Idag fortsätter vi vår granskning av VSK Bandy och de förutsättningar som finns för att lyckas med det supportrar och andra grönvita själar kräver – att vinna SM-Guld, helst varje år.
Dagens fokus blir att i mer detalj studera vad kopplingen mellan placeringen ett lag fått i serietabellen och hur man presterar i det efterföljande slutspelet.
För att kunna svara på den frågan har vi grävt fram de senaste tio årens resultat i serie- och slutspel, exkluderat årets säsong som fortfarande pågår.
Om vi tittar i tabellen går det snabbt att se att det finns en stark koppling mellan placering i grundserien och resultat i slutspelet. Faktum är att SM-gulden de senaste 10 åren alltid hamnat hos något av lagen som varit topp 2 i grundserien, utan undantag. Det blir inget undantag i år heller.
Tabellen visar också att det varit en 50/50-fördelning mellan lagen som hamnat etta och tvåa i serien avseende vilka som vinner guld. Att vinna serien ger ingen extra chans till SM-gulden.
Men det är inte bara 1:an och 2:an i serien som spelar SM-final så klart. Men faktum är att i 60% av alla finaler senaste 10 åren är det de två topplagen i serien som gör upp om bucklan. Räknar vi med i år är det 7 av 11 finaler (64%).
Sämst förutsättningar att ta sig vidare i ett slutspel är det för lagen som hamnar på plats 5-8 i serien. Bara vid 3 tillfällen på 40 kvartsfinalserier har ett lag som inte varit topp 4 i serien tagit sig till semifinal. Även om man räknar med Villas seger över VSK i årets kvartsfinal kommer andelen lag ligga på under 10% som klarar av det.
Även i semifinalen är det liknande statistik, endast 4 gånger av 20 (20%) har ett lag med sämre placering i grundserien tagit sig vidare till finalen. Det är större chans än från kvarten men ändå rätt dåliga odds.
Ju längre in i slutspelet dess mer minskar fördelen av en högre serieplacering. I kvarten är den över 90% chans att gå vidare om du kommit före din motståndare i serietabellen, i semin 80% chans och finalen 70% chans till bucklan.
Det finns naturliga förklaringar till de här stora skillnaderna mellan lägre och högre placerade lag när de spelar slutspel mot varandra. Rent generellt förstärker bandyns slutspelsform skillnader mellan lagen mer än om låt säga slutspelsserierna avgjorts i bäst av tre matcher.
Med bäst av fem matcher eliminerar man mycket av slumpen som finns i spelet, dagsform, turmål, domartabbar etc. Vidare har det bättre laget alltid hemmaplansfördel och i kombination med naturliga kvalitetsskillnader mellan lagen får det en stor påverkan på sannolikheten till att vinna respektive nivå i slutspelet.
Till slut är det nästan alltid så att det är laget som slutade högre upp i serien som står som segrare i matchserien. I finalen där det bara är en match och oftast på neutral plan är skillnaden nere i 70% fördel till det bättre placerade laget. Trots all slump som är inbyggd i finalmatchen är det ändå så att i mer än två fall av tre vinner det lag som hade den bättre placeringen i grundserietabellen.
Slutsatser
– Vill du vinna SM-guld, se till att komma på första eller andra plats i serien. Från den positionen har du 50% chans att vinna SM-Guld statistiskt sett.
– Om du slutar 3:a eller 4:a i grundserien är chansen bara 20% (4 av 20) att du spelar finalen, något guld vinner du dock inte. Men det är 80% chans att du får uppleva en semifinalserie.
– Om du slutar 5-8 plats i serien är det mindre än 10% chans att ens uppleva en semifinalserie och noll procents chans på en finalplats, statistiskt sett.
Vad innebär det här för VSK?
För VSK:s del visar denna analys att supportrarna inte ska ha något större hopp om lyckade slutspel och finalplatser om laget som senaste åren slutar på 4-5:e plats i serien. Statistiken är brutal här.
Under den tidsperiod vi tittat på har VSK tagit tre guld och varit i fyra finaler. Enda laget som är bättre är Sandviken som också tagit 3 guld men varit i sex finaler. VSK har en av de största ekonomierna och därför goda förutsättningar att kunna vara ett av lagen som är topp 2. Samtliga guld kom som sagt när det blev en topp 2 placering i serien.
Intressant nog är medelvärdet för VSKs placeringar de senaste åren plats 4 och ändå har klubben tagit tre guld. Är det inte en motsägelse mot det vi skrivit ovan?
Tittar vi närmare på placeringarna så har VSK brutit statistiktrenderna vid två tillfällen. Först när laget slutade fyra säsongen 13/14 men ändå fick spela final (20% chans) och sedan i år när man åkte ur kvarten i år trots en fjärdeplacering (20% risk).
Det är ändå nio gånger av elva som VSK har presterat i enlighet med de statistiktrender vi visat på ovan.
Självklart är målet att vinna varje år, men ingen pratar om vilka långsiktiga förväntningar som är rimliga att ha på VSK Bandy? Kan man vara topp 2 varje år som krävs för att ha en statistisk chans att vinna guld? Eller räcker det med en ambition att vara det vartannat år vilket ger SM-guld vart fjärde år statistiskt sett?
Det är mycket snack om att bandyn blir intressant först i slutspelet och att grundserien inte betyder någonting så länge man kommer topp 4 och slipper möta just topp fyra lagen i kvartsfinalen. Det resonemanget behöver klubben vända på och vi hoppas att den här analysen tydligt visar att det är precis tvärtom.
Det är helt avgörande var laget hamnar i serien för hur det sen kommer gå i slutspelet. Hemmafördelen i slutspelets senare del är ofta kritisk för hur det ska sluta, vi såg det inte minst i årets jämna semifinalserie.
Serielunken är långtifrån någon transportsträcka utan varje match är extremt viktig, inga onödiga förluster ska tas och så lite slarv som möjligt som ger poängtapp är en nödvändig dygd.
Igår visade vi på i maratontabellen att Sandviken är det lag som är bäst på att gneta på i serien, vinna matcher och nå topplaceringar. Det är därför ingen slump att de har spelat sex SM-finaler senaste 10 åren och gör det igen till helgen.
Topp två i serien är det som gäller, det är ett mind set som måste in i föreningen. Alla andra placeringar i serietabellen ger hemska odds när vi pratar om att ta sig till en final och ha en chans på bucklan.
Topp två som sagt, all kraft bör läggas på det – sen är man en slantsingling från SM-Guld, statistiken ljuger inte.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp
Saker som hänt sedan VSK gjorde mål i Allsvenskan 1997