ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Bandy: Vinn serien och vaska guld

Som den minnesgode säkert kan rekapitulera mellan dagens glöggklunkar publicerade vi en artikelserie om tre delar tidigare i år. Det var analyser om förutsättningarna för VSK Bandy. En av dem handlade om tabellplaceringen i grundserien och sannolikheten till olika resultat i slutspelet.

Slutsatsen från den analysen var att vill du vinna SM-Guld, se till att vara topp 2 i elitserien. Det är mer eller mindre en förutsättning för att lyckas, statistiskt sett.

Det finns tre huvudanledningar till att det är så. Den första är att placeringen i elitserietabellen ändå avspeglar kvalitén i laget och det är ingen slump att lagen hamnar där de gör. Andra anledningen är att slutspel spelas över fem omgångar vilket minimerar effekter av sånt som kan avgöra enstaka matcher som inte handlar om kompetens (dåliga domare, turmål, dagsform osv) och det bättre placerade laget i grundserien vinner därför nästan alltid sen matchserie. För det tredje vet vi att alla lag presterar lite bättre på hemmaplan och i slutspelet får det lag som placerat sig bäst hemmafördel i en eventuell sista avgörande match.

Kombinationen av dessa anledningar är helt mördande när det kommer till att förutsäga resultat och vilka lag som kommer hamna i en SM-final till slut. De senaste 11 året är det antingen ettan eller tvåan som vunnit SM-Guld, det säger väl det mesta om vikten av placeringen i Elitserien. Att vinna serien har också stor betydelse, det är bara två gånger de senaste 11 åren som seriesegraren missat final. Förvisso är det samma statistik för tvåan i serien, men det finns en poäng att vinna serien, vi återkommer till den.

Nu har vi uppdaterat tabellen vi hade med i vinterns analys med de placeringar som VSK Bandy haft genom och åren samt förra säsongens resultat.

VSK Bandys placeringar är markerade med en grön fyrkant i tabellen

Det vi kan notera är att VSK de senaste 11 åren presterat som förväntat. En gång överpresterade man och gick till final när laget hade en fjärdeplats och borde statistiskt sett blivit utslagna i semi (13/14). Man har även underpresterat två gånger från en fjärdeplats i serien som borde gett en semifinalplats, men man har åkt ut redan i kvarten (11/12-17/18).

Så om vi vill se VSK Bandy lyfta bucklan nästa år är det oerhört viktigt att laget fortsätter vinna matcher och se till att inte vara sämre än tvåa när serien avslutas.

Och så var det frågan om varför det är viktigare att vinna serien än att sluta tvåa – man har trots allt samma statistiska chans till att nå final.

Finalen avgörs i en match på neutral plan. Man kan tänka att det borde ge ganska likvärdiga odds till seger, speciellt om det är ettan och tvåan från Elitserien som möts. Men så är det faktiskt inte alls det. Faktum är att i 64% av finalerna vinner det lag som hade den bättre placeringen i grundserien av de två. Man kan tycka det är anmärkningsvärt men så är det i alla fall statistiskt sett. Trots all slump som är inbyggd i finalmatchen är det ändå så att i nästan två fall av tre vinner det lag som slutat före i serien.

Ett bra exempel på detta fenomen är VSK:s final mot Sandviken 2014. VSK slutade fyra i serien och var aldrig nära att vinna finalen mot ett Sandviken som slutade tvåa.

Här kan du läsa våra tidigare analyser i ämnet

ANALYS: Låt oss ha en diskussion om VSK Bandy: Del I

Analys: Låt oss ha en diskussion om VSK Bandy: Del II

Analys: Låt oss ha en diskussion om VSK Bandy: Del III

Facebook Comments Box