ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 26

Dags för nya äventyr i en sjukt jämn serie. Många som börjar bli desperata nu. Här har nu sanningen om hur det kommer att gå, så att du kan bli lugn alternativt ännu mer bedrövad.

Örgryte IS – BP: 1

Örgryte har inte rosat marknaden på sistone. Två förluster på senaste fem och sen att man i stunder blev utspelade av lokalkonkurrenten GAIS i det oavgjorda derbyt i veckan, lär svida. Även om man nu har sju poäng upp till kvalplats och det kan kännas svårt bör spelarna vara motiverade. Det går snabbt nu de sista fem omgångarna och topplagen vacklar. Det finns absolut chans till att man kan nå sin åtråvärda kvalplats. Men då måste man så klart vinna den här matchen.

BP har bara två poäng upp till säger mark och har tagit två av sina totalt fem segrar senaste fem omgångarna. Man är lite på gång, helt klart. Frågan är om det räcker i den här matchen? Man saknar dessutom lagkaptenen och mittfältsmotorn GSM. Vi tror BP får det svårt och att ÖIS vinner en tät match med uddamålet.

Halmstads BK – Varbergs BoIS: 2

Halmstad tycks ha tappat all form av motivation att sparka boll så här på höstkanten. Det går trögt, bara 4 poäng ihopsamlade på de senaste fem matcherna. Man är i praktiken klara för SE nästa år, kanske någon poäng till behövs för att vara extra säker. Säsongen är med alla mått mätt ett misslyckande, givet förväntningarna. Nu orkar man knappt bry sig längre.

Varberg har lyckats komma ur fällan där alla spelare ansåg att avancemanget till Allsvenskan var klart och att man därför inte behövde göra jobbet längre. Nu har man skådat sig i spegeln och grävt i sig själv och lyckats hitta tillbaka till det vägvinnande spelet man hade under våren.

Vi tror Varberg tar det här till sist, de har så mycket mer att spela för.

Dalkurd FF – Trelleborgs FF: X

Dalkurd har inte de heller något att spela för, de kan inte åka ur och inte heller rimligen avancera. Man gjorde knappast världens bästa match borta mot Syrianska nu senast, men man vann för att SFC är så dåliga. Trelleborg behöver några poäng till för att vara säkra på kontraktet. Nu har de en bra chans att ta en pinne mot ett omotiverat Dalkurd. Den som uppbådar mest vilja i denna match kan ta alla poängen, men grundtipset är ett kryss.

VSK Fotboll – Östers IF 1

Vinner VSK denna match är kontraktet säkrat. Givet hur avslutningen ser ut med topplag kvar på menyn är detta en väldigt viktig match för VSK. Den får inte under några omständigheter förloras och bör vinnas. VSK har presterat ojämnt på sistone och formen hos flera spelare kan ifrågasättas. Detta sagt, det här den match som på många sätt avgör hur VSK kommer att uppfattas efter den här säsongen. Klarar man av att leverera när det behövs som mest, eller viker man ned sig för den viktiga uppgift som står för handen?

För Östers del är matchen ännu viktigare. Man måste i praktiken vinna för att vara med på tåget mot kvalplats. Förlust här är framförallt demoraliserande och beroende på övriga resultat kan det vara dolkstöten som gör att laget mentalt förblöder och sen åker ur serien.

Det här blir en krigarmatch, en viljornas kamp där det lag som kan uppbåda energi och fokus kommer ta poängen. Vi hoppas och tror VSK är det laget som drar det längsta strået i denna kamp. En etta blir grundtipset men matchen kan i praktiken sluta hur som helst.

IK Frej – IK Brage X

Frej har krigat för sitt liv mest hela säsongen och haft mycket stolpe ut i sina matcher. Nu har man börjat få ordning på grejerna under nya ledningen med Pinones-Arce, Mian och Österberg. Tre vinster efter varandra imponerar och självförtroendet är nog på topp nu. Man är ovanför strecken även om det bara är på målskillnad. Men viktigast är tron på det man gör på planen, den känslan bär nu frukt när varje poäng är så viktig.

Hos Brage har man lite oväntat fått grus i maskineriet och förlorat två raka. Det måste vara längesedan något sådant inträffade. Kanske har laget drabbats av gummifot när man var på väg att etablera sig i den absoluta toppen tidigare under hösten. Tänkande fotbollsspelare är en styggelse. De ska springa och jaga boll och inte leka filosofer och drömma om Allsvenskan mellan matcherna. Sånt sköter supportrarna om. Nu får vi se om Saarenpää stampat ut tankarna ur spelarnas huvuden så att de kan fokusera på att vinna matcher istället för att drömma om feta lönecheckar och fotbollsgroupiesar. Frej känns betydligt mer här och nu än vad Brage gör, så vi tror på oavgjort och det är faktiskt inte omöjligt att Frej kniper alla poängen om Brage fortfarande är kvar i det blå.

Degerfors – Syrianska 1

Brukspöjkarna har lagt in någon slags overdrive nu på höstkanten. Förvisso förlorade man mot VSK men man dängde till Brage i en helt osannolik match där två mål föll på övertid och där Degen hade en man mindre på plan. Nu ska man möta Syrrorna på hemmagräs och allt annat än en seger vore en sensation av bibliska mått.

Apropå Syrianska kan man väl bara konstatera att de senaste matcherna varit sinnebilden för ett lag i kris och obalans. Man har tagit sjukt många röda och gula kort och till den här matchen saknar man tre spelare där Falkeborn i försvaret är det största tappet. Det är närmast kaos i klubben och vi hör rykten om schismer mellan tränaren och bla Rajalakso, kanske har de inte fått lön igen, vem vet. Syrianska kommer att förlora den här matchen, punkt!

Jönköping Södra – Mjällby X

En episk batalj mellan ettan och tvåan i serien. Det är nu det gäller, den som vinner här säkrar i praktiken avancemanget till Allsvenskan. Det innebär också så klart att ingen vill förlora matchen. Nu spelare det ingen roll att båda lagen kanske inte presterat på topp sista tiden, nu är allt sådant glömt. Det lag som vågar mest och litar till sina styrkor kommer att vinna den här matchen. Om det går som vi tror blir det en tät match med relativt få målchanser, kanske blir det 0-0 eller 1-1. Det blir spännande det här.

Norrby – GAIS X

Norrby på hemmaplan är en tuff nöt att knäcka, det fick VSK erfara i veckan. Man har formen i stigande, även om man inte har något att spela för. Naturligtvis kommer man applicera samma taktik på GAIS som senast mot VSK.

GAIS är verkligen i behov av poäng. Nu får man vara smarta och lära sig av VSK:s misstag. Det är ingen idé att idiotiskt, likt VSK, försöka ha possession och trilla boll som dönickar. Det är mycket bättre att möta Norrby med deras egen medicin, backa hem, sen snabba raka bollar uppåt och pressa fram avslut. Vi är säkra på att GAIS lärt sig läxan och lyckas knipa en poäng i den här matchen.

Facebook Comments Box