ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan silly: Genomgång av alla 16 lagen – Del III

Höst- och vintersillyn är i full sving, spelare får lämna och nya ansluter till de 16 klubbar som utgör nästa års Superetta. Sillyn med allt vad det innebär i förändringar har bara början och det är långt kvar innan fönstret stänger i vår. Men vi kör en första genomgång nu och tittar på spelare som kommit och gått. Vi tittar också lite mer generellt på respektive klubbs förutsättningar.

En extra utmaning som klubbarna i Superettan sitter med just nu är att de inte vet hur mycket pengar de får i central ersättning från SEF nästa år. Man är inte överens om hur fördelningen av pengarna ska se ut. Det finns olika förslag som innebär olika förutsättningar för klubbarna. I december hoppas man att man kommer överens och då blir det lite klarhet i vad man kan tänkas få. Men just nu vet ingen och man kan därmed inte fastställa budgeten, klubbarna måste vara återhållsamma tills man vet.

Då kör vi igång – det här är del 3 av 3 i vår genomgång av Superettan inför 2020.

Trelleborgs FF

En tuff säsong för TFF som nog hade hoppats på att slippa slåss för att undvika negativ kvalplats. Efter vårsäsongen hade man skrapat ihop 15 poäng, vilket projektionsmässigt pekar på en kvalplats om poängsnittet skulle hållit i sig. Det duger så klart inte. Fram med plånboken och börja sätta sprätt på en del av de 50 miljoner man fått från himlen.

Det är väl svårt att säga att det blev någon större succé med sommarvärvningarna, men några poäng till tog man, jämfört med våren. Men det var inte bättre än att när det var två omgångar kvar var man mycket nära negativ kvalplats. Tränare Peter Swärdh fick kicken för att möjliggöra en ny röst bland bänkarna i omklädningsrummet. Aktionen lyckades och assisterande som kom in Kristian Haynes har nu fått förtroendet att leda laget in i framtiden mot Allsvenskan. Dit ska klubben igen.

Dessvärre tappar nu laget sin offensiva centrala mittfältare Sebastian Olsson. Han väljer att inte utnyttja optionsåret i kontraktet. Han säger att han behöver miljöombyte. Ett stort tapp som blir svårt att ersätta för TFF. En annan mittfältare som lämnar är Robin Nilsson som trappar ned i Ängelholms FF. Han har inte spelat särskilt mycket så där är det väl inte mycket till avbräck för TFF.

En riktigt trotjänare lämnar också, Zoran Jovanovic. Han har gjort 11 år i klubben och med honom försvinner mycket av TFF moderna historia. Även han behöver en nytändning enligt uppgift och går till Österlen FF som satsar uppåt i seriesystemet.

Bland de med utgående kontrakt är frågan hur klubben ska göra med Camara Jönsson. Han är ändå 36 år men gjorde 6 mål, mest i TFF. Flyktade Olsson gjorde 5 och Jovanovic 4. Om även Jönsson försvinner är nästan hälften av lagets målskörd bortplockad inför nästa år. Här har klubben något att jobba med när det kommer att få in en riktigt bra forward och som sagt, hitta en ersättare till Olsson.

Annars ser backlinjen helt okej ut, inga tapp inför nästa år. På mittfältet försvinner som sagt flera stycken och där behövs förstärkning.

I anfallet får klubben ta ställning till om hur man ska göra med sina två ghananer där Antwis kontrakt nu går ut. Någon större succé har de väl inte gjort även om de fått in några bollar. Kanske läge att dumpa dem och hitta bättre anfallare?

Sammanfattningsvis har TFF att fortsätta bygga sitt lag för att kunna ta nästa steg i tabellen. Nu måste man låta pengarna tala och se till att få in några riktigt etablerade spelare, en i varje lagdel, som kan lyfta spelet. Om så inte sker lär man få harva vidare i seriens nedre regioner.

Utgående: Hugo Andersson, Mattias Håkansson, Haris Brkic, Salif Camara Jönsson, Dennis Antwi

UT: Sebastian Olsson (Bosman), Robin Nilsson (Ängelholms FF), Zoran Jovanovic (Österlen FF)

IN: 

Tränare: Kristian Haynes

GAIS

Ytterligare ett år var så över för GAIS i landets näst högsta division. Lite som vi börjat fått vänja oss vid har laget sladdat i nedre delen av tabellen större delen av året. Sin vana trogen har man också lyckats krångla sig kvar utan att behöva kvala, vilket få supportrar trodde var möjligt med bara några omgångar kvar.

Flera saker har inträffat under året som nog många GAIS:are uppfattar som positiva. Tränare Bosko Orovic fick till slut sparken efter en mycket svag säsongsinledning av GAIS. Några pengar att värva tränare eller spelare för fanns inte. Tur då att man har en trogen och stor skara supportrar som swishade ihop nästan en miljon kronor under sommaren. Den summan räckte till att få in en ny tränare samt att sajna en rad nya spelare i sommarfönstret. Möjligen kan nyttan av allt detta ifrågasättas, laget tog exakt lika många poäng på hösten som på våren, sexton stycken. Men det var helt säkert nödvändigt med tränarbyte och lite nytt blod i den tunna trupp GAIS förfogade över inför hösten.

Då klubben hade tre lånespelare och sommarspelarna på korttidskontrakt är det nu en mängd spelare klubben kan tappa. Just nu har man 11 spelare under kontrakt nästa år, varav två är långtidsskadade och tre andra är juniorer. Det är nu ett grannlaga jobb för nye tränaren Stefan Jacobsson som anslutit från Degerfors, att börja skapa en slagfärdig trupp till nästa säsong.

Man har nu förlängt med Boris Lumbana som har övertygat på planen, trots sin treåriga frånvaro från elitfotbollen. Man har också förlängt med Haris Cirak som dock är korsbandsskadad och förväntas i spel först på senvåren/sommaren.

Klubben själv har fimpat tre spelare varav förre VSK:aren Andreas Östling är en. Man har också blivit av med sin kanske bästa spelare i August Wängberg som vill spela högre upp. Han stänger dock inte dörren helt för en fortsättning i klubben. August har spelat varenda sekund av lagets 30 seriematcher i år.

Ett annat tapp kan bli Leonard Pllana som sillyryktas till Brage. Då han är en offensiv spelare på vänsterkanten får man anta att Brage räknar med att tappa Anton Lundin och vill ersätta honom.

På skadelistan har man också Emil Wahlström, den mycket kompetenta mittbacken som varit borta över halva säsongen och som ingen vet om och när han kan komma i spel igen.

För övrigt ryktas nu Jesper Brandt, mittfältare i Norrby kunna vara på väg till GAIS.

Helt klart är att GAIS behöver fylla på i alla lagdelar och minst 10-12 spelare ska förlängas eller värvas, innan man är klar med sitt truppbygge. Hur laget kommer se ut nästa säsong vet ingen i dagsläget.

Det vi dock vet är att klubben signalerat att man kommer att öka lönebudgeten för spelare med minst en miljon. Det gör att man nog kan få ihop ett lite slagkraftigare lag än vad man lyckats med den här säsongen.

Utgående: Damir Mehic, Oliver Gustafsson, Carl Nyström, Henrique Moura, Niklas Olsson, Leonard Pllana, Måns Saebbö

UT:  August Wängberg (Bosman), Andreas Östling (Bosman), Karl Bohm (Bosman), Alexander Angelin (Bosman)

IN: Boris Lumbana (förlängning) , Haris Cirak (förlängning)

Tränare: Stefan Jacobsson

Östers IF

Vilken rysare säsongen blev för Östers IF. Kvartsfinal och förlust mot AIK i Svenska cupen förbyttes mot bottenstrid de luxe i Superettan. Det finns absolut ingen Östersupporter som inte fått 500 nya grå hårstrån, minst. Nu lyckades man krångla sig kvar via kvalspel genom att vara som bäst när det gällde som mest och tvåla till Frej med 4-0, i en avgörande match för att nå kvalet.

Nu måste dock fokus ändras och man måste börja titta på hur truppen ska kunna byggas för att inte hamna i samma läge igen nästa år. Klubben har gjort den tillfällige tränaren från i somras Denis Velics till ny huvudtränare. Han är utan tränarmeriter på den här nivån, utom just då höstens matcher med Öster.

Han har ett grannlaga arbete framför sig. Det är många spelare vars kontrakt går ut och minst 10 spelare måste förlängas eller värvas nya.

I backlinjen har Månz Berg, Fredrik Lundgren och Oliver Silverholt utgående kontrakt. Alla nyckelspelare i försvaret. Silverholt har dessutom sagt att han gärna söker sig vidare. Här måste nu Öster antingen förlänga eller så tvingas man bygga ett helt nytt försvar.

På mittfältet har Simon Helg och Anton Andreasson utgående kontrakt. Samma sak där, viktiga spelare som spelat mycket under året. Här måste klubben tänka till ordentligt hur man ska göra för att formera sitt mittfält till nästa år. Man har erfarenhet kvar via Drott och Silka men räcker det till?

Värst är det i anfallet där man nu bara har Joao Pedro under kontrakt. Han fick knappt spela under förra året. Spelare som Kapsevic, Keene och Johannesson är utan kontrakt. Här måste också klubben fundera hur man vill göra. Förlänga eller leta nytt?

I övrigt råder rimligen nu i klubben en stor osäkerhet om det driftsavtal klubbens aktiebolag har med kommunen runt skötseln av de fotbollsanläggningar man har att sköta om. Som vi visat i tidigare artikel kan klubben via det avtalet betala hela sin amortering på 5 miljoner årligen till kommunen på lånet som finansierade byggandet av arenan. Nu ska driftsavtalet omförhandlas och det måste ske i en offentlig upphandling. Det kan inte bli tal om att det blir så mycket luft i det nya avtalet (om nu ens Öster vinner upphandlingen) att det kan finansiera återbetalningen av lånet. Här måste man alltså hitta andra pengar på något sätt att betala kommunen med. Hur det påverkar den sportsliga satsningen är det nog bara Öster som vet i dagsläget. Men vi får räkna med försiktighet nu, allt annat vore att gambla med klubbens existens.

Utgående: Månz Berg, Fredrik Lundgren, Jonathan Larsson, Simon Helg, Anton Andreasson, Johan Persson, David Johannesson, Dragan Kapcevic,
James Keene

UT: Oliver Silverholt (Bosman), Robin Malmkvist (Bosman)

IN: 

Tränare: Denis Velics (2021)

Akropolis IF

Kvartersgänget från Akalla har nu äntligen lyckats ta sig upp i elitfotbollen. I år har man stått för en imponerande prestation. En förlust på hela säsongen och 75 hopskrapade poäng = 2.5 poäng i snitt per match. Onekligen en prestation, oaktat att Div 1 Norra varit svagare än på många år.

Nu ska man spela i Superettan och klubben har som vanligt inga pengar. Man har systematiskt struntat att lämna in årsredovisningar till SvFF (man får hoppa över det i Div 1), så ingen har riktig koll på ekonomin i föreningen. Det blir förstås ändring på det nu när man nått elitfotbollen.

Sin skrala ekonomi till trots finns stora möjligheter att laget blir nästa års raket i serien. Det har inte med att göra att man är en fantastisk klubb osv utan om ren utbud och efterfrågan på fotbollsspelare i Stockholmsområdet.

Just nu finns i Stockholmsområdet bara Akropolis i Superettan (Syrianska, Frej och BP spelar i Div 1). Vart ska alla etablerade spelare ta vägen? Vart ska alla talanger som inte platsar i de stora Stockholmsklubbarnas akademier spela?

Akropolis må vara en helt osexig förening som få egentligen har någon lust att spela i. Men om inget annat erbjuds kommer många spelare att nappa på rena skambud från klubben. Det är det alternativet som finns för dem som av olika anledningar inte vill lämna Stockholm. Vist kan man tänka sig att en och annan spelare kan pendla/flytta till Uppsala, Eskilstuna eller Västerås där det också finns SE-lag, men inte de allra flesta.

Men, sammanfattat, Akropolis har en fantastisk guldsits i att kunna plocka duktiga SE-spelare till små kostnader nästa år. Kan man få ihop dessa till ett lag kan man bli riktigt giftiga.

Den färgstarke grekiske tränaren Konstantinos Panagopoulos sitter på utgående kontrakt. Vi gissar att han blir kvar då han är duktig och säkert hungrig på att ta nästa steg med laget och klubben.

Hur läget i deras trupp ser ut gällande kontraktstider går inte att uttala sig om. Likt Syrianska FC kommunicerar man sällan eller aldrig utåt hur länge man skriver kontrakt med en spelare. I Fotbollstransfer finns bara kontraktstid på tre spelare. Så det är omöjligt att säga vilka överväganden klubben har att göra med sin trupp. Till yttermera visso brukar man dessutom vänta till sista veckan innan man registrerar många av spelarna, trots att man kanske är överens tidigare. Det gör att man aldrig kan säga förrän fönstret stänger exakt vilken trupp Akropolis kommer att ha för året.

Vi får helt enkelt avvakta och se vad som händer.

Två av de med information om kontraktslängd har utgående kontrakt

Utgående: Cesar Weilid, Lamine Nekrouf

UT: 

IN: 

Tränare:  Konstantinos Panagopoulos?

Ljungskile SK

Vi erkänner direkt att vi absolut inte har någon som helst koll på Ljungskile. Till och med stavningen var vi tvungna att kolla upp. Men vi återkommer så klart med en mer påläst genomgång vad det lider.

Det som kan konstateras att de gick rakt igenom sin serie i år i stor stil och vann betryggande, åtta poäng före Landskrona BoIS.

Nu ska de bygga trupp inför kommande äventyr i Superettan. För att lyckas med det bör man ha en tränare. Det har man inte i skrivande stund då kontraktet går ut nu med Jörgen Wålemark som lett laget på senare år. Om han blir kvar eller om någon annan kommer är oklart.

Vidare har man en truppsituation med väldigt få med kontrakt över nästa år. Just nu är det 10 spelare med kontrakt och då har man redan hunnit förlänga med fyra som räknas in där. Man ska ha in 12-13 spelare till i truppen. Säkert kommer man förlänga med ett antal men sen måste man så klart hitta nytt också som kan spetsa till det hela.

Ett nyförvärv är klart, mittfältaren Joakim Olausson.

Att Ljungskile ska kunna göra en Mjällby och gå upp i Allsvenskan direkt känns väl lite osannolikt. Men man har varit väldigt stabila i Div 1 så att man kommer göra en bra säsong nästa år, får vi nog räkna med.

Vi nöjer oss med detta så länge så återkommer vi med en mer utförlig beskrivning av klubben och spelarna när fler har anslutit.

Utgående:  Deni Kaksa, Andreas Murbeck, Patrik Adamczyk,
Erik Westermark, Jakob Olsson, Johan Svahn, Aniekpeno Udoh, Jesper Westermark

UT:  Jonathan Gustavsson (IK Oddevold), Aleksandar Kitic (avslutat karriären)

IN: Johan Brannefalk (förlängning), Linus Dahl (förlängning),
Robin Wallinder (förlängning), Mirad Garza (förlängning), Joakim Olausson (Utsiktens BK)

Tränare:  Jörgen Wålemark?

Umeå FC

Umeå FC tog sig något oväntat upp till Superettan efter två oavgjorda matcher mot IK Frej. Det var otippat därför att UFC knappast kan sägas ha gjort en bra höst. På de sista 10 matcherna i serien tog man bara 14 poäng och hamnade på 8:e plats i formtabellen. Som tur gjorde man en bättre vår och kunde hålla undan från de jagande lagen.

Man var dessutom 19 poäng bakom suveräna seriesegrarna Akropolis, så inte mycket talade för kvalvinst och avancemang. Men man lyckades mot alla odds greja det hela.

Nu ska man upp i Superettan igen efter 7 års frånvaro. Det ska så klart bli spännande att se hur det kommer att gå för laget från Västerbotten. Som vanligt kommer lagen från söder att ha svårt att vinna uppe i Umeå då de inte är vana med krångliga flygresor. För VSK är detta inget problem då Umeå är som en andra hemmaplan efter många års klippkort på flyget till Umeå, för laget och för supportrarna.

Truppmässigt måste nu Umeå förstärka truppen för att ha en rimlig chans att hänga kvar. Man har förlorat sin bästa spelare, Samuel Kroon till HBK. Han måste ersättas. Man har också blivit av med sitt lån från ÖSK, Isaac Boye. Med honom och Kroon försvinner 21 mål för UFC.

Man har dock gjort klart med den gamle UFC och Team TG-spelaren Timothy McNeil som återvänder till fosterjorden från CU i Karlstad. Han håller absolut på Superettanivå så en del av de förlorade målen kommer han kunna stå för.

Klubben har många unga spelare och faktum är att ingen vad vi kan se har erfarenhet av elitfotboll i någon form. Klubben måste helt klart värva minst en spelare till varje lagdel som kan vara pappa åt de yngre spelarna och visa vad som krävs för att lyckas en nivå högre upp. Vi kan berätta att det är klart tuffare än vad man kan tro.

Det blir spännande att följa detta lagbygge och som grönvita supportrar förbereder vi oss nu för premiärmatchen i Umeå nästa år, enligt gammal fin tradition.

Utgående:  Mikael Wikström, Anton Eriksson, Aurelien Norest, Seif Kadhim, Adel Ziarat, Måns Nygren

UT:  Omar El Baad (Bosman), Jason Romero (Bosman), Samuel Kroon (HBK)

IN: Timothy McNeil (Carlstad United)

Tränare: Magnus Henrysson


______________________________________________________________________________

Tidigare delar av silly-genomgången

Del I
Del II

Facebook Comments Box