ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Reflektioner omgång 1

Under de senaste säsongerna har vi gått igenom alla matcherna i varje omgång som spelats och kort rapporterat om vad som har hänt och hur det gick. Inför i år kommer vi att göra om vår rapportering lite grann.

Det finns många olika källor som rapporterar runt matcherna i Superettan, vi känner inte att vi kan bidra med så mycket där utöver det som redan skrivs.

Istället för det kommer vi efter att varje omgång färdigspelats lämna veckans reflektioner på vad som hänt i omgången. Det blir reflektioner och kanske lite analyser, men kan lika gärna vara en mening som fäster er uppmärksamhet på någonting vi tycker är intressant, roligt eller dråpligt. Vi prövar oss fram till vi hittar ett format som funkar. Som alltid, lämna gärna synpunkter.

Vi överger dock inte helt vårt gamla sätt att rapportera runt matcherna. Senare publicerar vi en genomgång av lagens prestationer i omgången, men på ett lite nytt sätt.

Omgång 1 Superettan 2019

Omgångens undran: Hur kunde Mjällby förlora hemma mot Varberg? Är Div 1 Södra så pass mycket sämre än den norra dito? Eller är bottentippade Varberg på gång? Spännande, vi får vänta några omgångar till för att se åt vart det lutar.

Omgångens tränarpsykos: Syrianska FC som lyckas släppa in 3 mål på 17 minuter. Degerfors sprang rakt igenom när SFC var helt felaktigt balanserat. Försvarsspel? vad är det när man kan anfalla med 10 man! Hur tänkte tränare Hatami här?

Omgångens statistik: Enligt statistikmåttet Expected Goals (XG) där man tittar på vart spelarna får målchanser på planen borde matchen mellan SFC och DIF slutat 1-2 (XG 0.8 för SFC och 2.3 för DIF). Vad innebär då detta? Jo, att Syrianska FC:s försvar gjorde en riktigt dålig match. Det borde inte blivit så många mål på de lägen Degerfors skapade, statistiskt sett.

Säsongens bortaställ: Degerfors IF ställde naturligt nog upp i sitt bortaställ i matchen mot Syrianska FC på Södertälje Arena. Det var onekligen ett intressant ställ får man säga. Kanske finns det någon särskild anledning till att det ska gå i 15 nyanser av babyblått? Annars konstaterar vi för egen del att vi föredrar mer stilrena kläder på fotbollsspelare, framför någon slags kamouflagedräkt för förskolebarn, inköpt på Polarn & Pyret.

Omgångens besvikelse: Vi hade tippat en komfortabel seger för Öster hemma mot Dalkurd. Matchen slutar 0-0 trots att DFF fått en man utvisad i början av andra halvlek. Öster då? Jo, de var inte i närheten av cupspelets frejdiga lir som tog dem till kvartsfinal. Det såg segt och oinspirerat ut, man kostade på sig att missa en straff dessutom. Hyllade Dragan Kapcevic stod för missen och var i övrigt osynlig, han fick inte en vettig boll att jobba med. Vad har hänt? Premiärnerver, trist serielunk? Vi får se om Öster kan få ordning på grejerna till nästa omgång när GAIS står på menyn i Göteborg.

Omgångens genombrott: Alla som sett matchen mellan BP och VSK vet nu vem Simon Johansson är, om ni till äventyrs inte visste det innan. Bäst på planen i matchen mot BP och klev av med 1 mål och en assist i bagaget. Inte sista gången ni hör talas om VSK:s centrala mittfältare i år.

Omgångens genetik: Nr 7 i Syrianska Steeven Ribèry, bror till Franck, är ett levande bevis på att bollkänsla och snabbhet inte automatiskt delas ut lika till avkomman via genetikens processer.

Omgångens övertro på sin egen förmåga eller kanske underskatta motståndarens förmåga eller kanske inte lyssna på vad man själv säger: BP:s tränare deklarerar innan matchen mot VSK. Vi måste se upp med VSK:s omställningar, de är farliga där. Sagt och gjort, då väljer vi så klart en taktik som innebär att vi går upp med hela laget på VSK:s planhalva när vi anfaller. På så sätt får VSK bara en hel planhalva att ställa om på. Vad händer? Det oundvikliga så klart. VSK ställer om och kommer fria två mot en från mittplan och avgör matchen.

På bilden ser vi Karwan Safari i duell mot Oscar Pehrsson som stött upp för att vinna boll. Problemet är, Karwan vinner duellen och bollen går till Simon som står bredvid och som direkt slår den till Filip högre upp i bilden som redan är på språng – tack för kaffet säger VSK och gör mål.

En gång är ingen gång, men det här skedde upprepade gånger i andra halvlek. Det var som att det var belagt med dödsstraff i BP att falla tillbaka och ta djup istället för som Oscar gör, stöta upp och chansa som siste man i 50/50 dueller. Om det här är BP:s taktik att ta sig an kontringsskickliga lag, ja, då lär den här säsongen bli en jobbig historia. Lärdom: ibland lönar det sig att visa lite ödmjukhet inför sina motståndares förmågor i verkliga livet och inte bara prata om det på taktiska genomgångar och sen låtsas som att de inte finns.

Omgångens spelarpsykos: Vad pysslar Varbergs Albert Ejupi med i matchen mot Mjällby AIF? Vad försöker han åstadkomma? Det är väl inte läge på att maska för att få tiden att gå, matchuret står på 3 minuter!

Omgångens samarbete: De två inlånade Hammarbyarna på planen i IK Frej orsakade varsin straff i matchen mot Brage – resultat 2-0. Kanske ville de att ett grönvitt lag skulle vinna?

Omgångens ”är det här ens kul”: Den 1 oktober 2017 startade Marcus Degerlund nu utlånad till IK Frej i Bajens match mot IFK Norrköping. Drygt 21 000 på läktarna. I halvtid blir han utbytt mot Oscar Krusnell, den andra Hammarbyaren på plan i 1:a omgångens match mellan Brage och Frej. Båda blir varnade och orsakar varsin straff i den här sega och kylslagna tillställningen inför 1200 åskådare. Det är ju inte för inte man reflekterar över hur kul de tycker att det här är egentligen, kanske lite som en straffkommendering?

Omgångens utvisning: IK Brages Viktor Bergh är inte på plan utan sitter på avbytarbänken men lyckas från den positionen enligt matchrapporten få två gula kort och utvisning i matchminut 20. Det framgår ingenstans vad som hänt. Någon som vet vad Viktor gjort sig skyldig till, eller är det Svff statistikknackare som fått psykos?

Säsongens La Dolce Vita i Superettan: Nu har alla lagen i Superettan premiärspelat och supportrarna har fått uppleva den senaste innovationen från RF (Riksidrottsförbundet), den nya visitationsrutinen. VSK-supportrarna märkte tydligt av den med långa väntetider att få komma in på Grimsta. Det var säkert samma sak i Trelleborg med många tillresta GAIS-supportrar på plats. Innovationen är så klart till för att förhindra att pyroteknink förs in på arenorna. Både på Grimsta och Vångavallen i Trelleborg drogs det dock pyro. Supportrar – RF 2-0.

För er som går på fotboll för att ni har en illa dold böjelse att vilja bli visiterade i tid och otid, kan vi nu maximera er njutningsupplevelse mellan matcherna genom att presentera den instruktionsfilm som används för att lära ut den nya visitationsproceduren. Enjoy!

Det är det andra filmen med titeln Visitation – så går den till

Omgångens konstaterande: Halmstad Bollklubb ser farliga ut i år.

Omgångens bästa lag: kunde man se i matchen mellan J-Södra och HBK. Det var två bra lag som lyckades bemästra det hopplösa underlaget på ett helt okej sätt och faktiskt ha bra bolltempo. J-Södra stod emot i en halvlek innan HBK:s tyngd gjorde sig allt mer gällande och man vann matchen rättvist. Saknades i J-Södra gjorde Alexander Jallow, så man har sparkapital för senare matcher att ta till.

Facebook Comments Box