ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Syrianska FC – VSK Fotboll

Tätt mellan matcherna denna vecka. Idag är det dags för ett klassikermöte i Södertälje där Syrianska FC tar emot de grönvita krigarna.

Syrianska är en klubb vi tvingats skriva spaltkilometrar om genom åren. Anledningarna är oftast deras osvikliga förmåga att inte följa regler, strula med allt och alla och ständigt bli misstänkta för matchfixning. Om du söker på vår hemsida på Syrianska får du ungefär 230 träffar. Det är alltså artiklar där klubben figurerat på ett eller annat sätt i texten. Så klart överlägset mest, förutom för VSK.

Detta lämnar vi nu tillfälligt bakom oss och fokuserar på dagens drabbning. Om du vill veta lite mer i detalj runt årets upplaga av klubben kan du läsa mer här

I den här texten uppdaterar vi vad som hänt över sommaren.

Truppen

Inför sommarfönstret bestod truppen av 30 spelare, varav ett antal inte fått kliva innanför linjerna på planen någon gång under vårens seriespel. Som vanligt har det varit rotation i truppen under sommarfönstret, om än lite mindre än vanligt. Så här ser förändringarna ut.

In: Marko Mihajlovic (Salam Zgharta), Sasa Matic (AFC Eskilstuna) Didi Rashidi (Sollentuna FK), Khalid Abdo (Bosman)
Ut: Stefan Ilic, Matias Cahais, Steeven Ribéry, Smajl Suljevic, Lumalu Abdu (avslutat lån, Kalmar FF), Jonathan Gürsac (utlånad till ASIF).

Fyra spelare in och fem som lämnar plus en utlåning är alltså facit. Totalt ger de en tillgänglig hösttrupp på 28 spelare.

Nåväl, man gjorde två tunga tapp i argentinaren Cahais som varit bäst i laget under våren och speedkulan och lånet från Kalmar Lumalu Abdu. Ersättare för Cahais är rutinerade Mihajlovic med förflutet i bla Bajen.

Matic är anfallare senast nu från AFC:s bänk och Rashidi mittfältare med förflutet i ÖIS och HBK utan att få särskilt mycket speltid där. Khalid Abdo är en mittfältare som spelat i Aston Villas akademi under många år men som nu återvänt hem. Han spelade i Utsiktens BK (Div 1) under våren på ett korttidskontrakt men fick bara hoppa in i fyra matcher och fick ingen förlängning. Sin vana trogen att plocka upp fotbollsvärldens skadade gods har nu Syrianska sajnat honom på okänd tid. Inga av förstärkningarna kan väl ses ge någon spets till laget utan ersätter mer de man dumpat i fönstret.

I senaste matchen mot Norrby startade alla nyförvärven utom Abdo som dock kom in efter en halvtimme. Man får väl ändå säga att värvningarna varit lyckosamma så här långt, då de stod för samtliga Syrianskas fyra mål i den här matchen.

Trots jättetruppen på 28 spelare verkar det vara något av en skadekris i Syrianska. Spelare som Anders Bååth och Holländaren Giovanni Hiwat har inte setts till alls på planen eller avbytarbänken i höst trots att de spelade en hel del under våren. Mattias Ranegie har suttit på bänken en gång under säsongen och verkar inte tillgänglig för spel.

Vidare är anfallaren Andreas Stadler skadad och har missat 3 matcher. Lagets kanske viktigaste spelare den defensiva mittfältaren Ammar Ahmed klev av efter 30 min mot J-Södra för ett tag sedan och har sen inte setts till på några matcher.

Det är framförallt på forwardssidan det blivit tunt med Stadler borta. I cupmatchen i veckan bytte man in blott 15-årige Robin Tjernell. Han tillhör inte ens A-truppen formellt utan hämtades direkt från U15-laget.

Till nämnda cupmatch hade man återigen bara fyra utespelare med sig som avbytare, varav en var Tjernell. Det finns så klart fler spelare tillgängliga, men det är oklart varför de inte ens får sitta på bänken, de kanske bedöms vara för dåliga.

Matchen

Syrianska har gått bättre under den nya serbiska tränaren. På de fem senaste matcherna har det blivit bara en förlust, en seger och tre oavgjorda. Man har lämnat nedflyttningsplatsen och återfinns nu några poäng ovanför kvalplats. Det är en klar förbättring jämfört med inledningen av säsongen då man låg sist länge och väl. Syrianska är alltid ett höstlag, det är först då tränaren fått ordning på årets samling av fotbollslegoknektar.

Förra matchen mot Norrby IF var en galen historia som slutade 4-4. Det blev alldeles för många mål enligt xG, vilket kan indikera att försvarsarbetet kollapsade helt hos lagen.

Syrianska ställde upp med en trebackslinje där Mihajlovic gjorde sitt första framträdande som mittback för klubben. Han verkar ha varit skadad sen han kom tidigare i somras.

I dagens match är backen Patric Dyrestam avstängd pga utvisning senast efter två varningar, vilket återigen pekar på försvarsproblemen som Syrianska hade i den matchen.

Till dagens match tror vi tränare Milinkovic lägger pannan i djupa veck hur han ska göra med laguppställningen. Problemet som han möts utav är att han måste hantera sin vänsterkant och framförallt vänsterbackspositionen. Att spela med en trebacklinje med långsamma mittbackar ser vi som i det närmaste uteslutet. Det vore självmord mot våra snabba yttrar. Mer troligt är en fyrbackslinje. Det finna bra alternativ på högerbackssidan, på vänster dito är det värre. Just vänsterbackspositionen har varit klubbens akilleshäl flera år nu. Vi antar att det beror på att man inte är beredd att betala för en bra vänsterfotat back, helt enkelt, utan använder yngre spelare där eller sådana som inte är vänsterfotade.

I vilket fall, tränaren har egentligen två möjligheter till den positionen. Han kan spela Emin Grozdanic som är vänsterback men som är ung och relativt oerfaren, fixar han verkligen Filip Tronêt måste tränaren fråga sig. Eller så kan han använda Sebastian Rajalakso där. Sebbe har redan spelat VB två gånger i höst så positionen börjar bli allt mer van för honom. Han är ju extremt erfaren och tillräckligt snabb för att ha en chans mot Filip. Problemet som blir är att med Raja långt ned i banan blir anfallskraften i laget lidande. Han behövs egentligen högre upp. Ett sant dilemma för tränaren, vi får se vad han väljer.

Den troligaste uppställningen är 4-4-2 med en relativt lågt stående lag som inte ger bort ytor på kanterna.

Vi antar att Ammar Ahmed är fortsatt skadad och då har laget inte tillgång till sin stora organisatör längre. Det borde i sin tur betyda att man väljer att lägga längre bollar mot de två anfallarna som troligen är nyförvärven Matic och Rashidi. Även om Rashidi är mittfältare så finns igen bra alternativ på forwardssidan i Stadlers frånvaro.

På mitten kommer mittfältsgrisen Success göra livet surt för de grönvita. Han är en evig ryggrad i klubben och gör i princip aldrig en dålig match. VSK får se upp med Beneyam Demte som är offensiv mittfältare och som sina unga år till trots (21) är en mogen spelare som fått stort förtroende av alla tre tränare som klubben avverkat i år.

För Syrianska gäller det att få stopp på baklängesmålen. Med fyra insläppta baljor som senast, är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Man kommer helt säkert att fokusera på att hålla tätt och krympa ytorna bakåt och på så sätt låsa VSK:s anfallsspel. Sen får man lita till omställningar och längre bollar för att skapa något offensivt. Tempot kommer vara lågt då man vill få in VSK i gå-fotboll och bolltrillande som inte leder någon vart.

För VSK:s del gäller det att inte falla i den fällan som man gjorde när lagen senast möttes. I den här matchen måste VSK visa stor energi, rörelse och låta bollen gå snabbt så att SFC hela tiden tvingas löpa. Bollarna måste slås rakt fram i banan, inte i sidled, om så sker har SFC fått VSK dit man vill. VSK ska behålla energin hela matchen. Syrianskas tränare har offentligt sagt att laget inte orkar 90 minuter, så det gäller att ligga på och trycka hela matchen.

VSK ska utnyttja sin högerkant så mycket det går, för där är Syrianska svagast och har så varit i flera år nu. Mata bollar på Filip och använd gärna snabbe Tsouka där också för att få än fart och speed på den kanten. SFC kommer att ha svårt att värja sig mot detta.

VSK har Sean Sabetkar avstängd, men vi kan nog trots det räkna med en 3-4-3 uppställning där Florén får hoppa in som vänstermittback.

Båda lagen behöver vinna så vi kommer förhoppningsvis få se en tillställning med två lag som vill åstadkomma något.

Support

Som alltid ska vi bära fram laget till seger med ramsor och skönsång från bortaläktaren. Vi ses i Södertälje.

Facebook Comments Box