ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför IK Brage – VSK Fotboll

Sista matchen för säsongen och som vi vant oss vid under detta år så är det ofta högdramatiskt där alla lag tycks kunna slå varandra. Nu är tanken i Borlänge att Brage ska ta tillvara på chansen att i vart fall nå kvalplatsen för Allsvenskan. I laget är man nog fått smak för sötman som det innebär att vara däruppe. Man har till och med varit och vänt på uppflyttningsplatserna till Allsvenskan, men nu återfinns man på fjärde plats.

Som vanligt går vi igenom förutsättningarna för laget efter sommaren. För er som vill läsa mer om truppen och klubben kan läsa mer här.

Truppen

Inte mycket har förändrats i Brages trupp över sommarfönstret. Man värvade in den 32-åriga backen Alexander Ekblad. Alex har i hela sin seniortid spelat för Dalkurd men har sin juniorfostran i Brage. Att Alexander valde att lämna Dalkurd i somras är lite av ett mysterium. Varför skulle han gå från Dalkurd mitt under säsongen? Kanske var det så att Dalkurd behövde pengar?

Det är lika oklart vad Brage ska med Ekblad till. Han får knappt spela, bara en match från start och några enstaka inhopp under hösten. Varför köpa en så pass gammal spelare om han inte är klart mycket bättre än de man redan har?

Nåväl i övrigt ser läget bra ut inför matchen, man har bara skada på dansken Andersen. Nu är ju det inte vilken spelare som helst utan Brages offensiva kreatör. Avsaknaden tycks oväntat liten då man i hans frånfålle systematiskt har spelat Kouakou och Anton Lundin på topp. Dessa anfallare är farliga och har gjort 14 respektive 11 baljor i år.

En som vuxit in i Brages spel och numera är en viktig kraft på mittfältet är Seth Hellberg, som vi alla känner igen från Syrianska i fjol.

Matchen

Brage spelar i ett 4-4-2 system där man jobbar sig fram på kanterna som avslutas med inlägg där man främst försöker nå Kouakou. I Anton Lundin har dock Brage en grym genombrottsspelare som kan ta in bollen själv och avsluta.

Dagens match kommer så klart att präglas av Brages situation i tabellen. Man måste vinna den här matchen och inte nog med det. För att ha chans på direktuppflyttning eller kvalplats måste man också vinna den med så många mål som möjligt. Det sätter så klart press på spelarna, en press som man inte klarade av att hantera sist i matchen mot HBK där man tappade en tidig tvåmålsledning. Till slut förlorade man med 3-2 efter att det mesta låst sig i spelet.

Idag är nog Brages nerver deras största fiende.

Men man lär ju försöka ordentligt. Vi kan räkna med en furiös anstormning mot VSK-målet i ett försök att ta matchen dit man vill direkt, från Brages sida (inte för att de har så mycket annat att välja på).

Frågan är om VSK kan rida ut den första kvarten av hård press. Gör man det kan säkert spelet utjämnas. Men även om Brage får ett tidigt ledningsmål så räcker det som sagt inte. Man måste fortsätta pressa matchen igenom och göra så många mål man bara kan. Det är en tuff uppgift och de måste kallt räkna med att J-Södra vinner mot BP med några bollar. Realistiskt behöver nog Brage vinna matchen med tre mål (vi antar att J-Södra vinner sin med 2-0).

Uppgiften är så klart inte omöjlig men rejält svår. VSK kommer som alla förstår inte att på något sätt ge Brage något gratis. Man kommer gå för vinst, det är många spelare som har en oplockad gås med Brage efter alla år av tappade poäng i Borlänge. När nu chansen kommer att sätta krokben för Brage är det något som är nog tändvätska för stora delar av truppen. Skadeglädje är som bekant den enda sanna glädjen.

Vi kommer få se ett VSK som inte backar hem, enligt den nya taktiken. Man kommer gå ut och kriga på mittfältet och försöka vinna det så man får lugn att bygga upp sina anfall. VSK lär få sina chanser när Brage pressar på för mål.

VSK har en mycket lättare uppgift, vinn matchen, spelar ingen roll hur. Brage måste vinna matchen med ett okänt antal mål, minst två (om J-Södra vinner med 1-0, om J-Södra inte vinner räcker oavgjort för Brage att gå om).

Att inte veta vad uppgiften består utav mer exakt är en stor nackdel för Brage i denna match. Och skulle VSK göra mål blir uppgiften än värre då själva segern inte är tillräckligt för Brage.

Jobsposterna i VSK är att Anton Fagerström och Jonas Hellgren är borta för skador, de ersätts av Danne Svensson och sannolikt Carlos Gaete Moggia.

Det här blir en spännande match mellan två lag som vet vad de vill. Vem som bäst klarar av det återstår att se. Vi har tippat oavgjort därför att alla lag som går framåt hårt mot VSK i år har blivit straffade med omställningar som lett till mål.

Facebook Comments Box