Resultat Norrettan omgång 27

Då var omgång 27 till ända. Det blev precis så dramatiskt som vi föreställde oss. I botten blev nedflyttningslagen klara och kan nu förbereda sig på en tillvaro i Div 2. För AFF så är det nu stora frågetecken vad som händer med klubben. I toppen gick det mesta VSK:s väg. Akropolis lyckades nästan göra det vi bett dem om – att vinna mot Syrianska. Det gick inte riktigt men resultatet ger nu VSK i tandem med Umeå en fantastisk chans att spela hem seriesegern nästa helg.

Här är nu resultaten för omgång 27.

Nyköpings BIS – Carlstad United: 2-2

Det här var en väldigt viktig match för båda lagen och det syntes i matchbilden, Carlstad inledde starkast och brände flera lägen och hade svårt och få hål på Bissarna målmässigt. I stället på första hörnan för Bissarna lyckas Alen Ahmetovic nicka in 1-0. Efter detta får hemmalaget en rejäl energikick och kommer till flera chanser. Det är ett böljande spel och lite roligare match att titta på. Strax innan halvtid blåser domaren straff för Carlstad. Det har varit flera situationer i straffområdet tidigare så det är mycket möjligt att det var lite kompensation för tidigare saker som inte blev straff. Ike sätter den utan problem och vi har 1-1 i halvtid, ett rättvist resultat. I andra är återigen känslan att Carlstad tar tag i taktpinnen men Bissarna har sina chanser och hotar ständigt med omställningar. Det är också på en sådan Ekin Bulut sätter 2-1 i minut 54. Efter målet sätter CU ganska hårt tryck mot Bissarna och ropar på straff flera gånger. Man borde kanske ha fortsätt spela istället för att visa frustration. Men Bissarna har en defensiv mur som är oerhört svår att ta sig igenom även om bollen mestadels huserar på deras planhalva. På övertid lyckas Carlstad till slut och en nickskarv letar sig fram till John Junior som gör 2-2. Men matchen är inte över där. Efter en hörna slås bollen ut och fångas upp av en spelare i Bissarna som lyfter in den i straffområdet och Oscar Wickman som står sopren rullar in den i mål.  Men domaren blåste för offsides och resultatet fastställs till 2-2. Utifrån grönvita ögon hade det nog varit bra om Bissarna knipit tre poäng och därmed inte varit lika desperata till nästa match. Vi konstaterar efter den här matchen att Nyköpings defensiv är oerhört kompakt och fysisk. Det är svårt och få till bra målchanser helt enkelt. Här blir en rejäl nöt att knäcka för VSK:s anfallsspel till nästa helg. Ekin Bulut gör sitt sjätte mål för hösten och blir något som det grönvita försvaret får se upp med.

Skellefteå FF – Karlslunds IF: 1 – 2

Vi trodde innan matchen att Skellefteå skulle vara lite småtaggade och kanske kunna skrälla här trots att de inte hade så mycket och kämpa för. Det inleddes väldigt målglatt och på en hörna för Karlslund så dimper ner bollen hos en felvänd Nydén med ryggen mot målet, men på ett tillslag slår han den snett bakåt i hopp att nå en lagkamrat och turligen hamnar den hos Adam Molin som kan göra 1-0. Men det tog bara någon minut så blåser domaren straff för Skellefteå, Leo Englund sätter den enkelt och har gjort 13 mål i år och det är en riktigt stark prestation i ett bottenlag som bara gjort 32 mål. I ett senare skede gör en Skellefteå spelare en oerhört snål passning på mittfältet och Karlslund kan kontra och ställa om och göra 1-2. Matchens snackis är nog dock Kiddus kapning, gör en idiot kapning när han kommer bakifrån en Karlslundspelare, solklart rött men domaren väljer att bara ge gult, men frågan är om FF bestraffade spelaren genom att byta ut han i halvtid.

Sandvikens IF – Umeå FC: 0 – 2

Umeå FC hade inför matchen häng på kvalplatsen medans Sandviken inte hade något att spela för. Första halvlek var jämn men i andra blev det två snabba mål av först Milbert och sedan Kadhim. Just Seif Kadhim har spelat fotboll i Kerburan i Norrettan men lämnade för UFC 2011. Han hamnade sedan i Team TG och hade skadeproblem förra året och var bänkad. Det var många som undrade, inte minst vi varför UFC värvade en bänknötare från TG. Men Seif har visat alla i år att det var en helt rätt värvning av UFC. Han har varit given i startelvan och gjort fyra mål. Till Arbetarbladet säger målvakten i SIF, Tim Markström – Det är en typiskt höstmatch, man vill mycket men vi är inte där idag helt enkelt. Vi är inte där vi har varit när vi haft en kvalmatch att spela för. Umeå kan nu se fram mot en härlig match nästa helg mot Syrianska då man har chansen att knapra in på avståndet till kvalplatsen.

Arameisk-Syrianska IF – BK Forward: 1 – 1

Vi hade svårt och se att Forward skulle tappa poäng mot Arameiska, men tydligen gick det. På en omställning gör visserligen Anderson 1-0 i 50 minuten men Arameiska får en omställning 10 minuter senare där Varli kan göra 1-1. Efter matchen säger Anderson till NA.se – Nej, jag tycker vi borde ha vunnit. Det var synd att de kunde göra mål på oss direkt. Sett till de chanserna vi hade så borde vi ha vunnit helt klart. Resultatet visar på den urgamla tesen. Lagen i serien vill inget hellre än att slå de grönvita serieledarna och klarar av att mobilisera för det När övriga matcher ska vinnas så sjunker man ned i sitt vanliga ibland andefattiga spel igen.

Sollentuna FF – Rynninge IK: 1 – 0

Som vi förutspådde var den här matchen tämligen ointressant för bägge lagen. Sollentuna var det lag som ville lite mer och vann därför rättvist med 1-0. Ett mål som slogs in i andra halvlek. Rynninges tränare säger att matchen var utan dueller och allvar. Avslaget med andra ord. Sollentuna är nu i all praktisk mening klara för Div 1 nästa år. Rynninge får ta sig i kragen i nästa match och plocka några poäng till så är de också färdiga för ett år till i Div 1.

FC Linköping City – Assyriska FF: 2 – 1

Det här var en match som i flera andra matcher båda lagen behövde ta poäng. För Assyriska var det sista chansen att börja vinna för att hänga sig kvar. Linköping ville gärna ha poängen för att slippa bli indragna i kvalplatskriget några poäng under dem i tabellen. Sagt och gjort. Matchen drar igång och City anfaller direkt och är nära att göra mål de första minuterna. Man missar men det dröjer inte länge förrän lagets specielle målskytt Esat Jashari får in bollen i 8:e minuten. Det var hans 13:e mål för året. Det mesta av spelet är Linköpings men AFF sticker upp då och då i farliga kontringar. Resultatet står sig dock till halvtidsvilan. I andra halvleks 59:e minut inträffar en händelse som leder fram till 3 gula kort och ett rött. Det börjar med att Tankovic i AFF satsar allt mot Hartmann i Citys mål. Det är en duellsituation där de går på samma boll i full fart och Tankovic sparkar på Hartmann med stor kraft. Var det medvetet eller ej? Bra fråga. En rejäl spark var det iaf och Cityspelarna blir tokiga. Det leder fram till handgemäng på plan mellan flera spelare. Argast är Bukenya i City som får rött direkt. Ytterligare en spelare i City varnas så också Tankovic och Krans i AFF. Efter kalabaliken lyckas AFF samla ihop sig och göra ett mål, nu med en man mer. Det sker i 82:a minuten och ett visst hopp tänds nog. Men den slocknar snabbt när City erövrar bollen och går på omställning. Bollen hamnar till slut till en helt fri stående Matheus som slår in bollen enkelt. Ridå och godnatt för AFF. Det var uselt försvarsspel på det här baklängesmålet och det är bristen på vettigt försvarsarbete som gör att AFF nu åker ur Div 1 Norra.

Team TG – Västerås SK: 0 – 1

Förutsättningarna var enkla för lagen, båda behövde en seger för att säkra sina respektive placeringar. Det märktes att man visste vad som stod på spel. Lagen kom ut hårt fokuserade och inriktade på att följa sin respektive spelplan. Inledningsvis lyckades TG bäst och tryckte tillbaka VSK en aning och höll i bollen. Särskilt farligt blev det aldrig men VSK såg lite vilsna ut första tio minuterna. Efter det tog gästerna tag i spelet och började hålla bollen. Under resten av halvleken fick knappt TG låna den när VSK excellerade i possessionfotboll. Spelövertaget gav kanske inte överdrivet många målchanser, men man fick till ett snyggt anfall där bollen damp ned hos Karwan Safari som drog till direkt och bollen träffade ribban stenhårt. VSK lyckades sen göra 1-0 men det var på en omställning som inte var en följd av spelövertaget. Karwan drev själv upp bollen och hans medspelare drog isär försvaret så pass att han fick en egen gata mot mål och när han kom inom skotthåll drog han till ett hårt lågt skott som smet in vid stolpen. Klassmål av en klassanfallare. Han fick dock god hjälp av sina medspelare som tog de hårda löpningarna som krävdes för att få det fria läget. Efter målet kontrollerade VSK första halvlek och många hoppades nog på att man skulle kunna spela ut mera i andra. Så blev inte fallet utan TG försökte precis som BK Forward veckan innan lyfta upp spelet och etablera ett tryck. Det lyckades inte i den här matchen eftersom VSK-försvaret var på alerten hela tiden och TG i sig självt är ett sämre lag än BK Forward. VSK hade några lägen att sätta spiken i kistan i andra men närmare än ett bra läge för Simon Johansson och en kapning av Karwan i straffområdet, som var en solklar straff som domaren friade, kom inte VSK. Det gjorde inte Rajas käcka gossar heller utan matchen slutade rättvist 0-1. Vi säger inte så mycket mer om det än att VSK tog de poäng de skulle.

Syrianska FC- Akropolis IF: 1 – 1

Det här var en match som verkligen Akropolis gick ut för att vinna. Man började matchen klart bäst och hade en del halvchanser inledningsvis. Vartefter matchen led jämnades spelet ut och SFC började hitta fram med allt farligare bollar. Efter en något tilltrasslad situation i minut 26 lyckades Sosseh peta in bollen när han stod helt nära målvakten Anger. Kanske borde Anger kunnat greppat den bollen men den rullade försmädligt in i mål. Resten av halvleken hände inte så mycket och SFC gick till pausvila med en ledning som var relativt rättvis. I början av andra kvitterade Akropolis i ett snyggt anfall där Jens Jakobsson lurar Garaca i mål att gå åt fel håll och vinklar in bollen vid stolpen. Resten av matchen är en kavalkad av missade chanser åt båda hållen. Syrianska får öppna ytor i anfallet när Akropolis pressar på för ett ledningsmål. Bland annat missade Ranegei öppet mål. Akropolis har också sina chanser att avgöra. När det är ca 15 minuter kvar tycks det som att SFC är nöjda med 1-1 och slutar anfalla särskilt hårt. De verkar ha gett upp kampen om förstaplatsen och inriktat sig på att hålla de anda lagen bakom sig. De lyckas i den här matchen som slutar 1-1 vilket innebär att Akropolis är borta från kvalstriden. Vilket så klart gynnar VSK som har att möta dem om två veckor.