ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Expected goals analys t.o.m. omg 10

Efter 10 omgångar och en tredje delen av serien spelad är det dags att fokusera lite på Expected Goals (xG). Utöver härlig lagstatistik innehåller det mer detaljerad spelarstatistik än vanligt samt en specialanalys kring VSK. Dataunderlaget vi använder kommer från WyScout.

Termer

Ifall vi har några nya läsare kommer här en lite snabb förklaring på några termer som kommer användas.

Expected Goals – Sannolikheten att det blir mål från en given punkt på plan, tar inte hänsyn till övriga spelares placering utan bara historiskt data hur ofta det har blivit mål när någon har avlossat ett skott från den punkten.

Expected Goals Against – Samma som Expected Goals fast vad ett lag fått emot sig, detta är alltså förväntade insläppta mål.

Expected points –  Utifrån varje given målchans går det att använda expected goals sannolikheten och simulera olika resultat hur ofta ett lag borde ha vunnit respektive spelat oavgjort eller förlorat. Det gör att du kan fördela en poäng där om du haft 50% chans att vunnit och 30% för förlust får helt enkelt den andelen av trepoängaren respektive enpoängaren.

xG: Expected Goals

xGA: Expected Goals Against

GM – xG: Avvikelsen gentemot gjorda mål, positivt värde innebär att laget gjort mer mål än förväntat

xGA – IM: Avvikelsen gentemot insläppta mål, positiv värde innebär att laget släppt in färre mål än förväntat.

Differens xG +xGA: lagets sammanlagda avvikelse gentemot xG och xGA, dvs (GM – xG) + (xGA-IM)

Tolka avvikelser

För att förstå expected goals så måste man ha i bakhuvudet att det är på inget sätt en sanning, det är en modell för att försöka ge en annan bild av matchresultatet. Eventuella avvikelser kan vara något som justerar sig själv övertid, dvs att ett lag har haft tur eller otur. Det kan även bero på att man har bra eller dåliga spelare, en spelare som Messi överpresterar alltid gentemot expected goals medans en sämre spelare gör det motsatta.

Att ett lag vid det här laget ligger 1-2 mål från xG får vid den här tidpunkten ses som normal, det kan ändra sig relativt snabbt på ett par matcher. Avviker ett lag mer än 3 mål bör man nog fundera varför det är så och inte bara skylla på otur. Även ett lag som presterar över än förväntat bör fundera hur det kommer sig då det kan finnas en chans att de lurar sig själva att de är bra när de egentligen haft tur.

Expected goals

Av lagen som är topp sex så är nästan alla lag också med i toppen av tabellen, avvikelsen är VSK som ligger på en fjortonde placering och har endast gjort 12 mål, laget har också den största negativa avvikelsen mot expected goals med hela -3,24. Åt det positiva hållet har Akropolis gjort 5 mål mer än förväntat vilket är exceptionellt högt istället, ska jämföras med tvåan GIF Sundsvall som över presterar med två mål.

Expected goals against

När det gäller expected goals against, hur kvalificerade målchanser man har fått emot sig så avspeglar det tabellen relativt väl med några få undantag. VSK avviker igen med en tredjeplats trots att laget är tredje sist i tabellen, avvikelsen är hela 6 mål mer insläppta än förväntat vilket är så klart en katastrof, även Ljungskile har en väldigt stor negativ avvikelse. Sen är det väldigt jämnt i tabellen, flera lag ligger runt 11-13 vilket tyder på en relativt jämn defensiv. AFC har släppt till flest chanser men också släppt in flest mål, men enligt expected goals så skulle de släppt in två till. Åt det positiva hållet hittar vi Öster som släppt in 3 mål färre än förväntat.

Expected goals och Expected goals Against

För att ge en bättre bild över xG och xGA så har vi skapat ett diagram där vi har xG på X axeln (vågrätt) och xGA på Y-axeln (lodrätt). Diagrammet kan avläsas så att ju mer till högre och uppåt ju bättre xG har laget och ett lag bör vilja vara i den övre högre delen av diagrammet. Det gör också Halmstad och Degerfors vilket också är två av topplagen. Åt de andra hållet så  är det egentligen inget lag som avviker negativt med litet xG och högt xGA, AFC har högt xGA men normalt xG medans GAIS skapar väldigt lite xG men istället ett normalt xGA. Detta tyder på att bottenstriden kommer bli väldigt jämn då det är många lag som kommer kunna vara inblandade. I toppstriden om det fortsätter så här och statistiken jämnar ut sig så är det Degerfors och Halmstad som kommer avancera då de är så pass mycket bättre än de andra lagen.

Prestation gentemot xG och xGA

För att tydligare visualisera hur lagen över- och underpresterar gentemot xG och xGA har vi skapat detta diagram. Ett lag som överpresterar offensivt och defensivt finns i övre högra delen och ett lag som kraftigt underpresterar finns i nedre vänstradelen av diagrammet. VSK är enda laget som kraftigt underpresterar både offensivt och defensivt. Men de flesta lag har en avvikelse som är mindre än två mål och där går det inte att dra för stora slutsatser. Det är Ljungskile med kraftig negativ defensiv avvikelse, Akropolis med kraftig positiv avvikelse och kanske Öster med liten positiv avvikelse som bör ta sig en funderare varför det ser ut så.

Översikt xG och xGa

Tabellen ovan är hur Superettan ser ut just nu och till höger finns expected goals statistiken för respektive lag. Men det finns ett annat sätt att visualisera en tabell och det är utifrån expected points.

Intressant nog skulle VSK ligga på en tredjeplats, andra avvikelser är att Umeå och Ljungskile skulle ligga högre upp och Akropolis/Öster längre ned i tabellen. Men detta är bara en modell, det är inte så att lagen borde ha en högre eller lägre placering. Det visualiserar snarare vilka lag som lyckats bra och sämre. Ett lag kan skapa massor med chanser och få hög xG men är vidöppna bakåt och därmed lättare att göra mål utifrån en viss position då det är färre spelare runt om kring.

Spelare med högst xG

Ovan listar vi de spelare som har högst xG i serien just nu, föga förvånat är de också de spelare som har gjort flest mål. Det hade gått att sortera utifrån antalet gjorda mål och det hade varit en snarlik lista.

Det är några saker som sticker ut, det är Wiedesheim-Paul som gjort tre straffmål i år och en förklaring till hans höga xG är att han fått lägga tre straffar, förra året kom han högt upp i skytteligan var att HBK fick många straffar och han fick lägga dem. Det är ett exempel där kanske straffar helt borde räknas bort ifrån xG då de har ett värde av 0,76 och det kan vara en annan spelare som orsakat straffen.

Ovan är de spelare som just nu underpresterar mest gentemot xG, egentligen är kanske ett måls avvikelse inget att anmärka på men Hamidovic som förra året öste in år har nu en avvikelse på 2,78 vilket är väldigt högt. En förklaring här skulle kunna vara att en spelare missat ett par straffar, det är en förklaring till iaf varför Dillan Ismail har så högt xG men avviker kraftigt negativt.

Gällande den positiva avvikelsen så har Vasic och Al-Ammari gjort tre mål mer än förväntat, det är anmärkningsvärt hög avvikelse men bra spelare avviker ofta positivt gentemot xG. Utmaningen för Vasic och Al-Ammari är att deras xG är lågt och däremot är risken att de kan komma i en svacka där de inte gör några mål alls. Jämfört med Engblom som har ett högt xG och gör mer mål än förväntat så är han så klart en bättre anfallare än de två förstnämnda.

Utifrån xG per 90 minuter så är det värt att notera att Karwan har högt med sina 0,63 och tätt följt av William Videhult med 0,62. Det är sjätte respektive sjunde bäst i serien och inte långt ifrån Engblom (0,69), Bertilsson (0,79) och Wiedesheim-Paul (0,71).  Detta är lite vansklig statistik att titta på då inhoppare kan få väldigt hög statistik med liten speltid och det kan räcka med ett par avslut för att komma högt. Men om Videhult fortsätter att skapa lägen i samma takt så kommer målen komma.

För att ta bort straffsparkar ur bilden så är ovan de spelare som gjort flest spelmål på 90 minuter, värt och notera att våran Karwan Safari då är fjärde bäst i serien.

Västerås SK

Om vi tittar lite djupare för spelarstatistiken för VSK så ser den ut som följande.

Om vi tittar djupare på VSKs siffror så underpresterar nästan hela laget gentemot xG, det är dock väldigt små avvikelser men många bäckar små. Ta Dogge och Videhult som har den största negativa avvikelsen som är runt 1, dvs de borde ha gjort ett mål mer. Den är så pass liten så att skulle de göra ett mål mer i nästa match så skulle den negativa avvikelsen nästan försvinna direkt utan det viktiga att notera är att det tyvärr är få spelare som överpresterar. Endast Span, Skogh, Tronêt och Safari är de som överpresterar just nu gällande xG men det är en liten överprestation.

Det går att ifrågasätta diskussionen om VSK har tillräckligt bra anfallare när laget har två spelare med så hög xG utifrån speltid, nu har Videhult väldigt liten speltid och inte gjort mål men ser väldigt lovande ut. Karwan Safari är dessutom fjärde bäst i serien att göra spelmål utifrån speltid.

Förra året så överpresterade VSK kraftigt både offensivt och defensivt gentemot xG, i år är det motsatta. Förra året var VSK ett lag på nedre halvan som överpresterade och iår är vi ett lag på den nedre halvan som underpresterar. Logiskt så är det ändå bättre i att vara i en situation där laget underpresterar då bör finnas bättre möjligheter att åtgärda detta. Risken att det lyfter är större än risken att det sjunker.

Det finns också en möjlighet att det finns en obalans i spelsystemet, laget skapar en hög xG genom att lyfta upp många spelare som sätter högt press och skapar mycket. Men blir också väldigt känsliga bakåt med få defensiva spelare och därför blir det lättare för motståndarna att göra mål.

Tittar vi på de fyra senaste matcherna hur xG har sett ut har det varit som följande:

ÖIS – VSK 2-1 (0.84 – 1.9)
HBK – VSK 3-2 (2.4 – 0.72)
VSK – NIF 1-2 (2.94 – 1.28)
AIF – VSK 2-0( 0.45 – 2.94)

Bara på på dessa fyra matcher borde VSK utifrån xG gjort tre mål mer och släppt in tre mål färre. Innan denna förlustsvit så producerade VSK ett anfallsspel som var i paritet med xG även om försvarsspelet redan innan underpresterade i samma grad.

Något behöver VSK göra, för det håller inte att lager presterar så här, men vi befinner sig också i en bättre position för att kunna lyfta än många andra lag. I slutändan handlar det dock om att vinna matcher, inte toppa statistiska modeller.

Facebook Comments Box