ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Lagens prestationer i omgång 1

Här presenterar vi lagens prestationer i omgång 1 av Superettan 2019. Vi utgår från lagens plats i tabellen.

 1. Degerfors vann matchen komfortabelt mot Syrianska utan att förta sig. Man visade upp ett stabilt och organiserat spel och visste hur man skulle kontra sönder SFC. Matchen var i praktiken över efter 30 min och 3-1 ledning för DIF. Resten handlade bara om att styra bort SFC:s anfallsförsök som inte var allt för farliga. Man leder serien välförtjänt.
 2. Brage vann sin hemmapremiär mot IK Frej. Man hade lite tur att Frej fick en utvisning i början av andra halvlek. Tills dess hade Frej sett piggast ut och haft några heta lägen. Matchen var tempofattig och det går inte med bästa vilja säga att Brage gjorde en särskilt bra match. Avsaknaden av strikern Kouakou är stor, det är uddlöst framåt. Vill man upprepa fjolårssuccén får man se till att han blir frisk och skruva upp försvarsspelet ett snäpp. Man lär inte ligga kvar på andraplatsen i tabellen särskilt länge till.
 3. Helt klart omgångens överraskning som vann sin bortapremiär mot hemmastarka BP. En bedrift för en nykomling som tydligt led av premiärnerver och som inte gjorde någon perfekt match, på något sätt. Segern var ffa en taktisk triumf där VSK använde sitt snabba omställningsspel för att få hål på BP. Planen lyckades perfekt och skrällen var ett faktum. Nu får vi se om VSK klarar av att upprepa succén på hemmaplan mot IK Brage. Sextusen på läktarna kan vara både en gåva och ett ok. Vi får se hur VSK hanterar det.
 4. Halmstad är precis så starka som alla förväntar sig att de ska vara i årets serie. Nu när serien är igång och poängen ska plockas visar man en annan toppkandidat vart skåpet ska stå, dessutom på bortaplan. Försvaret är ruskigt starkt och anfallarna Karim och Gudmundsson är precis så farliga som vi sett i årets cupspel. HBK kommer vara sin egen värsta fiende i år till att vinna serien. Efter nästa omgång leder man säkert tabellen och sen är det upp till övriga lag att försöka ta platsen ifrån HBK.
 5. Varberg överraskade oss som trodde på en hemmaseger i bortamatchen mot Mjällby AIF. Man fixade lite överraskande in en boll i matchens slutskede och vann tillställningen med 1-0. Man ska kanske inte dra för stora växlar på detta men att vinna bortamatcher är alltid meriterande, oavsett vad motståndet heter och speciellt när varenda ”expert” har sagt att man ska åka ur i år. Fortsättning följer.
 6. GAIS lyckades ta en pinne i den svåra bortamatchen mot Trelleborg. Kanske var TFF det bättre laget i perioder men GAIS hade stödet på läktarna som eldade på spelarna. Vi tippade oavgjort i den här matchen och det blev det och GAIS ska vara nöjda med det. Starkt att fixa poäng på bortaplan.
 7. De som trott att Trelleborg maskerat formen på försäsongen för att direkt visa upp sig som ett blivande topplag när väl serien drog igång, hade fel. TFF är inte dåliga på något sätt, de gjorde en helt okej premiärmatch mot GAIS. Men någon topplacering kommer det inte bli, då måste man se till att hitta sätt att vinna sina hemmamatcher och inte tappa initiativet i matchen som nu skedde.
 8. Örgryte skulle så klart vinna den här hemmamatchen mot Norrby, precis som man gjorde i cupen i februari. Då blev det 2-0 och det är väl ett bra riktvärde för en toppaspirerande klubb mot ett gäng tänkt på nedre halvan av tabellen. Det började bra med 1-0 halvvägs in i första halvlek, men sen hände inte särskilt mycket mer. ÖIS tycktes mest vara intresserade att förvara sin ledning än att göra ett mål till. Då händer ofta det som inte ska hända, det blir en sen kvittering för laget som försöker jaga ifatt. Det här var onödigt av ÖIS och vill man vara med däruppe får man stänga matcherna med att göra fler mål.
 9. Norrby gjorde som man brukar, man ser till att försvara sig väl och sen förlitar man sig på omställningar. I den här matchen fick man jaga kvittering under större delen av matchen. Man visar karaktär som inte ger upp och till slut blir det utdelning när den specielle målskytten Yarsuvat klackar in bollen några minter innan stopptid. Norrby gör det bra och fortsätter man så här blir det fler poäng på bortaplan mot lag som är för lata för att se till att stänga matcherna.
 10. Öster stod inte att känna igen från cupspelet som tog dem till slutspel och allt. Man inledde piggt men sen sjönk tempot och initiativkraften vart efter matchen led. Man hade svårt att få till lägen och man slarvade i försvarsarbetet. Alla tippar Öster topp-tre när tabellen ska summeras. Det visade man inte i den här matchen att man har potentialen för. I den här fajten spelade man med en man mer i 35 minuter, utan att skapa mer än en straff som man bränner. Man måste vinna på hemmaplan mot lag som är sämre och man ska helst vinna med flera bollar för att skapa bra målskillnad. Det här var dåligt Öster, bättre kan ni.
 11. Dalkurd imponerade i matchen mot Öster genom att göra en riktig kämpainsats som räddade oavgjort. Man hade faktiskt riktigt bra lägen att få in bollen, men den avgörande skärpan saknades. Nu fick man kämpa heroiskt med en man mindre och man var tvungen att rädda en straff för att nollan skulle vara intakt. Kan Dalkurd fortsätta bygga på det man gjorde i den här matchen kan man ta många poäng mot lag i botten och mellanskiktet. Nu lyckades man mot ett förmodat topplag, men det säger nog mer om Östers taffliga spel än att Dalkurd är sylvassa.
 12. Som vi sa i våra reflektioner över omgången var inte BP tillräckligt noggranna i den här matchen med sitt försvarsspel. Man blev straffade gång på gång när VSK kontrade. Anfallsspelet var lättläst när man bara använde kanterna för att komma runt och slå inlägg. Allt det här gjorde att VSK kunde försvara sig utan att hamna i paniklägen där man bara rensade. Nu får BP gå hem och navelskåda för att se till att anfalls- såväl som försvarsspelet blir bättre till nästa match. Ska man vara på övre halvan i tabellen måste man kunna slå nykomlingar på hemmaplan.
 13. J-Södra tog emot HBK på hemmplan som på förhand var utsedd till ett toppmöte och en högst oviss historia. Under perioder av matchen var Södra riktigt bra och höll i spelet i längre sekvenser som ledde fram till avslut. Man hade några riktigt bra lägen i första halvlek. I andra blev man tillbakatryckta. En sån viktig spelare som Enock Kwakwa orkade bara i 60 min och försvann sen ur spelet. Man blev tillbakapressade och till slut kom baklängesmålet. J-Södra gjorde en bra premiär, speciellt när man tänker på att Jallow inte var med. Just nu är man snäppet under HBK i kapacitet men fortfarande riktigt bra. Man kommer att kriga med en 3-4 andra lag om att avancera till AS nästa år.
 14. Mjällby får nog vänja sig vid att hålla till i den nedre delen av tabellen som man gör just nu. Ska man klättra måste man så klart vinna matcherna på hemmaplan mot de övriga lag som är tänkta i botten. Vi får se i kommande omgångar om det här var premiärnerver som spökade och om laget kan lyfta sig en nivå för att börja plocka de nödvändiga poängen för att kunna hänga kvar.
 15. IK Frej stod för en bra match i Borlänge mot Brage. Man inte bara försvarande sig bra, man anföll piggt och med framgång. De båda försvaren hade dock bra koll på motståndaranfallarna. Ända fram till utvisningen var detta en typisk 0-0 match. Men sen tog Brage över och kunde börja skapa chanser. Frej fick försvara sig så gått det gick men det blev för tungt och två straffar fällde avgörandet i matchen. Ingen skam att förlora mot Brage på bortaplan. Kan man upprepa spelet hemma kan det bli en del poäng och man kanske kan lämna näst sista platsen i tabellen.
 16. Syrianska FC ligger sist i tabellen efter förlusten mot Degerfors. Det blev fyra mål i baken och det kunde blivit fler. Laget har en hel del att jobba på för att få ihop det hela. Vi får se när poängen börjar trilla in, det kan ta ett tag.

Facebook Comments Box