ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 21

Här är då omgångens tips. Nedan ser ni förra omgångens expected goals, vilket ger en fingervisning om hur chanserna fördelades i matcherna.

Varberg BoIS – IK Brage: 0 – 0 (0,89 – 0,7)

Dalkurd FF – GAIS: 3 – 0 (2,58 – 1,3)

IK Frej – Jönköping Södra IF: 1 – 3 (1,3 – 2,36)

Västerås SK – Halmstad BK: 2 – 3 (1,67 – 2,76)

Örgryte IS – Mjällby AIF: 1 – 1 (1,17– 0,53)

Syrianska FC – Norrby IF: 4 – 4 (2,01 – 1,88)

IF Brommapojkarna – Östers IF: 1 – 1 (0,57 – 3,31)

Degerfors IF – Trelleborgs FF: 2 – 2 (3,68 – 1,41)

Syrianska FC – Västerås SK FK: X

Nu väntar ett viktigt möte för både VSK och Syrianska där båda lagen har chansen att få ett tryggt avstånd till kvalplatsen. VSK känns som ett bättre lag även om Syrianska absolut har spelare som kan blixtra till och avgöra. Frågan är om något lag kommer gå för det om det är oavgjort med en kvart kvar, därför får det bli ett kryss.

IK Frej Täby – Degerfors IF: X

Det här blir nog en jämn match där det är lite oklart var lagen står just nu. Frej har haft lite tuffare motstånd är sina andra konkurrenter på botten och det kan vara så att det kommer börja plocka lite mer poäng nu. Torska mot J-Södra som senast är ingen skam och innan dess tog de poäng mot Varberg och VSK. Det har gått lite upp och ner för Degerfors, men de borde nog ha vunnit mot Trelleborg där de avlossade 28 skott på mål, men fick bara in två av dem. Väljer mellan kryss eller tvåa men sätter ett litet kryss.

Östers IF – Örgryte IS FF: 2

Var det något lag i botten som satsade på nyförvärv var det Östers IF, men trots att det spelats sex matcher sen transferfönstret öppnades har det bara blivit fem poäng och läget är prekärt. Nu väntar en tuff motståndare i ÖIS som fortfarande har en möjlighet att blanda sig i toppstriden då de är blott fyra poäng efter, men de senaste fem matcherna har ÖIS bara tagit 8 poäng vilket är lite lite för att vara ett topplag. Dock så bör man vinna relativt enkelt mot Öster, för annars har de inget i Allsvenskan och göra.

Mjällby AIF – Dalkurd FF: 1

Mjällby är ett lag som bryter mot statistiken, enligt statistikprogrammet Wyscout så har Mjällby 9.8 poäng för mycket baserat på expected goals. Det går att tolka på två sätt, antingen att det är ett lag som slår statistiken för att de är bättre eller att de har tur. Men nu har det skett över hela säsongen så för varje omgång de trummar på så går det att stryka turfaktorn som orsak. Dalkurd är det tredje bästa lag på att slå statistiken enligt Wyscout och har tagit 5.8 poäng mer än förväntat enligt Wyscout. Det här bör Mjällby vinna, Dalkurd lider verkligen av att ha en tunn trupp medan Mjällby har mer att spela för och bättre bredd som lär gynna dem när det varit intensivt matchande i båda lagen.

GAIS – IF Brommapojkarna: X

Känns ganska fantasilöst att sätta ett kryss här men brist på andra idéer får det bli det. Det är två lag ur slag och det är helt omöjligt att hitta något positivt att säga om lagens spel. I veckan spelades svenska cupen och GAIS vann med ynka 1-0 och var riktigt illa ute mot ett Div 2 lag, enligt rapporter, och BP kunde avgöra först efter förlängning. Hade de dåliga lag? Nja.. Kanske att GAIS luftade ganska rejält men BP matchade med i princip ordinarie elva förutom två spelare födda på 2000 talet som inte riktigt fått chansen i Superettan. Den här matchen borde egentligen helgarderas då det kan sluta hursomhelst

Trelleborgs FF – Varbergs BoIS FC: 1

Det pratas inte så mycket om Trelleborg i bottenstriden, en anledning är att de är obesegrade senaste matcherna med två vinster och tre kryss. Men som vi noterade i vår tidigare analys har det bara varit lag på den nedre halvan de har mött och nu väntar ett Varberg som visserligen gjort riktigt dåliga insatser under hösten. Nu blev det visserligen kryss mellan Varberg och Brage i toppmötet. Men ska det verkligen ha vänt nu? Ta bort vårens resultat och Varberg skulle ligga sist i serien med ynka 2 poäng. Här finns det lite läge för att Trelleborg ska plocka tre poäng med hemmaplansfördel och allt, så det får bli en etta.

Norrby IF – IK Brage: 2

Det här är en intressant match såvida det handlar om att ta reda på var IK Brage står när de ändå möter Norrby som kan klassas som ett bättre mittenlag. För innan denna match har Brage vunnit mot alla lag i bottenstriden och bara fått med sig ett kryss mot topplagen. Ska Brage upp i Allsvenskan måste de vinna de här matcherna och lär vara rejält taggade. Norrby har inte så mycket att spela för och det börjar märkas att skärpan inte riktigt finns där. 4-4 mot Syrianska är ett anmärkningsvärt resultat på så sätt att det gjordes 4 mål mer än vad det förväntades enligt xG. Brage är det bättre laget på pappret och lär vara mer motiverade.

Halmstads BK – Jönköpings Södra IF: 2

Ännu en match där ett topplag ska möta ett mittenlag och här förväntas tre poäng för J-Södra. Jönköping har fyra vinster och bara en oavgjort resultat mot Degerfors, men laget har haft ganska lätt motstånd jämfört med övriga konkurrenter. Även om HBK inte är ett topplag så är det ett ok mittenlag just nu. Det borde bli J-Södra seger men en liten varning för att deras starka form har varit mot lag på den nedre halvan.

Facebook Comments Box