog alla inblandade med grönvitt hjärta undvika.

Dramatik på högsta nivå med andra ord. VSK:s supportrar kraftsamlade för att ta sig till Solna och Skytteholm. Matchen var flyttad från måndag till söndag eftermiddag. Klockan 14.00 på söndagen, timmar innan VSK:s match skulle Sirius spela borta mot Dalkurd och är piskade att vinna för att hålla liv i serien.

Nu bar det sig inte bättre än att formstarka Dalkurd som gått riktigt bra under hösten tvålade till Sirius med klara 3-0 i Borlänge. Det resultatet innebar helt enkelt att VSK var klara seriesegrare och att matchen på Skytteholm var betydelselös.

Men matchen skulle så klart spelas och inför ett massivt uppbåd av supportrar som sjunger matchen igenom – ”Superettan – här kommer grönvitt” spelar VSK en lätt oinspirerad match och förlorar med 1-0. Men vem bryr sig – VSK var klara för Superettan 2011 och ett kaotiskt firande utbröt bland spelare, ledare och supportrar när slutsignalen ljöd.

I säsongens sista match som var mot Dalkurd där inget av lagen hade något att spela för krossar VSK gästerna och spelar ut hela sitt register. Man vinner till slut med hela 6-2. En synnerligen värdig avslutning på en säsong som ingen i det grönvita lägret trodde skulle sluta på detta sätt.

Nedan är en tabell med statistik över säsongen

 

Tittar vi på målskyttarna hamnade Filip Tronêt i topp med sina 11 mål. Jonas Hellgren som anslöt till hösten gjorde 9 stycken och till skillnad mot nu spelade han forward i sina framträdanden i VSK hösten 2010. Våra mittbackar Oskar och Marcus producerade fina 8 mål tillsammans, vilket är mycket för ett mittbackspar. Effektivaste målskytten var ”Teme” med sina fyra mål på 495 minuters speltid.

Publikmässigt slutade hemmasnittet på 1 532 personer. I början av säsongen var det relativt glest på läktarna men derbyna drog så klart storpublik liksom matcherna på slutet när VSK krigade om seriesegern.

Det var en fantastisk säsong 2010 – nu ser vi till att den här blir lika fantastisk.

 

 

Facebook Comments Box