För någon dag sedan avslöjade vi att Syrianska FC hade aktuella skulder hos kronofogden. Men de är inte ensamma om att förekomma i deras register. När vi gått igenom Allsvenskan och Superettan och kollat vilka föreningar och aktiebolag som förekommit de senaste åren hos kronofogden är det en lång lista som dyker upp.
Allsvenskan: Östersunds FK, IK Sirius, Helsingborgs IF, GIF Sundsvall, AFC Eskilstuna
Superettan: Mjällby AIF, Norrby IF, Syrianska FC, Jönköping Södra, IK Brage, Halmstad BK, GAIS, Dalkurd FF
Som man kan konstatera, hälften av Superettanklubbarna och knappt en tredjedel av klubbarna i Allsvenskan förekommer hos kronofogden. Vi konstaterar också att två av nykomlingarna i Allsvenskan i år finns bland klubbarna som förekommit hos kronofogden.
Division 1 brukar ofta benämnas som Sveriges dyraste serie att spela i då man har rejäla löne- och resekostnader men inte får något form av ekonomiskt stöd.
För Superettan kan man nog säga att det är den serie där klubbarna tar störst ekonomisk risk. I Superettan kan du vid en bra säsong få stort ekonomiskt tillskott om du avancerar till Allsvenskan, men även förlora många miljoner om du åker ur. Totalt är det 7 placeringar av 16 som kan förändra den ekonomiska situationen för klubben, både negativt och positivt, det säger något om risken klubbarna har att hantera med spel i Superettan.
Utifrån den kalkylen är de flesta SE-klubbar villiga att leva på marginalen för att uppnå sportsliga resultat. I veckan blev det känt att Halmstad BK gör en storförlust föregående år. Det var en medveten satsning att ta sig tillbaka till Allsvenskan som inte bar frukt. Nu står man där med många miljoner i minus i föregående säsongs resultaträkning.
Man kan se samma beteende hos bottenlagen i Allsvenskan där IK Sirius och GIF Sundsvall (visserligen överraskande åtta förra året) lever på marginalen för att få ihop det hela. Senaste exemplet är Helsingborg som med nöd och näppe lyckades ta sig till Allsvenskan i år. Priset för avancemanget är en kraschad ekonomi med över 10 miljoner i minusresultat. Ordföranden säger själv att klubben nu är inne på sitt 11:e av 9 kattliv. Hur HIF nu ska undvika att hamna hos kronofogden igen är oklart.
Man kan dock säga att det finns grader i helvetet. Utöver Syrianska FC är det bara AFC Eskilstuna där kronofogden gått så långt att man fastställt en utredningsrapport (för utmätning, skedde 2015). Resten av klubbarna verkar ha reglerat skulderna innan fogden kommit till skott med att titta över tillgångarna.
Återigen kan frågan ställas hur bra elitlicensen i Svensk Fotboll egentligen fungerar när knappt hälften av klubbarna i elitfotbollen förekommer i kronofogdens register på senare år.
Klubbar som Syrianska använder kronofogden systematiskt som en checkkredit när man inte betalar in sina skatteskulder. De brukar bara regleras till noll de månader SvFF kollar skuldsaldot hos kronofogden i frågan om fortsatt elitlicens.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Seger nummer 18 bärgad – nu går vi för den 19:e i säsongsavslutningen
En imponerande serieseger!
VSK krossade Rynninge – på lördag tar vi klivet upp till division 1