ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 22

I denna omgång är det utöver VSK:s match två intressanta drabbningar som går av stapeln, Syrianska som ska möta BP och sen J-Södra som ska ta emot Örgryte i ett toppmöte.

Men vi börjar som vanligt numera genom att gå igenom expected goals för förra omgångens matcher. Det som sticker ut där är Mjällbys osvikliga förmåga att prestera över vad xG säger att de ska göra. Samma sak med Örgryte som får till det borta mot Öster. Men det kanske är Östers försvar som ÖIS ska tacka för målen, det såg inte helt stabilt ut därbak alla gånger.

Förra omgången

Norrby IF – IK Brage: 1 – 3 (xG: 0,95 – 2,61)

GAIS – BP: 2 – 0 (xG: 2,18 – 0,4)

Mjällby – Dalkurd: 3 – 2 (xG: 1,15 – 0,86)

Frej – Degerfors: 2 – 3 (xG: 0,54 – 2,75)

Halmstad – J-Södra: 1 – 2 (xG: 2,01 – 1,8)

Östers IF – Örgryte IS: 1 – 3 (xG: 0,44 – 1,5)

Syrianska FC – Västerås SK: 1-2 (xG: 1,98 – 3,41)

Trelleborgs FF – Varberg BoIS: 0 – 1 (xG: 0,85 – 1,96)

Jönköping Södra IF – Örgryte IS: X

Ett viktigt toppmöte där båda lagen har bra chans på allsvenskt avancemang. Men skulle Örgryte förlora får de nog börja fokusera på nästa säsong, så mycket på spel här. Båda lagen har visat bra form över en lång period med enstaka plumpar och man är tillsammans med Brage och Mjällby de formstarkaste lagen i serien. J-Södra har fortfarande under hösten inte mött något lag som är topp-6, vilket ÖIS är. Men man är också obesegrade mot det lite svagare motståndet man haft så här långt. ÖIS har faktiskt vunnit mot Varberg och kryssat mot Mjällby vilket kanske egentligen på pappret är mer meriterande resultat än vad J-Södra mäktat med. Väljer mellan en etta eller ett kryss, men det får bli ett kryss då J-Södra faktiskt inte bevisat något mot topplag än.

Trelleborgs FF – Västerås SK: X

VSK har gjort det bra på bortaplan, 16 poäng av årets 27 har blivit till på bortagräs. Utmaningen denna gång är att det kommer spelas på riktigt gräs i den här matchen. Tar vi bort hybridgräs och kollar på gräsplaner har VSK vunnit mot ÖIS, förlorat mot Mjällby, oavgjort mot Halmstad BK och förlorat mot Degerfors. MAIF och HBK var tuffa matcher men också i en period där VSK inte fick sitt spel att fungera. Mot Degerfors ledde VSK länge men tappade sen sista kvarten. En utmaning här är också att både Skogh och Persson är avstängda så vänsterkanten blir lite tunn och ingen naturlig naturlig ersättare finns att stoppa in för Dennis. Visserligen har Trelleborg Erik Anderssson avstängd, men frågan är om inte om bristen på naturliga ersättare gör avstängningarna i VSK till ett större avbräck trots att Erik är en av de bättre spelarna i Trelleborg. TFF har en ganska tung period bakom sig och förlorade senast mot Varberg. Man har faktiskt inte vunnit någon av de fyra senaste matcherna. Pressen i denna match ligger på Trelleborg, skulle de förlora kommer de bli indragna i kvalstriden medans VSK har skaffat sig lite andrum sen tidigare omgångar. Det luktar lite kryssmatch då båda lagen kan vara relativt nöjda med ett kryss. Det vore visserligen trevligt om VSK skulle kunna chocka med en seger på gräs, men det blir nog svårt på en tungjobbad och långsam gräsplan.

IF Brommapojkarna – Syrianska FC: 2

Finns det något som inte talar för att BP åker ur? Att torska mot GAIS med 2-0 på bortaplan är verkligen inte bra. GAIS är i mycket större kris som förening på så många fler plan än vad BP är. Att inte kunna kriga sig till ett oavgjort resultat i GBG kanske var strået som knäckte kamelens rygg? Poängkris och självkänslan i botten, inget bra läge med andra ord. Nu är det förvisso ganska bra med kaos i Syrianska också. Försvaret såg bedrövligt ut mot VSK senast, men det gick att se att de hade en hel del spelare som kunde avgjort också. Vi tror Syrianska vinner mot BP för att de har spelare som faktiskt kan skapa lägen och göra mål. Håller de bara tätt bakåt är det här en enkel seger för dem.

IK Brage- GAIS: 1

Känns kanske som omgångens säkraste seger. Det finns inte mycket som talar för att GAIS ska kunna ta poäng av Brage då de innan segern mot BP (seriens sämsta lag) hade fyra raka förluster. Sen omgång 10 har laget bara tagit tre segrar, resten är förluster. En liten varning här är att det i många av GAIS matcher ändå varit hyfsat jämn xG-statistik och att man därför kanske borde kunnat tagit några poäng mer än vad tabellen visar. Men vi tror inte att det ska räcka som argument för att knipa poäng mot Brage på bortaplan. Brage har skaffat sig ett bra utgångsläge inför sista tredjedelen. Kan laget bara trumma på och fortsätta köra över lagen utanför topp 6 så kommer de förmodligen spela i Allsvenskan nästa år. Just mot lag på den nedre halvan har IK Brage varit extremt bra, under hela säsongen har de bara två kryss mot den nedre halvan, resten vinster. Inget lag i serien har varit så stabila mot bottenlag. Den här matchen ska IK Brage så klart vinna och förmodligen klart.

Mjällby AIF – IK Frej: 1

Mjällby vände mirakulöst ett 0-2 underläge till 3-2 vinst på några få minuter mot Dalkurd. Det som är intressant med Mjällby att de enligt Wyscout tagit 11.2 poäng mer än vad de borde haft enligt expected goals. Tittar vi på resultaten är det en hel del knappa segrar för just Mjällby, ofta uddamålsvinster, så det kan ligga något i detta. Men de är serieledare av en anledning. Frej har under hösten känts som de varit på gång, men det har inte lossnat riktigt och matcherna har slutat med en hel del förluster trots att man varit i ledning. Senast ledde de med 2-0 mot Degerfors, men så tilldöms värmlänningarna en straff och får dessutom slå om den när de missar den första, då målvakten rör på sig. Sen lyckas Degen vända matchen till en 3-2 vinst. Frej har haft ledningen mot VSK och Varberg men ändå bara fått oavgjort. Frej får helt enkelt inte till det trots att de har spelat helt ok. Att ta poäng av Varberg, VSK och ÖIS under hösten är bra och de har dessutom bottenlagen kvar att möta. Men Frej kommer inte räcka till mot Mjällby, spela på gräs och långresa kommer göra det tufft och här tar Mjällby samtliga poäng.

Dalkurd FF – Norrby IF: 1

Utifrån form är Dalkurd ett av de sämre lagen, bara fyra poäng de senaste fem matcherna. Det borde varit vinst mot Mjällby, att leda med 2-0 när man är i den 89:e matchminuten ska inte bli förlust. Men på sex minuter lyckas Mjällby göra tre mål. Den bussresan hem efter att ha tappat en 2-0 ledning i slutminuterna kan inte ha varit rolig för spelarna. Dalkurds resultat är rena bergochdalbanan. Man kan ena veckan vinna mot ett topplag för att nästa torska mot ett bottenlag. Norrby är egentligen också ett lag som kan göra bra matcher mot toppen och torska mot botten. Det här är en svårbedömd match då båda lagen är relativt ojämna i sina resultat. Det får dock bli Dalkurd som vinner här, mest för att de faktiskt har en ganska hög högstanivå.

Varberg BoIS – Östers IF: 1

Helt plötsligt har Varberg vaknat till liv efter att ha gjort en usel höst. Första vinsten kom mot Trelleborg med 1-0. Det finns mycket som tyder på att Varberg inte är lika bra som i våras, en seger ger inget avancemang. Men laget borde nog ändå räcka till mot Öster på hemmplan, trots att Book och Modig är avstängda. Det är mörka tongångar i Öster efter 1-3 förlusten mot ÖIS. Men det var också mot ett lag de inte borde kunna ta poäng lika mycket som de har chans att ta det i denna match. För Öster kommer serien avgöras de sista fem matcherna, fram tills dess är egentligen alla poäng de kan lyckas knipa ren bonus. Enligt Wyscout borde Öster ha 13.7 poäng mer än vad de har, dvs runt 29-30 poäng och därmed vara ett mittenlag. Men det är svårt och se att Öster helt plötsligt ska börja prestera när de konstant under hela säsongen underpresterat gentemot chanserna de fått. Nja, Varberg vinner, allt annat vore en sensation.

Degerfors IF – Halmstads BK: X

Det här är en match mellan två lag som inte har så mycket att spela för förutom placeringar. Toppen är för långt borta och det ska nog till ett haveri för att något av lagen ska behöva kvala. Nu handlar det bara om att få till en så bra tabellplacering som möjligt, så att det på pappret ska se ut som att de gjort en bra säsong. Det här är en jämn match mellan två lag som tagit lika mycket poäng under hösten och där inget av lagen har avstängda spelare till den här matchen. Är det i någon match det ska bli kryss, så är det väl i den här. Så, 1-1 får det bli.

Facebook Comments Box