ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Assyriska FF – hur kunde det sluta så här och vad händer nu?

Det kanske var så det skulle sluta, sagan om Assyriska FF – i ilsken frustration. Den som fick bära  frustrationens kropp var mittfältare Tankovic i matchen mot Linköping City. Hans spark mot Hartmanns näsa när denne just räddat ett farligt läge andas lika delar desperation, uppdämd ilska, förtvivlan och så då frustration. Det kanske var med den sparken sagan om Assyriska FF som vi känner klubben tog sitt slut.

Även om situationen slutar med att Bukenya i Linköping blir utvisad efter att ha vad det verkar tagit ett  strypgrepp på en spelare i Assyriska är det som händer ändå talande för hur matchen sen slutar. City kan avgöra med en man mindre på plan. Det hela känns som en repig grammofonskiva. Uselt försvarsspel i AFF som leder fram till ett  nytt baklängesmål. Det har hänt många gånger den här säsongen. Så nu efter 17 matcher utan vinst tar det slut. Pinan är över. Assyriska åker ur Div 1. Det är mer än 20 år sedan man spelade i Div 2, närmare bestämt 1996.

Vad händer nu? Det är det som är den stora frågan.

Vi vet lite förutsättningar i alla fall. Assyriska har just nu skulder hos kronofogden på 340 000 kr, allt är obetald skatt. Men det är värre än så. Man har också en skuld till Södertälje kommun på 850 154 kr. Det är för obetalda plan- och lokalhyror. Skulden till kommunen har man på avbetalningsplan, skatteskulden måste lösas inom kort om den inte ska gå till utmätning. Total skuld då ca 1.2 miljoner kr.

Men det är värre än så också. Det finns dessutom skulder som inte är redovisade, för dessa tillhör den svarta delen av ekonomin i föreningen. AFF har sedan många år ett system precis som Syrianska med svarta löner till spelare och ledare. Det är som sagt ett system där man har  procentsatser för hur mycket som ska vara vitt och hur mycket som ska vara svart i ersättningarna. Man fixar och trixar så man får ihop ekonomin på sista raden i både den vita och svarta redovisningen. Det är så de här två klubbarna fungerar.

Omfattningen på den svarta ekonomin vet vi ju per definition inte om men det går utan vidare att anta att om det är tufft i den vita ekonomin är det lika tufft med pengarna i den svarta. De båda ekonomierna är rimligen inte åtskilda utan snarare speglar varandra.

Det var pengarna, här är några andra förutsättningar.

Föreningen leds idag av en slags interimstyrelse som består av 40! personer i olika konstellationer. Man kan säga mycket om det men effektivt lär det inte vara med så många kockar som rör i grytan.

Någon större publik har inte klubben numera. I en handfull matcher har det bara varit 100 personer som hittat till Södertälje Arena. Klubben är på väg att sjunka in i glömskans skuggor hos sina forna supportrar och fotbollsintresserade Södertäljebor.

Samtidigt har Assyriska i Jönköping gått upp i Div 1. Kommer de nu att axla manteln som ”Assyriskas landslag” och ta sponsorer från Södertälje? AFF har alltid varit beroende av att Assyrier i hela landet stöttar föreningen och vad händer nu när det finns det ett annat lag på högre nivå än AFF. Minskar kakan då?

Det var förutsättningarna, då kan vi börja fundera på vad som har hänt och vad som kan hända i framtiden.

Egentligen är det helt obegripligt att Assyriska åker ur. Utifrån truppen man förfogat över är de ett lag som ska vara topp 4. Den enda svagheten i laget inför säsongen var mittbackarna. I övrigt hade laget stora kvalitéer och det kändes som man hittat precis rätt i varenda värvning, smarta värvningar dessutom.

Tankovic var väldigt kaxig efter segern mot VSK och sa ”[..] men kollar man spelare för spelare tycker jag att vi har bäst lag på papper […]”. Det var utan tvekan årets jinx. Efter detta uttalande har inte Assyriska vunnit en endaste liten match.

Och även om uttalandet var en överdrift finns det ett korn av sanning i det, där och då hade man på papperet ett lag nog så starkt som det VSK Fotboll kunde mönstra. Det Tankovic upptäckt är att pappersförhållanden är en sak, hur saker händer i den fysiska verkligheten är något annat. Men visst, han gav uttryck för föreningen förhoppningar och drömmar om en återgång till fotbollens finrum.

Och visst man hade ju värvat hårt inför året för att få till det. Bland annat hade ju nämnda Tankovic anslutit från Karlstad BK.

Sen finns det förstås risker när man köper ihop ett nytt lag till årets säsong. De spelare som anländer från när och fjärran saknar klubbkänsla och är bara där för att de får bättre betalt än på andra ställen. När sommaren kom och Durmaz och Batan försvann, ja då försvann de enda erfarna spelarna med hjärta för klubben. Kvar blev legoknektarna och föreningens U19-spelare som skulle bära bollen och föreningens fanor i årets serie.

Frågan är då varför föreningen misslyckats så kapitalt i år med de sportsliga resultaten. Det givna svaret är så klart att man psykologiskt inte kunnat vända den negativa trenden som hållit i sig sedan i maj med idel förluster och oavgjorda resultat. Till slut blir det som en förbannelse att få laget att vinna trots den individuella fotbollsskicklighet som finns i laget. Det är sannolikt den största förklaringen och vi har sett det hända många gånger förr.

Vi får ändå i sammanhanget spekulera i att en annan anledning till årets tapp kan vara att legoknektarna inte fått den lön de ska ha. Givet klubbens skulder måste det ha varit väldigt svårt att få ihop pengar till alla högavlönade man har i klubben i år, oavsett om det sker i den vita eller svarta delen av ekonomin.

Om det är så att spelarna inte har fått de pengar de ska ha har klubben gjort det svårt för sig själv. Lockar man spelare med pengar måste de få dem också, annars faller hela poängen med att hyra in legoknektar. En legoknekt som inte får sin sold strider inte, det är en gammal sanning som många fått upptäcka genom historien.

Nu ska klubben alltså börja om i Div 2. Fixar man sina skulder? Är någon beredd att skjuta till pengarna så att man ens har råd att hyra in Div 2 spelare som kan ta upp klubben i ”ettan” igen?

Inget av den stolta historien betyder något nu. Istället ska man konkurrera med en uppsjö av välskötta Div 2 klubbar i Stockholmsområdet om talangerna. Man kommer säkert överleva som klubb men hur man sportsligt ska kunna komma tillbaka är mera oklart.

På fler än ett sätt är det som kommer att hända i Assyriska FF nu intressant för oss grönvita.

Det var inte länge sen vi själva nästan satt i den här situationen.

Det har sedan hösten 2014 spekulerats i vad som skulle hända VSK om inte klarat av att hänga sig kvar i Div1 2014 och 2015. Hade någon orkat ta tag i föreningen och ordnat upp alla problem? Hade man hittat ett sätt att få ordning på ekonomin osv.

Vi slapp ta reda på svaret på den frågan, men vi kommer nog nu få ett slags svar som ligger ganska nära den sanning av vad vi fått uppleva om vi hade åkt ur Div 1.

Genom att fortsätta följa AFF och se vad som händer dem nu kommer vi få insikter om vad som sannolikt hade drabbat oss. Det kan så klart komma att drabba oss i framtiden också, så mycket har vi lärt oss om VSK. Klubbarna är lika på många sätt och vi har gjort samma resa nedåt i mörkret. Vår resa fick ett slut innan katastrofen var ett faktum. Nu får vi se vad en katastrof faktiskt gör med en anrik klubb som på många sätt kunnat vara VSK.

 

Här kan ni se slagsmålet i matchen mellan Linköping City och Assyriska FF

Facebook Comments Box