ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 18

Mjällby AIF – Norrby IF: 1

I slaget om andra direktplatsen till Allsvenskan gick Mjällby segrande mot Brage med 2-1 (xg: 1,68-0,69) efter en straff i slutminuterna. Nu har Mjällby 4 poäng ned till Brage på tredjeplats och bara 2 poäng upp till Varberg. Efter uppehållet har Mjällby 3 raka segrar vilket är starkt och frågan hur Norrby ska kunna rå på dem?

Efter två förluster för Norrby så blev det en betryggande 3-1 (xG:2.56-0.79) seger mot Öster.

Nog borde Mjällby vara favoriter på hemmaplan och tippas därför vinna matchen.

Dalkurd FF – Jönköping Södra IF: X

Dalkurd hade visserligen 1-0 mot VSK till minut 99 innan Mål-Dogge kvitterade. Tittar vi på xG-statistiken hade Dalkurd bara 1.39 mot VSKs 1.88. De förlorade även bollinnehavet tydligt och hade bara 43.6%.

J-södra tog också ledningen mot Degerfors men även den matchen slutade 1-1 (xG: 1.69 – 0.86). I siffrorna döljer sig en missad straff som Hamidovic missade.

Det här är en match där båda vid en seger har chansen att haka på i jakten om kvalplatsen. Nu är Hamidovic avstängd i J-Södra och McVey i Dalkurd. Nu har visserligen Dalkurd en tunn trupp men en skyttekung som Hamidovic är ett större avbäck. Innan vi kollade avstängningarna var det en ganska given tvåa, men Hamidovic är helt avgörande för J-Södras målproduktion, så får det bli ett kryss.

Degerfors IF – Varberg BoIS: 2

Nu spelade Degerfors rätt bra mot J-Södra trots att Rasmus Alm har sålts, återstår och se om några fler spelare kommer försvinna. I den här matchen är det dock serieledaren Varberg som man möter och senast blev det förlust med 1-0. Degerfors hade blott fyra avslut på hela den matchen och expected goals var rekordlåga 0.12.

Men det är inte bara segrar i Varberg, nu är det två raka förluster senast mot Örgryte med 1-2 (xG: 1.14 – 1.32). I förra matchen vid förlusten mot Dalkurd saknades ändå fyra spelare, men denna gång var alla tillgängliga och ändå blev det förlust.

Vi tror att Varberg vinner detta, det var ändå rätt nyligen lagen möttes och det var en klar Varberg fördel där med 2.04-0.12. Dessutom saknas Gravius som är tongivande spelare i Degerfors.

IF Brommapojkarna – IK Brage: 2

För BP är såklart 2-2 (xG: 2.68 – 0.4) borta mot HBK ett bra resultat. Men expected goals visar att BP hade en hel del flyt. Endast fem avslut på mål är inte så mycket, BP har all anledning att fira den poängen. Med segern från Norrby i ryggen så kan det nog finnas lite positiva vindar i BP. Intressant nog så har BP inte presenterat ett enda nyförvärv utan verkar lita på att juniorerna i truppen ska fixa det. Albin Linnér är en sådan spelare som verkar fått fart på sitt spel, de senaste två matcherna har han gjort 1+1 i varje match.

IK Brage är säkert bittra över att förlora mot Mjällby och får nu sikta in sig på att säkra kvalplatsen i första hand. Nu kommer dessutom bröderna Lundin tillbaka i spel vilket kommer vara en förstärkning.

Senast lagen möttes blev det 3-1 (xG: 3.87 – 1.03) till Brage, det här bör nog Brage vinna trots bortaplan.

IK Frej – Västerås SK: 2

Det blev en 1-0 (xG: 0.81-1.64) förlust borta mot Trelleborgs FF, detta resulterade även i att tränaren Syberyjski fick gå. I stället bestämde Bajen att nya tränare skulle bli Piñones-Acre och Mian, två tränare ur Bajens tränarled. Även om Mian varit assisterande i Elfsborg och Piñones-Acre i Bajen så har ingen haft huvudansvaret. Är det melodin att gå när en viktig höst väntar? Senaste sex matcherna har det bara blivit en poäng för Frej, enligt expected goals borde de dock vunnit Trelleborg och även kryssat mot Mjällby och Dalkurd. Så just nu underpresterar Frej gentemot xG.

I VSK såg det krampaktig ut, men 1-1 var ett rättvist resultat och utifrån xG hade VSK ändå 1.88 och ändå 0.5 xG bättre än Dalkurd som hade 1.39. Nu har VSK mött tabell femman och sexan i tre matcher och tagit två poäng, det känns som det borde varit fler. Det ska bli intressant när VSK nu ska möta ett bottenlag och se var laget står. Tittar vi statistiskt känns det som VSK nu spelar mer i paritet med sin expected goals statistik, där de tidigare överpresterade kraftigt i båda riktningar. Detta har resulterat i fler chanser framåt, men samtidigt också fler insläppta mål och senast VSK höll nollan var mot just IK Frej. Mål-Dogge har i de tre senaste matcherna gjort 2+1 på sina inhopp, återstår och se hur mycket speltid han får mot Frej.

Det här bör vara en match VSK ska vinna, även om Frej säkert kan få lite energi från ett tränarbyte.

Syrianska FC – Trelleborgs FF: 1

Syrrorna spelade 1-1 mot Öster i en match där de inledde starkt men åkte på ett baklänges mål rätt tidigt i första halvlek och då gick tappad man energin. I andra halvlek kom man återigen ut starkt och kvitterade, men det var också en match som de mycket väl kunde torskat med tanke på de lägen som Öster fick.

Trelleborg vann ändå hemma mot Frej med 1-0 (xG:0.81 – 1.64), men enligt xG borde de torskat. Även mot Öster senast så lyckades de vinna  med 2-0 trots att expected goals visade 0.86-2.02. Så frågan är om TFF är bra eller om de haft lite flyt.

Tittar vi på senaste mötet så vann Syrianska rättvist med 2-1 (xG: 2.05 – 0.99), det av vad vi sett så ser ändå Syrianska ut att vara på gång och sätter därför en etta.

Östers IF – GAIS: 1

För Öster blir det återigen en viktig match som de måste vinna när GAIS kommer på besök. Mot Syrianska hade Öster riktigt bra målchanser och frågan är om de inte borde gjort 2-1.

Att GAIS torskar med 0-1 (xG:1.32 – 0.99) hemma  mot Syrianska gör att de är inblandade i nedflyttningsstriden. Förmodligen jämnade statistiken ut sig lite här då de vunnit två matcher, där de varit klart sämre.

Men det här är som sagt en viktig match för båda lagen, oavgjort kommer kännas som en förlust för båda lagen. Dock tror vi lite på att Öster ska kunna komma igång här, de kom till en hel del bra chanser mot Syrianska och visade mer energi i spelet.

Örgryte IS – Halmstad BK: X

En fin vinst av ÖIS mot Varberg vilket gör att det nu på allvar blandar sig in i striden om kvalplats, endast poängen efter Brage gör att de på allra högsta allvar är med och tampas om avancemanget. Dock kommer Oliver Stanisic missa matchen då han är avstängd pga tre gula kort.

HBK lyckas inte riktigt lyfta från bottenstriden, bara två poäng till negativt kval och nio poäng till kvalplats så bör de nog fokusera på att säkra kontraktet. Poängtapp mot BP var nog inget HBK hade räknat med, men de ska nog vara glada, för de låg under med 2-1 större delen av andra halvlek.

Det här är en intressant match, HBK känns som klart bättre än deras tabellplacering och skulle kunna vara likvärdiga med ÖIS. Det blir ett kryss, båda lagen känns jämna på pappret.

Facebook Comments Box