ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Degerfors IF – VSK Fotboll

Då var stunden kommen för VSK att åka västerut igen och förhoppningsvis bärga ett antal poäng. Degerfors står på menyn och visst finns det goda chanser till poäng för VSK, givet stigande form för de grönvita och dito dalande för de rödvita.

Förvisso håller inte oddssättarna med oss. VSK-seger går upp mot 6ggr pengarna. Men vad vet de.

Senaste 5 åren har Degerfors återfunnits på platserna 6-12 vid tabellsummeringen. Bara att konstatera att så mycket mer mittenlag än så är det svårt att vara. I år är nog ambitionerna i klubben mer uppskruvade än så. Man har värvat fint och förfogar över en klasstrupp med kapacitet för toppstrid om allt stämmer.

Några axplock av värvningar och tapp

Man tappade sin vänsterwingback till ÖSK, Kevin Wright. Ett klart avbräck för laget.

Jacob Ortmark anslöt på bosman från BP. Han spelade 5 matcher i Allsvenskan i fjol innan han på hösten blev utlånad till Gefle IF. Jacob är mittfältare och har kommit fint in i laget med mycket speltid.

Daniel Janevski bosman från GAIS. Daniel hade ingen bra säsong i GAIS i fjol med minimal speltid. Degen snappade upp honom och han är nu ordinarie vänstermittback.

Marcus Astvald är en profilspelare som anlände från Brage på Bosman. I Brage spelade han 29 matcher i fjol och gjorde 5 mål. Marcus har spelat på högre nivåer i Norge och många trodde nog att han skulle lyckas bra i Degen. Så har det inte riktigt blivit men han spelar nu när Erik Björndahl är skadad.

En annan riktigt fin värvning man gjort är Rasmus Alm som närmast kommer från BP där han totalt fick 200 minuter speltid i Allsvenskan 2018. Rasmus är anfallare och är i princip given i Degen i år.

Serien

Degerfors kommer från en tung period med 3 förluster och 2 oavgjorda. Sist krigade man till sig en poäng på bortaplan mot Trelleborg. Man försvarade sig väl men var helt uddlösa framåt. Det var ändå ett fall framåt mot förlustmatcherna då man var mycket av ett såll bakåt.

Nu är ambitionen enligt tränare Jakobsson att se till att ta första trepoängaren på väldigt länge.

Profiler

Erik Björndahl är forwarden som gjort 11 säsonger med BK Forward innan han inför fjolårssäsong flyttade över till Degerfors. I Div 2 i fjol gjorde han 24 baljor och det landade honom äntligen ett Superettakontrakt. Han inledde förra säsongen med att sitta på bänken och få göra inhopp. Men under hösten visade han visat vilken målskytt han är. Det blev hela 14 mål för DIF 2018. Under årets säsong har Erik mäktat med 5 mål så här långt, så formen håller i sig. Det är många VSK-spelare som mött Erik genom åren så hans eventuella närvaro på plan kommer han inte vara någon överraskning för VSK.

Erik Lindell är wingbacken med ett förflutet i IFK Norrköping. Under säsongerna 17 och 18 var Erik inlånad men gjorde sådant avtryck i klubben att man såg till att få över Erik permanent till i år. Han beskrivs av tränaren som en maskin som löper konstant från hörnflagga till hörnflagga. Och det är bara att konstatera att Erik är viktig för laget. När han var skadad nu i maj/juni förlorade man tre matcher. Han kom tillbaka mot Trelleborg och då fick man oavgjort. Det är inte vår analys utan tränare Jakobssons, som håller Erik väldigt högt.

Christos Gravius är AIK-spelaren som nu från i fjol lånats ut till Degerfors. Han är central mittfältare av med defensiva kvalitéer. Han är väldigt viktig för laget, I fjol spelade han alla matcher utom en då han var avstängd. I år har han spelat varenda sekund. Nu när Nikola Ladan är långtidsskadad är Christos ännu viktigare för laget. Han har även fått smaka på Allsvenskan med J-Södra när de spelade där 2017. Låneavtalet med Degerfors löper ut nu till sommaren och Degen lär vilja förlänga. Christos själv vill så klart hem till AIK, mer oklart vad de vill. Kanske kan VSK lägga in en liten förfrågan om Christos till Solnaklubben, han skulle passa perfekt i VSK.

I Degerfors har vi också VSK-bekantingen Oliver Ekroth som gjorde en klart godkänt debutsäsong i Superettan som central mittback, när han anlände i fjol. Han spelade faktiskt mest av alla i truppen och missade bara en match då han var avstängd på gula kort. I år har Oliver haft problem med sina höfter och det har hållit honom borta från många matcher. Nu är han sedan några matcher tillbaka och om han inte har ont lär han spela.

Matchen

Degerfors är som sagt inne i en lite tyngre period. Största anledningen är nog att man fått sin mittfältsmotor Nikola Ladan långtidsskadad med draget ledband. Han har varit viktig som offensiv mittfältare och också gjort 4 mål i serien. Att ersätta honom har inte varit lätt och med Erik Lindell borta har mittfältsspelet svajat betänkligt. Nu är Erik tillbaks så det är stabilare där nu.

Erik Björndahl dras med en muskelskada och lär inte starta men kan vara aktuell för inhopp. Med Ladan och Björndahl borta försvinner 9 av 15 gjorda mål från planen. Klart att det blir lite uddlöst framåt då.

Även Oliver Ekroth kan vara borta, det beror på hur hans höft känns. Hans problem verkar komma och gå lite hursomhelst.

Degerfors kör med 3 mittbackar 4 mittfältare och 3 anfallare. Det innebär att man har wingbacks som får jobba hårt, men det brukar fungera bra, normalt sett.

Anfallen sker gärna på kanten där wingbackarna kommer och slår inlägg. Och om de bara orkar springa kan man åstadkomma lokal överbelastning som gör att man kan komma till lägen med inlägg eller instick.

Försvarsmässigt har Degerfors varit svajiga på sista tiden men bedöms nog ha fått ordning på det problemet. Man känner väl till VSK:s omställningskapacitet så man kommer inte att gå bort sig som IK Frej gjorde. Det innebär att laget måste vara lite mer defensivt positionerat i utgångsläget. I sin tur innebär det att det lag som kan driva spelet i den här matchen är det lag som vinner mittfältskampen, som alltid.

För VSK gäller alltså att se till att få tag i Degerforsspelarna och fortsätta sitt raka och snabba spel som man fick till i senaste matchen. Slut med bolldrällande och Div 1 tempo. Viktigt blir att utnyttja ytorna som finns bakom Degerfors offensivt lagda wingbacks, ytan där är stor och ofta fri.

Då är det bara att köra!

Facebook Comments Box