ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan silly: Genomgång av alla 16 lagen – Del II

Höst- och vintersillyn är i full sving, spelare får lämna och nya ansluter till de 16 klubbar som utgör nästa års Superetta. Sillyn med allt vad det innebär i förändringar har bara början och det är långt kvar innan fönstret stänger i vår. Men vi kör en första genomgång nu och tittar på spelare som kommit och gått. Vi tittar också lite mer generellt på respektive klubbs förutsättningar.

En extra utmaning som klubbarna i Superettan sitter med just nu är att de inte vet hur mycket pengar de får i central ersättning från SEF nästa år. Man är inte överens om hur fördelningen av pengarna ska se ut. Det finns olika förslag som innebär olika förutsättningar för klubbarna. I december hoppas man att man kommer överens och då blir det lite klarhet i vad man kan tänkas få. Men just nu vet ingen och man kan därmed inte fastställa budgeten, klubbarna måste vara återhållsamma tills man vet.

Då kör vi igång – det här är del 2 av 3 i vår genomgång av Superettan inför 2020.

Halmstad BK

Halmstad började den här säsongen i förvissning om avancemang till Allsvenskan. Något annat fanns inte på kartan för klubben och supportrarna. Man hade tagit i på alla plan, ekonomiskt, truppmässigt – ja allt. Nu skulle man upp.

Vårsäsongen gestaltade sig dock på sämsta tänkbara sätt. Bara BP och Frej hade fler förluster jämfört med HBK. Ett tag låg klubben på nedflyttningsplats, närmast chockerande får man säga. Laget uppträdde understundom som havandes en kollektiv panikångestattack. Pressen på prestation blev helt enkelt för mycket på spelarna.

Det blev sakta bättre men säsongen var körd pga av den dåliga starten. Inget avancemang i år. Vad värre var att snillena i styrelsen sin vana trogen gjort en fullständig glädjebudget som havererade vid första kontakt med verkligheten. Nu är prognosen att klubben går back 11 miljoner i år – det kan bli mer. Detta på en budget som kanske rör sig om 25-30 miljoner, ingen liten felräkning.

Det här är ett bra exempel på hur man sänker in klubb på riktigt, verkligen uselt skött. Tur då att man har Halmstad kommun som återigen ställer upp när klubben försöker begå ekonomiskt självmord. Nu köper man klubbens träningshall för 24 miljoner. Då kan HBK fortsätta spendera pengar som att de vore sista dagen på jorden, innan en komet smackar in i planeten och förintar allt liv.

Med denna rant kan vi alltså konstatera att HBK kommer att satsa mot toppen även nästa säsong. Man har pengar och ambitionen lär inte ha förändrats. Man har det Allsvenska DNA:at i blodet, nu ska det bara bevisas också.

Truppmässigt ser det bra ut. Man kommer förstås tappa årets succéman Rasmus Wiedesheim-Paul för allsvenska äventyr, fast man får ju så klart en bra slant för en övergång. I backlinjen är det åldermannen Andreas Johansson, 37, som inte har kontrakt. Han har dock meddelat världen att han avser att fortsätta, HBK lär inte stoppa honom. Två gamlingar som faktiskt tackar för sig och drar sig tillbaka till fågelmatandets ädla konst är Peter Larsson och Jesper Westerberg. Båda har spelat mycket i år dock utan att vara givna i startelvan. Eftersom de är försvarare måste nog HBK hitta några nya här.

Uppenbarligen har HBK ansett att man har för lite offensiv kraft på mittfältet för nu har man värvat in dels rutinerade Robin Östlind från Falkenberg. Han stod för tre mål i år där, men i fjol hela 17 poäng varav åtta mål. Från Umeå FC kommer Samuel Kroon, kanske lagets bästa spelare i år. En ung offensiv mittfältare med nio mål i årets bagage. Ett riktigt tungt tapp för UFC.

Anfallsmässigt har man Sadat Karim och Mikael Boman under kontrakt nästa år. De svarade tillsammans för 11 mål och kan säkert steppa upp det nu när RWP försvinner (Boman spelade bara halva säsongen). Man har också Johan Oremo med utgående kontrakt. Han har varit korsbandsskadad hela säsongen och det är väl inte så mycket som talar för att klubben förlänger med honom.

Sammanfattningsvis ser det bra ut i HBK. Man har förstärkt där man tycker och sen ska man fylla på i backlinjen också. Kanske satsar man en extra slant från träningshallmiljonerna på att ta in någon ytterligare spets, den som lever får se.

Den som fortsatt styr skutan är managern Magnus Haglund som ersatte sparkade Igor Krulj (numera sportchef i ÖIS) under sommaren.

Utgående: Johan Oremo, Andreas Johansson

UT: Peter Larsson (avslutat karriär), Jesper Westerberg (dito),

IN: Robin Östlind (Falkenbergs FF), Samuel Kroon (Umeå FC)

Tränare: Magnus Haglund (2022)

Örgryte IS

Göteborgsklubben har också en missräkningens säsong bakom sig. Många trodde på avancemang. Nu måste klubben istället starta om på flera plan. Man ska ha en ny tränare och man har blivit av med sin skyttekung och backgeneral. Kraven från fansen lär inte minska utan man förväntar sig så klart en framskjuten tabellposition nästa säsong.

Klubben har alltså blivit av med anfallsstjärnan Ludwigson och extra surt är så klart att man inte fick mycket pengar för honom. Nu ryktas också årets utropstecken Alexander Bernhardsson till Allsvenskan och Elfsborg, där han rimligen ska ersätta Lundevall. Det innebär att 17 mål försvinner. Lägger vi där sen till David Engströms fyra mål så blir det hälften av alla gjorde mål som går upp i rök. Dessa måste förstås ersättas och det är dessutom oklart hur det blir med långtidsskadade Viktor Sköld som sitter med utgående kontrakt. Vänsteryttern gjorde fyra mål innan han blev skadad. Om han försvinner är nästan hela offensiva besättningen borta, då också Melvin Fritzell fått foten av klubben.

Grannlaga jobb med andra ord. Det är lite lättare på mittfältet där det bara är viktige kuggen Jakob Lindström som har utgående kontrakt. Han är i princip startspelare och bygger upp spelet och leder laget när han är på planen. Vi antar att klubben kommer göra allt för att förlänga med honom.

I backlinjen måste så Engström ersättas. Kanske inte helt lätt då han var en ledare som styrde backlinjen. Vidare har Joel Qwiberg och Filip Almström-Tähti utgående kontrakt. Tähti har spelat relativt mycket, Qwiberg bara nio matcher från start. Kanske klubben beslutar sig för att ge båda foten? I så fall får man bygga om rätt mycket i försvaret inför nästa år.

Ska ÖIS också pensionera fotbollsveteranen och supermålisen Stojan Lukic, vars kontrakt går ut i år? Trettionioåringen som under 11 raka säsonger bara missade 5 matcher för de klubbar han stod för, har i år bara stått en ynka match för ÖIS.

Först och främst innan man göra alla dessa överväganden runt spelare måste man hitta en tränare. ÖIS bestämde sig tidigt för att inte behålla Askebrand, så vi får utgå från att de har haft lång tid på sig att hitta någon man vill ha. Vi kan väl kallt räkna med att nya tränaren presenteras inom kort och får då det rätt kluriga jobbet att bygga nästa års trupp.

Klubben har ju inte mer pengar än någon annan klubb i de övre regionerna i tabellen så ska man lyckas hota om avancemang måste man hitta rätt i värvningar och tränare.

Utgående: Stojan Lukic, Joel Qwiberg, Filip Almström-Tähti, Wilmer Simonsson, Jakob Lindström, Otto Peterson, Victor Sköld

UT: Melvin Frithzell (Bosman), David Engström (Bosman)

IN: Simon Nilsson (förlängning), Kevin Fransson (förlängning)

Tränare: – (det snurrar många rykten)

Dalkurd FF

Hos Dalkurd kan det inte vara särskilt muntra tongångar när det gäller klubben och spelare. Man har givet förutsättningarna gjort en väldigt bra säsong med flera lånespelare och en trupp som de flesta tränare skulle anse vara allt för tunn.

Nu finns det dock en rad problem för handen. Sportchefen Adil Kizil återfinns numera i Helsingborg och med honom försvinner en stor kompetens runt att hitta och förädla yngre och billiga spelare. Vidare har klubben som vi rapporterat om tidigare knappast några pengar att värva etablerade spelare för, med dyra löner.

Av den anledningen försvinner nu också en rad spelare från klubben. Dit kan vi räkna Ahmed Awad, Peshraw Azizi och Robin Tranberg som är erfarna fotbollskrigare med höga löner.

I skrivande stund har klubben fyra kontrakterade försvarare, varav Markus Thorbjörnsson har utgående kontrakt och en annan är junior.

På mittfältet har man sex spelare under kontrakt. Tre av dem är dock juniorer och den näst mest erfarne, Malkolm Moenza, har ett utgående kontrakt.

I anfallet har man bara Kerfala Cissoko under kontrakt. Man hade också en köpoption på Simon Alexandersson som man lånat under säsongen från Kristansunds BK i Norge. För några dagar sedan meddelades att Simon återvänder till Norge.

De två spelare man värvat så här lång är två juniorer, båda på nitton år. Om det är den typen av spelare man har råd att värva kommer nästa säsong att bli väldigt tuff för Dalkurd. Men vi får avvakta och se vad som händer längre fram. Vi kan nog gissa att klubben kommer att utnyttja hela transferfönstret, precis som man brukar göra och ta in spelare i sista minuten som inte hittat någon klubb. En klassisk fattigmanslösning.

Tränare är fortsatt Paul Olausson som har kontrakt över 2021.

Utgående: Malkolm Moenza, Markus Thorbjörnsson

UT: Ahmed Awad (Bosman), Peshraw Azizi (Bosman), Robin Tranberg (Bosman)

IN: Suleman Zurmati (Karlstads BK), Gustav Berggren (AIK U19)

Tränare: Paul Olausson

Norrby IF

Norrby har överraskat alla med sitt effektiva och kompetenta omställningsspel, helt klart seriens bästa. Klubben har helt klart tagit ett kvalitativt steg det här året jämfört med tidigare säsonger i Superettan. Nu får vi se om man kan bygga vidare på det fina man skapat. Risken finns som alltid att laget nu köps sönder av rikare föreningar som kan erbjuda spelarna så mycket i lön att de kan leva på fotbollen, vilket inte är fallet i Norrby.

Så här ser läget ut just nu.

Det börjar inte bra för Norrby när Mjällby snappar upp Jasin Khayat som kanske är seriens bästa vänsterback. Det blir en svår pjäs att ersätta för de blåvita. Vi får hoppas man fick bra betalt i alla fall.

Förutom tappet av Jasin ser backlinjen bra ut. Alla kvarvarande har kontrakt över nästa år.

På mittfältet har 6 av 11 spelare utgående kontrakt. Som tur verkar de flesta vara truppspelare med begränsad speltid undre året. Dock kommer man helt säkert att vilja skriva nytt med Dijan Vukojevic då han drog in 8 baljor trots att mest fick göra inhopp. Kanske kommer klubben låta ett gäng gå för att hitta nya och förhoppningsvis bättre spelare.

I anfallet är det lite problem. Här har tre av fyra spelare utgående kontrakt. Där hittar vi både Yarsuvat och Rexhepi med totalt 13 mål som riskerar att försvinna. Det kan vara svårt för Norrby att erbjuda en lön andra klubbar kan göra. Tur då att man garanterat har kvar Robin Strömberg över nästa år som stänkt in 8 baljor i år.

Tränaren Mohammed Ali Khan har kontrakt över 2022 och ingen kan vara missnöjd med hans arbete.

Sammanfattningsvis är Norrby i ett känsligt läge där flera tongivande spelare kan försvinna som Bosman. Kanske klubben också får ett bud på att sälja någon under kontrakt. Det kommer vara svårt att säga nej då den fattiga klubben behöver alla pengar man kan få.

Utgående: Jesper Brandt, Dijan Vukojevic, Ivo Pekalski, Daniel Sijan, Arvin Shojaee, Alexander Henningsson, Hugo Svensson, Richard Yarsuvat, Dardan Rexhepi

UT: Jasin Khayat (Mjällby AIF)

IN:

Tränare: Mohammed Ali Khan

Västerås SK

VSK har rivstartat silly-säsongen men att värva in två tränare och ett högprofilsförvärv. Man har dessutom gjort sig av med en trotjänare. Vad mer kan vi nu vänta oss?

Att VSK skulle få en ny tränare som heter Thomas Askebrand var efter veckor av rykten till slut närmast en officiell hemlighet. Att han skulle få med sig David Engström till VSK var inget som förvånande då klubben haft kontakt med David under många år och diskuterat hemflytt.

Inte heller var det seklets bomb att Kalle Karlsson skulle ansluta i någon funktion, tankarna har nog funnits hos honom och klubben under en längre tid. Att det blev just nu var nog att det passade bra för bägge parter.

Att klubben skulle säga tack till sin meste trotjänare kan knappast kommit som en skräll, även om många tycker att det var ett felaktigt beslut. Naturligtvis gör klubben det för att få plats med fler spelare och Gaete Moggia har kontrakt med klubben och är en spelare som konkurrerar om samma position, så viss logik finns i sportchefens beslut.

Klubbens sommarvärvning Petar Petrovic fick lämna efter säsongen. Knappast oväntat då han inte kom in i spelet riktigt och fick göra sig själv rättvisa. Hade han fått vara kvar hade det säkert blivit bättre. Men så är sommarvärvningarnas oblida lott. Prestera direkt under hösten eller så får du oftast inte vara kvar.

Ravy Tsouka har avhandlats på annat håll och behöver inte ytterligare diskuteras här.

Dessa frånfällen var dock bara början, många kniviga beslut återstår. Hur ska man göra med Karwan Safari, en annan klubbprofil som har utgående kontrakt. Förutom Karwan har man tre centrala forwards i Brian Span, Douglas Karlberg och William Videhult i A-truppen, alla med kontrakt. Finns det plats och pengar för Karwan? Ja, det är något som sportchefen snart måste bestämma sig runt.

En annan trotjänare med utgående kontrakt är mittfältaren Jonas Hellgren. Alla vet att mittfältet måste stärkas till nästa år för att laget ska kunna ta nästa steg. Jonas har många bra kvalitéer, men räcker dessa till en förnyad plats i truppen? Sportchef Blommé kommer vara gråhårig innan denna silly är över.

Vidare måste sagde, snart vithårige, sportchef ta ställning till hur man ska göra med veteranerna Stefan Batan och Emir Smajic, båda korsbandsskadade men under rehab. Ska man bara osentimentalt fimpa dem, eller ska man chansa och ge dem ett billigt kontrakt över nästa år? De kan inte rimligen ställa särskilt höga lönekrav. Eller kanske ska man skjuta upp beslutet till i vår för att få se dem i ordentlig träning igen och sen besluta hur man ska göra? Som ni hör, det finns ett antal varianter här, vi får vänta och se vad det blir.

Givet Dennis Perssons oväntade uttåg från elitfotbollen måste nu klubben värva en vänsterback till startelvan och rimligen en back-up.

Vidare är det troligt att det kommer att värvas minst en mittfältare och en anfallsspelare. För att denna ekvation ska gå ihop måste fler spelare lämna truppen. Samtidigt som detta sägs är rapporterna entydiga i att Albin Sporrong är redo för startspelande nästa år och aspirerar på en plats på mittfältet. Inte heller går det att blunda för Emil Skoghs succématcher på slutet av serien, när han startade på vänster mittfält. Klurigt det här sa Bull.

Sen är det också oklart om en eventuell försäljning av Anton Fagerström och kanske någon annan av spelarna. Detta kommer så klart att komplicera läget ytterligare. Vem vill vara sportchef – hand upp!

VSK har precis som sina seriekonkurrenter ett antal svåra beslut framför sig kommande veckor.

Ekonomin verkar i allt väsentligt vara i balans och i paritet med budget. Detta innebär att vi kan räkna med ungefär samma pengar till spelartrupp nästa år som i år. De extrapengar som kommer via det nya centrala avtalet kommer att gå till att betala för den förstärkning av organisationen som är nödvändig.

Utgående: Karwan Safari, Emir Smajic, Stefan Batan, Jonas Hellgren

UT: Boris Ljevar (Bosman), Dennis Botchey (Bosman), Josef Akpinar (Bosman), Petar Petrovic (Bosman), Ravy Tsouka (Bosman)

IN: David Engström (ÖIS), Daniel Svensson (förlängning)

Tränare: Thomas Askebrand (ÖIS), assisterande tränare Kalle Karlsson (Karlbergs BK)

______________________________________________________________________________


Här hittar du våra tidigare artiklar i den här genomgången

Del I

Facebook Comments Box