ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan silly: Genomgång av alla 16 lagen – Del 1

Höst- och vintersillyn är i full sving, spelare får lämna och nya ansluter till de 16 klubbar som utgör nästa års Superetta. Sillyn med allt vad det innebär i förändringar har bara början och det är långt kvar innan fönstret stänger i vår. Men vi kör en första genomgång nu och tittar på spelare som kommit och gått. Vi tittar också lite mer generellt på respektive klubbs förutsättningar.

En extra utmaning som klubbarna i Superettan sitter med just nu är att de inte vet hur mycket pengar de får i central ersättning från SEF nästa år. Man är inte överens om hur fördelningen av pengarna ska se ut. Det finns olika förslag som innebär olika förutsättningar för klubbarna. I december hoppas man att man kommer överens och då blir det lite klarhet i vad man kan tänkas få. Men just nu vet ingen och man kan därmed inte fastställa budgeten, klubbarna måste vara återhållsamma tills man vet.

Då kör vi igång – det här är del I av 3 i vår genomgång av Superettan inför 2020.

GIF Sundsvall

Giffarna åkte bittert nog ur Allsvenskan efter en säsong kantad av ekonomibekymmer, räddningsaktioner, dåligt spel och tränarbyte. På något sätt kändes det som att tiden var på väg att hinna ifatt dem och deras spanska kortpassningsspel hade lagen lärt sig från förra årets succésäsong. Nu måste klubben anpassa den ekonomiska kostymen. Man pratar om en sänkning av budget till drygt 30 M, från omsättningen i Allsvenskan som brukar ligga runt 40 M. Vi är ännu så länge svagt skeptiska till att man fixar det, tar man på sig för stor kostym igen?

Giffarna är en av de klubbar som hårt driver på om en förändring i ersättningsmodellen från SEF. Man vill slopa olika ersättningar för Superettan, alla klubbar ska få lika mycket. Man har gjort ett offentligt upprop kring detta som riktar sig till alla elitfotbollsklubbar i landet. Sundsvall menar, inte utan poäng, att det är hopplöst att budgetera om man i förväg inte vet exakt hur mycket intäkter man får från centralt håll. Nu beror ersättningsnivån på var du slutar i serien. Det skapar bara osäkerhet i planeringen och en del klubbar som vi har sett genom åren budgeterar alldeles för mycket intäkter och får det tufft när de sportsliga målen inte infrias och ersättningen därmed blir lägre.

Nåväl, vi får se hur det går med det. Naturligtvis kommer Sundsvalls trupp att rensas hårt för att anpassas till SE-spel. Vi lär få se i stora stycken ett nytt lag som gör entré på NP 3 Arena nästa år. Vi vet att Batanero lämnar och exempelvis ryktas målvaken David Mitov Nilsson bort från klubben. En som öppnat för en fortsättning är försvararen Dennis Olsson. Sundsvallssonen Pontus Engblom nu i Norge, men med en höst i VSK för 10 år sedan, ryktas tillbaka till Giffarna. I vart fall vill klubben ha honom, frågan är vad Pontus vill.

Utgående: Pol Roige, Jonathn Tamimi, David Batanero, Chidi Omeje,

UT: Johan Blomberg (avslutat lån), Tony Gustavsson (tränare)

IN: Jonathan Morsey (avslutat lån IK Brage)

Tränare:

Giffarna har en tuff situation med relativt få kontrakt som går ut. Startspelare som Tamimi och Batanero lär försvinna. Omeje har knappt spelat på sina två år i klubben men har bevisat kapacitet i Superettan tidigare. Spanjoren Pol Roige som anslöt i somras har varit in och ur elvan under hösten och nu är väl ett vägskäl för Sundsvall, ska man fortsätta att satsa spanskt eller ska man sälja av sydlänningarna och jobba med andra spelarlösningar. Beroende på det kan Pol vara fortsatt aktuell eller inte. Vi får se hur många av de 19 under kontrakt, varav fyra spanjorer, som är kvar i klubben när man kliver ut till premiären nästa säsong.

Först måste man dock hitta en tränare som kan börja ha en idé om hur laget ska formeras inför nästa säsong. Där har klubben så klart en prio 1 att ta tag i.

AFC Eskilstuna

AFC som också ramlat ur Allsvenskan får bygga om truppen inför utmaningen i Superettan nästa år. Läget är på ett sätt bättre än för Sundsvall då omställningen kommer att vara mindre. Man har bara 11 spelare under kontrakt för nästa år. De flesta av dessa är juniorer med begränsad eller ingen erfarenhet av AS eller SE för den delen. Fyra äldre startspelare finns också med bland dem med kontrakt, vi får väl se om de blir kvar.

AFC har inte bara ett truppbygge att göra, man har dessutom dåligt med stålar. Sponsringen har inte gått som tänkt i AS och inget talar väl för att det blir bättre i SE. Ryssholm har gjort klart för klubben att de måste klara sig själva, det är slut på att hosta upp miljoner i slutet av året när årsbokslutet ska städas från röda siffror. Första tecknet på de nya tiderna var när man var tvungen att sälja sin bästa spelare Michel i sommarfönstret till AIK, för att få in pengar till driften. Det ryktas som vi rapporterat tidigare att Ryssholm allt mer engagerar sig i Vitryssland och fotbollen där. Förvisso har han dementerat att han är på väg att lämna AFC, men ryktena lever vidare om just detta, inte desto mindre.

Klubben drabbades också av en skandal som skakade om klubben under sommaren. Spelare gick ut offentligt och anklagade dåvarande tränaren Miljanovic för att vara en mobbare och trycka ned spelare. Miljanovic förnekade anklagelserna men klubben flyttade snabbt tillbaka honom till hans gamla roll som sportchef. In kom två nya tränare.

Frågan är nu vilken kraft det finns i föreningen att börja om igen? Förra gången man var upp och åkte ur satsade man hårt på återkomst och lyckades också med detta via kvalspelet mot BP. Nu är frågan om det blir pyspunka i föreningen. Vart ska kraften och pengarna hämtas för att börja bygga igen?

Som bevis för allt ovanför har klubben redan genomfört två träningsmatcher fyllda med provspelare. Man letar billiga talanger som kan befolka truppen till nästa år.

UT: Massor – de flesta utan kontrakt får säkert lämna om de inte är unga och billiga.

IN:

Kontrakterade spelare: Wille Jakobsson, Hossin Lagoun, Adnan Kojic , Adnan Catic, Jesper Björkman, Pontus Rödin, Wilhelm Loeper, Ismet Lushaku, Mamadou Kouyate, Samuel Nnamani, Jacob Lackéll, Robert Åstedt

Tränare: Saulius Sirmelus, Saulius Cekanavicius 

Klubben behöver ta in i vart fall 10 nya spelare kanske upp emot 15. Ett gäng av dem måste vara rutinerade då det är dåligt med den varan i den trupp som nu finns. Huruvida tränarna får fortsatt förtroende är oklart. Gissningsvis gick deras kontrakt ut vid säsongsslut i år. Ett som är säkert dock, vi lär få se Robert Åstedt, Ryssholms son, på planen nästa år.

IK Brage

Brage har under sina två år i Superettan gått från klarhet till klarhet. I fjol som nykomling slutade man på sjätte plats, i år blev det kval uppåt för Borlängeklubben. Väl i kvalet fick sig nog Brage en tankeställare, det är en viss skillnad på Superettan och Allsvenskan trots allt. Brage var chanslösa i kvalet mot Kalmar FF.

Nu ska man så klart fortsätta sin satsning. Det ser inte ut att vara några större problem med truppen inför nästa år. Man har stommen kvar och tappar sannolikt inte särskilt många, då många av nyckelspelare är under kontrakt. Det finns dock några saker som måste fixas. Man förlorade vänsterbacken Hjertstrand till ÖSK och måste nog hitta en ersättare. Vidare börjar backlinjen bli lite ålderstigen och mittbacken Garcia med 21 matcher från start har utgående kontrakt.

På mittfältet har bröderna Lundin utgående kontrakt och det är väl inte helt omöjligt att Anton kan vara aktuell för en allsvensk klubb, det vore ett rejält tapp för Brage om han försvann.

I anfallet har Lundbäck som värvades från Team TG inför säsongen misslyckats med noll mål på en mängd inhopp. Den floppen förutspådde vi redan inför säsongen, då vi, då som nu, inte kan se vad han skulle kunna tillföra ett SE-lag. Brage kan behöva värva en till målskytt för att täcka upp för Kouakou som har skadebesvär och särskilt så om Anton Lundin försvinner.

Även målvakten Rosendal har utgående kontrakt. Så det är lite viktigt att Brage nu lyckas knyta upp sina nyckelspelare, de är svåra att ersätta till rimliga pengar om de skulle lämna.

Brage vill lösa högermittfältaren Jonathan Morsay från sitt kontrakt han har med Sundsvall. Morsay har varit på lån hela säsongen och gjort det bra. Det finns en utköpsklausul, frågan är nu hur Sundsvall tänker runt sin spelare.

Tränare Saarenpää har kontrakt till 2023 och få så klart nytt uppdrag att bygga en lag som är ännu snäppet bättre än i år. Han lär inte få så mycket mer pengar att röra sig med, så någon revolution lär vi inte se i Brage. Men visst kan klubben nu locka spelare med sin fina placering man fick i år.

Utgående: Peter Rosendal, Viktor Bergh, Carlos Garcia, Anton Lundin, Oscar Lundin,

UT: Simon Stenberg (avslutar karriär), Benjamin Hjertstrand (ÖSK), Jonathan Morsay (lån avslutat åter till Sundsvall).

IN:

Tränare: Klebér Saarenpää

Jönköpings Södra

Många i Jönköping hoppades nog på att det här skulle vara året då man gick upp i Allsvenskan igen. Vi trodde iaf det. Nu visade sig laget lite för ojämnt för att riktigt orka med denna bedrift. Kanske var det sista chansen på ett tag? Nu väntar kärvare ekonomiska tider i klubben. Man har ekonomiskt tufft och bränner just nu igenom pengar som är avsedda för nästa år, dvs nästa års sponsorstöd. Sånt är aldrig en bra början på en säsong.

Till nästa säsong behövs sannolikt en del åtstramningar, lite beroende på hur mycket pengar man får för Alexander Jallow. Oavsett det måste klubben lära sig att sluta köra negativa driftsnetton, annars slutar man bara som ÖFK, att man något år gör en rejäl missbedömning och då smäller det ordentligt. Det var otäckt nära en total krasch ifjol. Nu hänger mycket på priset på Jallow och kanske Al-Ammari som också ryktas iväg från J-Södra.

Vi förstår att klubben dragit i den ekonomiska nödbromsen när man dumpat 3 superpjäser ur truppen. Spelare som Nilsson, Siwe och Smylie, där alla har mellan 8-12 år i klubben. Man har i det närmaste gjort sig av med klubbens hjärta. Både Siwe och Smylie har spelat det mesta i år och även om man kan säga att Smylie är 34 år gammal gör han med sina tio mål sin näst bästa säsong (av 10) i J-Södra. Vad mer är att han har ett xG-som är sjukt. Han har gjort dubbelt så många mål som hans xG visar att han borde ha gjort. En extremt effektiv spelare med andra ord. Nu får han gå. Den enkla sanningen är att J-Södra inte har råd att behålla de här erfarna spelarna. Nu ska de ersättas med yngre och billigare förmågor.

Klubben har redan börjat, man har värvat flera yngre spelare från lägre divisioner som man nu hoppas ska kunna fylla luckorna.

Truppen kommer att brandskattas ordentligt och det blir till ganska stora delar ett nytt lag som mönstras till seriestart i vår. Som lök på laxen ryktas nu coach Brännström som tränare till ÖFK. Men vi tror nog att han är smartare än så, vem vill hamna på det sjunkande skeppet.

J-Södra kanske inte blir något sjunkande skepp nästa år men förändringarnas vindar blåser i klubben och vi får se vad för soppa klubben kan koka på de få spikar man har att betala spelarnas deras sold med

Utgående: Erik Moberg, Fredric Fendrich, Sebastian Crona, Jakob Orlov

UT: Tommy Thelin (Avslutar karriär), Liban Abdulahi (Bosman), Daryl Smylie (Bosman), Tom Siwe (Bosman), Joakim Karlsson (Bosman).

IN: Amar Muhsin (Utsiktens BK), Daniel Ljung (Assyriska Turabdin IK)

Tränare: Andreas Brännström (2020+2)

Av de med utgående kontrakt räknar vi med att i vart fall några blir kvar. Om inte tvingas man byta ut hela centrallinjen i laget. Vi tippar att Moberg får gå då han knappt spelat något i år och är 34 år gammal nästa år. Övriga tror vi man vill behålla, men där blir det nog en ekonomisk fråga. Alla är äldre och erfarna och därmed dyra.

Degerfors IF

Degerfors hade en ovanligt bra säsong i Superettan. Det eviga mittenlaget kom nu strax ovanför mitten via en väldigt fin höst. Av de 10 sista matcherna i serien förlorade man bara en och spelade en oavgjord, i övrigt bara segrar. Man var bara tre poäng från kvalplats och som någon i föreningen sa, ”hade serien varit 3-4 omgångar till hade vi gått upp i Allsvenskan”. Det uttalandet är förmodligen korrekt.

Nåväl, nu får man ladda om till nästa säsong och försöka få ihop ett lika slagkraftigt lag. Man kommer att tappa skyttekungen Björndahl som ryktas till ÖSK. Den viktiga lånespelaren Gravius från AIK har återvänt till Stockholm, frågan är hur det blir nästa säsong med honom?

Klubben har utgående kontrakt på startspelarna Ekroth och Lindelll, båda i backlinjen. Det måste vara hög prio att säkra deras underskrifter, särskilt Ekroth är betydelsefull för försvarsspelet. Man har också utgående kontrakt på den långtidsskadade Nikola Ladan som började denna säsong fantastiskt bra. Vi antar att man förlänger med honom och hoppas han kommer tillbaka i fin form efter korsbandsskadan.

I övrigt är truppen en smula felbalanserad med 14 spelare vars kontrakt går ut 2020. Det är läge att förlänga med de spelare man långsiktigt vill ha kvar.

För att nästa säsong ska bli lika kul måste man kunna ersätta Björndahl. Man har försökt detta genom att plocka in målkungen Villiam Dahlström från FC Gute. Han lär väl inte göra 20 mål som Björndahl, men man får hoppas att Astvald och Ladan tillbaka i målform kan kompensera tappet av mål. Man har också förstärkt mittfältet med den rutinerade Sebastian Olsson som spelat i Trelleborg den här säsongen som startspelare.

En annan förändring är förstås att man tappat tränaren Stefan Jacobsson till GAIS. Vad det kan tänkas betyda är svårt att sia om. Han har varit i klubben i 3.5 år och sett till att laget är där de ska vara i serien, dvs i mitten. Nu får hans två assisterande tränare Tobias Solberg och Andreas Holmberg ta över stafettpinnen. De båda är gamla hjältespelare i klubben och åtnjuter stort förtroende hos styrelsen. De har bara en uppgift, se till att laget hamnar i mitten.

Sammanfattningsvis har Degerfors inte så mycket trupparbete att göra, det ska till några viktiga förlängningar och ett par spelare till, sen bör man vara klar.

Utgående: Oliver Ekroth, Nikola Ladan, Erik Lindell

UT: Oliver Nilsson (Bosman), Viktor Götesson (Bosman), Mattias Özgun (Bosman)

IN: Sebastian Olsson (TFF), Villiam Dahlström (FC Gute)

Tränare: Tobias Solberg och Andreas Holmberg

Facebook Comments Box