ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANALYS: Låt oss ha en diskussion om VSK Bandy: Del 1

Ett VSK som blir mosat i kvartsfinalen av ett lag som slutat femma i grundserien. En ekonomi i gungning som tvingar föreningen att låna pengar till driften. Och som lök på laxen, vikande publiksiffror och fallande engagemang.

Man må beskriva VSK Bandy hur man vill, Mesta Mästarna – En grönvit maskin, eller kanske världens vackraste bandyklubb. Allt detta är sant och som stolta supportrar bär vi de 20 SM-tecknen nära våra hjärtan.

Detta sagt, dagens VSK Bandy har problem – kanske allvarliga sådana?

Det verkar som vi är på fel väg, pilarna pekar nedåt på flera viktiga områden.

Vår upplevelse är att VSK Bandy behöver agera nu och försöka åtgärda de problem som finns.

För att kunna åtgärda saker måste man börja med att analysera.

Under kommande veckor kommer vi göra nedslag på några som vi tycker viktiga områden. Vi gör inga anspråk på att plocka upp allt som behöver diskuteras eller kanske ens det allra viktigaste. Vi fokuserar istället på de frågor där vi har information och data att utgå ifrån.

I det läget VSK Bandy är i nu behövs inte åsikter om ditten eller datten utan data som säger någonting om utvecklingen dit där vi är idag.

Vi har inga färdiga svar på de frågor som dyker upp. Det vi gör är att sammanfatta våra funderingar i diskussionspunkter. Som alltid uppmuntrar vi till dialog och diskussion i kommentatorsfältet.

Idag börjar vi med pengarna

BANG FOR THE BUCK

VSK Bandy har varit en segermaskin de senaste 30 åren. Förväntningarna hos supportrar och grönvita anhängare är alltid att vi ska vinna SM-guld.

Frågan är – är det en realistisk förväntan som vi bär på år efter år?

För att få svar på den frågan ska man gå till ekonomin i elitserieklubbarna och studera hur mycket pengar klubbarna omsätter. Relationen mellan omsatta pengar och sportsliga resultat är som vi vet väldigt hög – den faktor som i praktiken slår ut allt annat som förklaring till varför bandylag presterar som de gör. Denna relation förklarar inte resultaten i enskilda matcher och ibland inte ens över en hel säsong – men över tid är sambandet helt garanterat.

VSK 19.6 – Edsbyn 19 – Villa 18.3 – SAIK 14 – Vänersborg 13 – Bollnäs 12 – Bajen 10.6 osv.

Vi pratar alltså om hur mycket pengar de största bandyklubbarna omsatte i miljoner kronor 2016/17. VSK omsatte mest pengar i hela bandysverige med sina 19.6M kr, tätt följt av några andra lag.

Som det sett ut de senaste åren har VSK inte alls lyckats så väl sportsligt som omsättningen antyder att man borde gjort.

Om vi ska tro omsättningssiffrorna borde VSK spelat final mot Edsbyn eller Villa i fjol. Sannolikt samma sak i år då omsättningarna inte brukar skifta så mycket från år till år.

Sambandet mellan omsättning och sportslig prestation har brutits för VSK de två senaste säsongerna.

Supportrarna har haft rätt i sina förväntningar – vi borde slagits om guldet.

Så, vi driver alltså Sveriges dyraste bandyklubb men förmår inte nå framskjutna placeringar vare sig i grund- eller slutspel.

Något är på tok, så mycket kan man säga. Två rimliga förklaringar kan anges som vi kan se.

1. Ekonomin i VSK är för dåligt fokuserad på det som driver fram sportsliga resultat.

2. Spelartruppen är felbalanserad

Om vi börjar med nr 1 så kan vi konstatera att Bajen vars faktiska omsättning, som bör ligga på 12-13 miljoner (de har några spelare anställda hos sponsorer) är betydligt bättre än VSK på att få ut sportsliga resultat per omsatt krona.

Varför lyckas de bättre än VSK med bara knappa 2/3 av ekonomin? Vad är det övriga pengar i VSK går till?

I den andra orsaken är truppen felbalanserad för att klara av att prestera det som omsättningen antyder att den borde klara av. Man kan ha toppspelare och så vidare men om man inte har ett lag som är rätt komponerat får man inte ut allt man betalat för.

I VSK:s fall är känns det som att det är en kombination av de båda.

DISKUSSIONSPUNKTER

-Vi skulle önska en rejäl genomlysning och analys av vad som driver det sportsliga resultat i föreningen och se till att fokusera på det i framtiden.

-Föreningen bör sluta med de aktiviteter som inte driver sportsliga resultat. För hur det än är, allt som görs i en förening som inte är fokuserat på det sportsliga stjäl pengar, energi och fokus från det vi alla vill VSK Bandy ska ägna sig åt – nämligen – att vinna SM-Guld.

-Det är ett välkänt faktum inom all idrott och affärsverksamhet att det finns en brytpunkt när en förening eller företag börjar släppa sin core business och göra andra saker som må vara trevliga och viktiga i sig. Till slut gör man så många andra saker att kärnverksamheten blir lidande trots att föreningen/företaget på ytan ser hälsosamt och bra ut. Huruvida VSK Bandy har hamnat där är oklart, men relationen mellan omsättning och resultat antyder att så kan vara fallet.

-Hur får vi ut mer av de pengar som VSK Bandy använder varje år? Vad gör Bajen eller Sandviken som spenderar mindre pengar på att vara topplag? kan vi lära oss något av dem?

-Vi anser att vi måste bli mer ödmjuka inför detta faktum. Vi må vara mesta mästare och så vidare, men just nu är vi inte ens i närheten av att kunna konkurrera med de bästa lagen i ett slutspel där det gäller bäst av fem matcher, trots att vi har bland de dyraste spelartrupperna. Vi måste tillsammans se den sanningen i vitögat.

-Det är nog få åskådare på bandyn i år som är nöjda med hur anfallsspelet har fungerat stora delar av säsongen. Det framstår som uppenbart för alla att truppen är felbalanserad och att de satsningar man gjort för att komma till rätta med det inte slagit tillräckligt väl ut.

-Vi anser att vi behöver bygga om laget. Idag har vi bland de dyraste trupperna utan att få ut tillräckligt av den. Vi måste försöka hitta rätt här. Vi skulle uppskatta en sådan diskussion både i det offentliga men än viktigare internt. Alla som följt VSK Bandy de två senaste säsongerna vet att något måste göras, det behöver man inte vara bandyorakel för att förstå.

Borde vi inte ha fler landslagsspelare i vår trupp när vi betalar så mycket för den?

Facebook Comments Box