ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Östers IF

Då är vi komna till omgång 26 och även om alla matcher i en serie bär samma yttre förutsättningar i hur många poäng som delas ut, är det också så att vissa matcher under en säsong är viktigare än andra.

Den här matchen är årets viktigaste för båda klubbarna. Förutsättningarna är enkla. Öster måste vinna för att få häng på kvalplatsen. VSK är vid vinst klara för nästa års serie och behöver inte knipa poäng av topplagen kommande veckor.

Vi uppdaterar här vad som har hänt sedan VSK mötte ÖIF i maj på bortaplan. Vill du läsa mer om klubben och spelare kan du läsa här

Värvningar

Öster har så här långt gjort en mardrömssäsong och långt borta är nu det lyckade cupäventyret i februari och mars. Det började gå åt skogen i serien, mer eller mindre direkt från start. Under vårsäsongen lyckades man bara ta en seger men var istället ett krysslag med nio kryss på femton matcher.

Efter den sjuttonde omgången när man förlorade mot Norrby borta var måttet rågat för klubbledningen. Tränaren Christian Järdler fick sparken. Vid den tidpunkten var de flesta supportrar övertygade om att ett tränarbyte måste ske och många hade krävt ett sådant under en längre tid. För att spara tid och pengar valde klubben att lyfta upp de assisterande tränarna och ge dem huvudansvar.

Klubben använde också en hel del slantar från sin skattkista som man får påfylld av kommunen varje år till att värva ett antal spelare under sommartransfern.

In: Benjamin Tannus (J-Södra), James Keene (Supersport United), Johannes Vall (lån IFK Norrköping), Johan Persson (Helsingborgs IF)
Ut: Gustav Ahrn (lån IFK Oddevold)

På papperet är det inga dåliga värvningar med ffa Keene och Persson som har allsvenska meriter. Av nyförvärven är det ffa just Keene och Persson som fått spela under hösten, övriga har nött bänken eller varit utanför matchtruppen.

Hösten

Även om man nu vunnit två matcher på hösten jämfört med en på våren har man färre oavgjorda och fler förluster, trots att fem matcher återstår. Höstens poängsnitt är 0.8 poäng per match. I våras var det också 0.8 poäng i snitt. Något lyft har värvningarna inte inneburit resultatmässigt i alla fall.

Laget har haft två stora problem som gör att man återfinns där man gör idag. Man har notoriskt svårt för att göra mål, bara 20 stycken har producerats totalt och försvaret är svajigt med 37 insläppta mål. Även om det på intet sätt är mycket jämfört med många andra lag har de egna målen sällan haft någon betydelse i matcherna då motståndaren har gjort fler. Som exempel har Dalkurd släppt in fler mål men också gjort 17 fler, vilket är hela skillnaden mellan 20 och 39 poäng.

I och med segern mot ett omotiverat HBK nu senast har Öster alla chanser att vart det lider att kravla sig upp på kvalplats, men då måste man som sagt ta poäng i den här matchen och absolut helst vinna den.

Matchen

Öster kommer som sagt till start med ett litet hopp och en skön seger i ryggen. Man får dessvärre klara sig utan sina nyförvärv då Johan Persson är avstängd och Keene tycks vara skadad.

Under de nya tränarna spelar man numera ett klassiskt 4-4-2 spel, vilket är en skillnad mot tidigare på säsongen då man ofta ställde upp i ett 3-4-3 system. Man får anta att tränarna velat få stopp på de många baklängesmålet.

För VSK:s del får man klara sig utan sin kapten Ilir Berisha som är avstängd, övrigt verkar de flesta av spelarna vara tillgängliga som varit aktuella för spel de senaste matcherna.

Att få grepp om Öster handlar mycket om speed i rörelse och bollhantering. På vår snabba och blöta konstgräsmatta går det undan och kan laget få fart på boll och löpningar kommer Östers försvar att få svårt att hänga med. Detta sagt så behöver VSK ha in alla sina snabba anfallsspelare, vi kan därför räkna med att Petar återkommer till startelvan.

Men som sagt, det kommer vara ett krig där ute och det kommer att bli många dueller över hela planen som det gäller att vinna. Öster kommer försöka gå in i just dueller och försöka vinna dessa för att få ned tempot. Sen blir det långa bollar på de två anfallarna. VSK får inte låta sig dras in i detta utan trumma på och nyttja den fördel man har av hemmagräset och sin vana att spela där.

Vi hoppas på det bästa och som vanligt gäller det att inte släppa in ett tidigt baklängesmål som ger motståndarna energi och en känsla av att man är nära att lyckas.

Spännande värre det här.

Facebook Comments Box