ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 30

Då så – då var det snart slut på det roliga för denna gång. Det har många sätt varit en oväntad säsong med många ”märkliga” resultat och trender hos de inblandade klubbarna. Man kan inte påstå att livet har varit lätt för oss stackars tippare. Nu gör vi ett sista försök för den här gången att få till det, vi hoppas vi lyckas bättre än tidigare.

Tipparsektionen önskar alla läsare en trevlig vinter så återkommer vi i januari när försäsongen drar igång, vi längtar redan!

J-Södra – BP: 1

Den här matchen är rafflande så det förslår. J-Södra har chansen på ett direktavancemang till Allsvenskan om man vinner den här matchen. Men man har också en reell möjlighet att sluta fyra i serien, även det vid vinst. J-Södra har inte sitt öde i egna händer utan måste förlita sig på Mjällby och VSK för att utfallen ska bli som man vill. Vi siar inte hur det går i tabellen men vi tror att J-Södra gör det jobb som krävs på hemmaplan för att ge sig själva de bästa förutsättningarna att hamna topp 3.

Man möter ett BP som absolut vill ta poäng i den här matchen, helst vill man vinna. Man kan vid förlust bli omsprungna av både Öster och Syrianska och åka ur med dunder och brak. Även vid oavgjort resultat och en vinst för Öster är det bye bye. Även om man vinner får man som bäst kvala. I den bästa av världar vill man nog att serien slutar som den ser ut nu, dvs att man ligger på 14:e plats och får kvala mot Umeå FC, som verkar vara en betydligt beskedligare motståndare än Landskrona från Söderettan. Men men, här finns inga marginaler, man måste gå för vinst och fixar man det är man i vart fall i kval.

Nu tror vi att J-Södra blir för starka på den tunga blöta höstplanen som knappast passar BP. BP får vackert invänta sitt öde och hoppas på det bästa i de andra matcherna.

Östers IF – IK Frej: X

Ångestmöte de luxe. Öster måste vinna för att få chans att kvala. Vinner man går man förbi Frej på bättre målskillnad och då spelar det ingen roll vad BP hittar på. Men som sagt, det är vinst som gäller, vid alla andra resultat åker man ur, såvida inte BP torskar med 5 bollar mot J-Södra, då räcker ett oavgjort resultat. Vinst som gäller då med andra ord, för Öster.

Man möter ett Frej som har ett mer komplext tabelläge. Vid vinst kravlar man sig upp ovanför kvalstrecket oavsett hur det slutar i matchen mellan GAIS och Trelleborg. Vilket lag man går förbi beror på hur det går i den matchen. Naturligtvis kan man tänka att Frej går för vinst med de förutsättningarna, men man är också jagad av ett desperat Öster på andra sidan som måste vinna. Om Frej förlorar finns risken att man åker ur, så matchplanen måste ta hänsyn till alla eventualiteter. Man kan gapa efter mycket i den här matchen men riskerar också att mista hela stycket, helt enkelt falla på eget grepp. Med de förutsättningarna är det rimligt att Frej ser till att undvika att förlora, då det innebär en helt säker kvalplats. Om man skulle få in en segerboll så är det bara bonus, men viktigast är att inte förlora. Givet detta tror vi att matchen slutar oavgjort, vilket på ett sätt gör båda lagen bedrövade, men räddar iaf en kvalplats till Frej. Det är något de kan leva med, på bortaplan mot ett desperat Öster.

IK Brage – VSK Fotboll: X

Precis som J-Södra har Brage chansen på direktavancemang likaväl som att sluta 4:a i tabellen. Det Brage måste göra är att se till att vinna med så många bollar som det bara går i den här matchen. Resten är i guds händer.

På andra sidan står ett avslappnat VSK som inte har något att bevisa för någon, man har gjort det man ska och klarat sig kvar. Det är förstås lätt att tänka att Brage kommer köra över VSK pga av de förutsättningar som råder, men då missar man några detaljer i kalkylen. Samtliga spelare i truppen minns alla snöpliga förluster i Borlänge genom åren och när nu chansen finns att hålla Brage utanför toppstriden, kommer det vara all tändvätska de för dagen svartklädda behöver.

Naturligtvis kommer Brage att försöka, man kommer anfalla från start för att försöka få till ett mål direkt och sen jobba på för att få in fler. Så kan det kanske bli men VSK kommer inte ge sig, matchen betyder för mycket för spelarna på ett personligt plan. Det räcker inte med ett mål heller, Brage måste göra så många det går. Detta öppnar upp för omställningar, vilket VSK älskar att utföra på hala konstgräsplaner. Addera till detta den nervpress som finns på Brage, den som gjorde att de tappade ledningen mot HBK senast, när man föll ihop som ett korthus efter att ha lett med 0-2, bara för att förlora med 3-2.

Nä, det här blir ingen defilering för Brage utan en match där två lag kommer ”battle it out”. Vi tror på oavgjort och att VSK gör det de åker dit för, förstöra för Brage.

Dalkurd FF – Degerfors IF: 2

Två av få lag i serien som inte har något att spela för. För Dalkurd är det sista natten med gänget när truppen splittras efter den här matchen. Lånespelare återvänder, några ska säljas, andra får lämna när deras kontrakt går ut nu. Dalkurd har bara 8 spelare med kontrakt över nästa år, varav två är juniorer. I den här matchen ser man förstås till att ha så kul som möjligt och spela avslappnat. Man möter ett Degerfors som mördat det mesta i serien på senare tid. Nu tar man en till betydelselös skalp på Studenternas nylagda konstgräs och avslutar den här säsongen på bästa sätt.

Syrianska FC – Halmstads BK: 2

För SFC är det här enkelt – vinn eller brinn. Om man vinner kan man möjligen kravla sig upp på kvalplats, men då får inte BP ta poäng mot J-Södra. Det ser inte så ljust ut och vad värre är så har laget skador och avstängningar i hela ordinarie centrallinjen. Toppforward Stadler avstängd, Ammar Ahmed skadad, Bååth avstängd och mittbackslåset Diarra likaså. Det man kan ställa på benen idag är ett mycket försvagat lag. För HBK leker livet just nu. Man spelar med självförtroende och har en grym form. Det här kommer man att vinna, allt annat vore en stor sensation. Inte för att inte SFC kommer att försöka, men de som spelar den här matchen i de gulröda tröjorna är en klass sämre fotbollsspelare än de i HBK.

GAIS – Trelleborgs FF: 1

Ännu ett ångestmöte mellan två lag som måste ha poäng i den här matchen för att husfriden ska fortsätta att finnas. Båda lagen måste lägga in i kalkylen att Frej vinner sin match mot Öster. Då innebär det att ett av dessa lag ska kvala. GAIS måste vinna för att undvika bli det laget. För Trelleborg räcker det med att undvika förlust.

Det kommer vara två gäng som äntrar Gamla Ullevi med nerverna utanpå allt vad kläder heter. Allt annat under säsongen är nu historia, nu finns bara detta ögonblick där allt ska avgöras. Den som klarar av den upplevelsen minst dåligt kommer att ta flest poäng i den här matchen. Det kan sluta precis hursomhelst, omöjligt att tippa i förväg. Men vi tror ändå på GAIS som har varit här förr och som ändå har fördel av hemmaplan och stort stöd från läktarna, det kan bli tungan på vågen.

Norrby IF – Örgryte IS: X

Här är då nästa betydelselösa match i den sista omgången. Vill ens någon spela den här matchen? Norrby går stolta ur denna säsong med ett bra spel och stor framtidstro. Visst vill de göra en bra sista match för att revanschera sig för den sura bortaförlusten mot Frej på övertid. På andra sidan är tongångarna i moll. ÖIS var laget som skulle vara med och fajtas om avancemang. Av det blev intet och att nu behöva kuska över till Borås i november för att spela en betydelselös match kan inte vara särskilt lockande. Det enda som får ÖIS att göra det men någon finess är att stoltheten förbjuder dem att ta stryk av kusinerna från landet. Båda lagen kommer att försöka vinna – vilket därmed betyder oavgjort, det bevarar Norrbys goa känsla och göteborgarnas stolthet.

Varbergs BoIS – Mjällby AIF: X

När matchprogrammet presenterades under vintern var det väl säkert någon förståsigpåare som för sig själv tänkte att den här matchen mycket väl skulle kunna vara någon slags avgörande match i seriens bottenstrid. Little did they know… istället blev det en rafflande batalj om seriens första plats. Imponerande av båda klubbarna. Nu ska det avgöras. Matchen kommer säkert att sluta oavgjort eftersom Varberg bryr sig mer om att säkra avancemanget än att vinna serien. Mjällby var nog ute på lördagskvällen och svingade några segeröl till, så deras motivation är kanske inte på topp. En oväntad final som slutar oavgjort och säkrar avancemang åt Varberg.

Sluttabell

Om resultaten i vår tippning stämmer har vi följande sluttabell av Superettan anno 2019.

Mjällby 57
Varberg 55
J-Södra 54
Brage 52
Degerfors 51
Halmstad 46
Örgryte 46
Dalkurd 44
Norrby 42
VSK 35
GAIS 34
Trelleborg 31
Frej 30
BP 27
Öster 27
Syrianska 25

Facebook Comments Box