ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 13

Vi hoppas innerligt att ingen tar sina livsbesparingar och följer våra tips hur det ska gå i matcherna i årets Superetta. Förra veckan hade vi ett rätt och det var ett kryss mellan Trelleborg och Degerfors. Vi var visserligen inne på att BP skulle skrälla mot Mjällby men satte seger istället för kryss. Men skam den som ger sig, här är nya fräscha tips att begrunda.

Syrianska FC – Jönköping Södra IF: 2

Det kan bli stort manfall i Syrianska till den här matchen. Två spelare är på landslagsuppdrag och fem spelare har skadeproblem. Frågan är vilken påverkan det har på denna match? Tittar vi på de skadade har Ranegié visserligen varit borta hela säsongen och Isa Demir spelade bara de tre första matcherna. Suljevic har inte spelat något sen omgång 7 och av övriga på skadelistan är det bara Diarra och Rajalakso som spelat i närtid. Men båda är så klart klara tapp. Utöver detta är Miller på landslagsuppdrag. Han har ändå varit förstakeeper de senaste matcherna och Abdu som är en av få spelare som spelat de flesta matcherna är också borta. I slutändan är det 3-4 spelare i startelvan som saknas och det är klart att det påverkar, trotts jättetruppen på 30 spelare.

Tränare Brännström i J-Södra beklagar sig över skadeproblemen till denna match trots att de är det lag som lyckats ha näst bäst kontinuitet i startelvan i hela Superettan. Crona och Hamidovic missar matchen vilket är två spelare som varit givna i startelvan, men istället är Jtemir Halitis ljumske bra igen så han är redo för spel. Klart att två skadade spelare är ett tapp, men de flesta lag i serien har ännu fler.

Det råder inga tvivel om att Syrianska trots tränarbytet fortfarande är ett av seriens sämsta lag. Vinst mot BP i en chansfattig match är det bästa resultatet och säger inte så mycket. I förrförra omgången förlorade J-Södra mot Mjällby men innan dess hade laget tre raka segrar. Klart J-Södra är det bättre laget och de blir nog själva väldigt besvikna om de inte vinner, får bli en tvåa.

Östers IF – IF Brommapojkarna: 1

Oj vilket viktigt bottenmöte. BP ligger tvärsist med sina åtta poäng och ÖIF har bara en poäng mer. Rent krasst är ett kryss för båda lagen katastrof och båda måste gå för vinst. Nu har visserligen Öster en match mindre spelad då de fick skjuta senaste matchen pga att Calle Johansson spelade U21-landskamp. Öster har bara en seger på 11 matcher vilket så klart är uset. Bara VSK och Trelleborg har kryssat lika mycket men nu behövs vinster för att klättra i tabellen. En förklaring till att Öster ligger så långt ner är att de inte mött bottenlagen än. De möter BP nu och så har de Syrianska kvar. Dessa matcher är oerhört viktiga för att definiera Östers vårsäsong, vinst i båda och de kanske kan ligga ovanför strecket.

Intressant nog hade Sveriges största talangfabrik ingen spelare i sin trupp som spelade U21-landskamp, däremot hade de fostrat två stycken spelare. Om BP åker ur blir det svårt och sälja spelare för de summor de måste för att täcka sitt driftsunderskott. Under 2016 när de spelade i division 1 senast hade de ett minusresultat på 2,6 miljoner och då sålde de ändå spelare. Vem trodde att ett kryss hemma mot Mjällby i senaste omgången skulle ses som en skräll? BP var rätt illa ute men lyckades kvittera på övertid mot Mjällby som hade två spelare på landslagsuppdrag och en avstängd. BP hade 5 avslut i hela matchen, 0,2 i xG. Man har verkligen inte lyckats få till det i år.

Vi tror Östers IF kommer revanchera sig och vinna här, de har ändå en bättre rad gentemot BP.

IK Brage – Trelleborgs FF: X

Brage är inget dåligt lag, men känslan är ändå att de haft lite flyt med utvisningar och straffar och tagit några poäng mer än vad de borde. Nu tycks laget hamnat i en svacka och bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna. Man har därför börjat tappa lite i toppstriden som de ändå varit inblandad i och återigen väcks nu frågan om Brage är ett mittenlag eller topplag? Nu kommer de möta Trelleborg som bara är tre poäng efter Brage och har vid vinst möjligheten att komma ifatt. Det här är ett viktigt möte utifrån att definiera Brages vårsäsong.

Trelleborg hade det tungt inledningsvis delvis pga att de saknade förmågan att kunna vinna matcher. Även om det blivit fler förluster andra halvan av våren så har även vinsterna ökat vilket gjort att de kunnat klättra lite. Utöver förlusten mot ett inspirerat HBK efter tränarbyte har de bara förlorat mot Varberg och Mjällby som båda är topp 2. TFF är ett oerhört svårt lag att vinna mot helt enkelt. Det är också det lag som gjort relativt många mål med sina 16 men också släppt in lika många. Enligt xG ligger målproduktionen 1,33 mål i snitt väldigt nära deras 1,34 i xG. Defensiven ser bra ut och har släppt 0,4 mål färre per match än förväntat.

Det är mycket möjligt att Trelleborg med bättre form vinner här, men vi tror Brage samlar i hop sig och kryssar.

IK Frej Täby – Dalkurd FF: 2

Känslan var att VSK hade ganska bra koll på IK Frej och hade/borde kunnat vinna med fler mål. Men Frej kom ändå till 17 avslut och vann bollinnehavet mot VSK. Problemet var att de inte hade koll på Filip Tronêt och förlorade därför med 2-0. Innan VSK-matchen har ändå laget visat god form och så vitt vi kan se var det bara en spelare med mycket speltid som saknades nämligen, José Vitor dos Santos Silva.

Efter en katastrof inledning på säsongen har Dalkurd börjat hitta sin form och är nu obesegrade de senaste fyra omgångarna och senast blev det en 1-0 seger mot HBK där målet gjordes på övertid. Det skedde i en match där det var 2,0 – 1,98 i xG. I de senaste matcherna har Dalkurd lyckats komma vinnande utifrån xG-statistiken som visat på mycket jämnare matcher än resultatet. Segern mot ÖIS borde varit oavgjord (0,86-0,87 xG). Det borde varit förlust mot Degerfors men blev vinst (0,39-2,85). Än så länge har Dalkurd inte förlorat något poäng de borde vunnit enligt xG utan snarare stulit. Det är möjligt att Dalkurd just nu överpresterar, men å andra sidan återstår nu bara lag att möta som ligger bakom dem i tabellen. Därför bör de kunna fortsätta att ta många poäng inför uppehållet.

I slutändan tror vi att Dalkurd vinner detta, de har börjat få ihop sitt spel, har individuellt väldigt bra spelare och därför bra möjligheter att vinna mot Frej.

Varberg BoIS – Norrby IF: 1

Ett intressant toppmöte. Varberg har möjlighet att rycka och i praktiken ha minst 11 poängs ledning till tredje platsen. Det ska till ett fullständigt haveri om de inte ska spela i Allsvenskan nästa år. Förra matchen mot GAIS som de vann var den första som de enligt xG skulle ha tappat poäng i (1,28-1,1 xG). En förklaring till att det gått så bra för Varberg är att de senaste sju matcherna har man kunnat starta med samma elva, nio spelare har startat samtliga matcher.

Norrby har alltså bara förlorat en endaste match i år och den förlorade de med 7-1. Det snackades ju om matchfixning i den matchen men vi kunde inte se något ovanligt i oddsrörelserna. Men såklart sticker den ändå ut i resultatraden. Skadeläget verkar vara under kontroll och det ska bli intressant och se hur det går i detta toppmöte.

Vi kommer sätta en Varberg-seger här även om vi ser stora möjligheter till ett kryss. Varberg kommer absolut vara nöjda med ett kryss här då de kommer behålla avståndet till tredjeplatsen och det är Norrby som måste gå för det och det talar nog mer för att de kommer straffas och förlora.

Degerfors IF – Västerås SK: X

Degerfors har sämst form i serien just nu. Sett till de senaste matcherna har man bara plockat två poäng, jämfört med VSK som har tagit sex pinnar. En förklaring till de senaste resultaten är att Nikola Ladan har haft skadeproblem men även Erik Lindell har missat flera matcher och nu tycks även Erik Björndahl ha problem. Alla kompetenta spelare som är givna i startelvan. Intressant nog har VSK tagit fler poäng på bortaplan än vad Degerfors tagit hemma. En förklaring är så klart att de inledande matcherna fick spelas i Örebro men ändå har det bara blivit en seger hemma på Stora valla, av tre spelade. Är det så att Ladan och Björndahl missar matchen så är det två spelare som gjort 9 mål tillsammans som saknas, övriga spelare har tillsammans gjort fem mål. Så det är så klart ett stort tapp.

För VSK var det en viktig seger sist och de visade för sig själva att de faktiskt har ett anfallsspel. Det som är oroväckande är att VSK varit väldigt defensiva på bortaplan, samtidigt är VSK också det lag som plockat tredje mest poäng borta. Laguttagningen till denna match blir intressant. Ska Tsouka som var tongivande senast få fortsatt förtroende och vem i så fall som petas? VSK är just nu obesegrade mot samtliga lag förutom topp 3 där det finns förluster och det får fortsätta gärna vara så.

I våra ögon är vi nöjda med ett kryss, en vinst vore så klart fantastiskt. Men vi sätter ändå ett kryss och tror på 0-0, så får gärna någon VSK-spelare motbevisa oss, igen.

Halmstads BK – Mjällby AIF: X

Efter att ha sparkat tränaren och vunnit med 3-0 mot Degerfors och sedan oturligt kryssat mot VSK trots ett massivt spelövertag, var det folk som på allvar trodde att HBK skulle utmana om kvalplats. Men så kom förlusten borta mot Dalkurd på övertid och så var man tillbaka lite grann på ruta ett igen. Frågan är om smekmånaden nu är över eller om HBK kan hitta sitt spel igen? Problemet är att Mjällby varit riktigt bra och har klart bättre form än HBK. Förlust i den här matchen och paniken i Halmstad lär öka för sen väntar en ödesmatch mot Frej och serietvåan Norrby innan tabellen vänder. Om HBK inte plockar minst två vinster på dessa tre matcher lär de fortsätta att befinna sig under strecket, vilket innebär noll arbetsro och enorm press varje match.

Även om Mjällby bara fick oavgjort och deras segersvit på sju raka matcher tog slut är det en imponerande rad. BP gjorde dessutom mål på övertid så det var inte långt ifrån att de skulle haft åtta raka. När vi granskar de senaste åtta matcherna utifrån xG ser vi dock ett annat mönster. Enligt xG borde det varit två vinster, fyra oavgjorda och två förluster. Det kan vara ett tecken på överskattning, men bra lag överträffar statistiken.

Vi tror att Halmstads BK kommer sälja sig oerhört dyrt i denna match, för dem är nu varje match på liv och död och därför får de med sig poängen, enbart på motivation.

Örgryte IS – GAIS: X

Ett riktigs stadsderby väntar och en match som kommer locka storpublik. ÖIS kommer till matchen med två segrar i ryggen medans GAIS har två förluster. Framförallt visade ÖIS styrkebesked när de vann mot Brage på bortaplan, det är något som få lag lyckats med i år eller för all del tidigare säsonger.

GAIS har under hela säsongen haft skadeproblem men frågan är om det inte kulminerade i senaste matchen. Då hade man inte ens en full bänk och de som satt där var den yngsta född 2003. Trots att Varberg hade två spelare utvisade lyckas man få in ett segermål. Ett underbetyg, så klart. Nu har GAIS fått en veckas extra ledigt tack vare att målvakten Marko var med och spelade med U21-landslaget. Förhoppningsvis har några skador kunnat helas under denna vecka.

I de fem senaste matcherna mellan lagen har fyra slutat med oavgjort.  Mycket tyder ändå att det kan bli något liknande nu och vi sätter ett kryss med en reservation för att ÖIS ska vara favoriter om inte GAIS får tillbaka minst 2 spelare.

Facebook Comments Box