ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Två klubbar i Superettan har skulder hos kronofogden

Kronofogden

Då och då brukar vi på Anno 1904 göra registerutdrag från kronofogden. Förra året gjorde vi en sammanställning och konstaterade att hälften av klubbarna i Superettan förekommit i Superettan. Normalt sätt så brukar början av Augusti var den månad där flest klubbar har problem att betala sina räkningar. I dessa tider med Corona där klubbar spelar utan publik och med en sponsormarknad som i praktiken är död skulle det gå att förvänta många klubbar hos fogden. Men när vi gått igenom listorna för Allsvenskan och Superettan visar det sig att endast två klubbar har skulder hos kronofogden.

Jönköping Södra IF: 250.986 kr

AFC Eskilstuna: 279.863 (Aktiebolaget) + 53.047 kr (Föreningen), totalt 332.910 kr.

Detta är skulder i allmäna mål och därmed mot myndigheter/kommuner och därmed förmodligen skatteskulder.

Båda klubbarna har tidigare haft med kronofogden och göra, Jönköping Södra ska så sent som i december haft en miljonskuld och AFC hade liknande problem förra sommaren. Dessa skulder måste vara reglerade 31 augusti annars erhålles ingen elitlicens.

Det är dock intressant att det bara är två klubbar, rent logiskt borde det varit många fler. När vi tidigare kollat just i början av augusti har vi oftast hittat en handfull klubbar, det är då likviditeten brukar vara som sämst i de flesta föreningar samtidigt som klubbarna ska ha positivt eget kapital i augusti. Men kanske har permitteringar och andra bidrag gjort att klubbarna har kunnat hålla sig flytande i år. Även i tidningsrubrikerna är det ovanligt få klubbar som öppet säger att de har stora ekonomiska problem och många verkar värva på rätt friskt. Noterbart är att inga klubbar i Allsvenskan hade några aktiva skulder.

Kanske är det så att problemen kommer först i höst, många injektioner har nu gets tidigt och möjligheterna att kortidspermitera spelare finns inte längre.

Facebook Comments Box