Resultat Div 1 Norra omgång 24

Vilken spännande omgång det blev. Vi skrev i vårt tips inför omgången att avståndet i toppen kan drygas ut och det var precis vad som hände. Nåväl, vi hoppar rakt in i rapporteringen av matcherna, intressant som vanligt.

BK Forward – IK Rynninge: 1 – 0

Forward vann det här derbyt på ett blåsigt och lite svårspelat Trängen. Det var inte första gången hemmalaget vann mot Rynninge i ett derby. Faktum är att RIK aldrig under 2000-talet vunnit mot Forward i seriesammanhang, några oavgjorda är det bästa man åstadkommit. Matchen slutar 1-0 men skulle mycket väl kunnat slutat 3-0. När Rynninge tryckte på i slutet för kvittering fick Tanda i Forward två jättelägen som han borde gjort mål på. Han kommer drömma mardrömmar om de missarna flera nätter nu. Spelmässigt ägde Forward första halvlek med hjälp av den hårda vinden och man tog också ledningen rättvist på ett inlägg som målsprutan Andersson distinkt slog in. Resten av matchen handlade egentligen om att Forward skulle hålla undan och RIK gå på offensiven och försöka utjämna. Man var nära några gånger i andra halvlek. Men oftast hade Forwardförsvaret inga problem att hantera inläggen som var anfallsvapnet för dagen för Rynninge. Till slut höll man ganska lätt undan och vann. Från den här matchen finns två saker att ta med sig. Forward är i och med segern klara för nästa års Div 1, vilket så klart måste vart målet som nykomlingar. Forward har gjort det bra generellt under året. Den andra observationen är att VSK som vanligt kommer få det svårt på Trängen när man besöker arenan som gud glömde om två veckor. Planen kommer vara blöt och tungsprungen och vi kan räkna med oberäkneliga vindar som gör det svårt att spela bollen ovan gräset som lär vara nödvändigt eftersom de gröna stråna lär vara höga och fina då Forward ”glömt” att klippa dem på de här veckorna som är kvar till matchen.

Skellefteå FF – Team TG: 0 – 1

Släkten är värst, fd Skellefteåspelaren Marklund gjorde ett långt inkast som Chennofi sedan kan nicka in och det blev skulle det visa sig dessutom matchens enda mål. Det ser tungt ut för Skellefteå FF som har 14 poäng till kvalplats vilket är orimligt mycket givet hur säsongen har sett ut så här långt. Dessutom väntar VSK på bortaplan inästa omgång och då lär det bli definitivt att laget åker ur. I matchen mot TG drog Mendy (central mittfältare) och Kiddu (höger mittfältare/ytter) på sig sina tredje gula kort och missar VSK-matchen. Det är rejäla avbräck då Mendy är en tongivande spelare och har varit helt ordinarie i Skellefteå sen han värvades sent i maj. Men även Kiddu är bra och var den som hade den bästa chansen att kvittera i den här matchen. Friskolan visar bra form och har nu vunnit fyra av fem senaste matcherna, vi har tyvärr svårt och se att skolpengsfuskarna ska kunna åka ur.

Umeå FC – Carlstad United: 2 – 1

I VSK-lägret pratades det mycket om att det inte är någon lätt uppgift att åka upp till Umeå och ta poäng. Carlstad hade dessutom inte möjlighet att flyga utan tog bussen upp med en övernattning på vägen vilket säkert bidrog till att resan blev lite jobbigare. I matchen började annars CU piggt och hade flera bra chanser och kanske borde de ha tagit ledningen på någon av dem. Istället blir det en riktig kalldusch när Emmanuel Yeboah drar till en bra bit utanför straffområdet rakt upp i krysset. Snyggt så det förslår och belönas korrekt med förstaplatsen i Veckans mål på Ettanplay. I den 36:e matchminuten får Junior bollen efter ett slarvigt bolltapp av Umeå. När han avlossar skottet mot mål är han uppvaktad av fyra försvarare men bollen studsar via en back till André Jernberg som får göra sitt andra mål för säsongen. I andra halvlek löper Mårtensson mot en boll i straffområdet och får en tå på den men samtidigt fäller målvakten honom. Domaren friar först men efter ett snack med sin assisterande döms det straff som lagkaptenen Dillan Ismail förvaltar väl till en 2-1 ledning. Det blir inga fler mål och Umeå får via segern häng på kvalplatsen. Faktum är att det bara skiljer sex poäng till Syrianska FC och kvalplatsen vilket inte är en omöjlighet med tanke på att lagen kommer mötas i Umeå. Hos Carlstad United kommer Oscar Lander missa nästa match efter att ha dragit på sig tre gula. Det känns allmänt motigt hos Carlstad, man har bara två segrar sen serien vände och CU känns alldeles för skakiga för att kunna gå rent resten av säsongen och därmed kunna hota VSK.

Akropolis IF – Karlslunds IF: 5 – 1

Det här var en viktig match för båda lagen, Akropolis sista chans att haka på kvalplatsen och Karslund som vill undvika att få vara med om ett negativt kval. Redan i femte matchminuten visade Filip Hammar (född 2001) vilken sniper han är, en kort passning av en lagkamrat i straffområdet förvaltas väl genom att placeras nära målstolpen. Det var hans andra mål för laget i höst och vi kan konstatera att Akropolis nog har gjort en riktig klassvärvning i Hammar och han lär inte bli sämre till nästa säsong. Sen gör Nikola Vasic 2-0 på en straff, men Karlslund repar mod och reducerar efter några minuter via Martin Alp som förvaltar en långboll som dimper ned i straffområdet. Kort därefter tar ett skott från en Akropolisspelare på en medspelares rygg som sen studsar till Nikola Vasic som kan göra matchens andra mål. Han leder nu skytteligan med 15 mål. I mitten av andra halvlek hoppsparkar Nicklas Lindqvist in 4-1 och kort därefter skjuter Nekrouf in 5-1. Det blev många mål för Akropolis den här matchen. Det berodde inte bara på att de var helt överlägsna för det var de inte. Karlslund prövade en lite mer offensiv taktik mot hur de brukar spela. Det innebar förvisso mer målchanser men också att man släppte till mycket mer än man brukar bakåt. Vi får se hur de gör med sin nya taktik i nästa match. Resultatet i den här matchen gör att även Akropolis bara har 6 poäng till kvalplatsen och då har även de Syrianska kvar att möta. Vem sa att Syrianska kommer få det lätt att behålla kvalplatsen.

Sandvikens IF – FC Linköping City: 1 – 1

Sandviken är ett lag som imponerat på många under hösten och på förhand trodde vi att de skulle vinna denna match. Men det är Linköping som inleder bäst genom att ta ledningen genom rutinerade Esat Jashari. I andra halvlek tar Sandviken tag i taktpinnen och är väl det lag som ser bäst ut men de mattas av i slutet av andra och det ser ut att gå mot en av få hemmaförluster på senare tid. Då I 94:e matchminuten rivs en Sandvikenspelare ner i straffområdet och det döms straff, 1-1 och Sandviken behåller lite turligt sin förlustfria svit. Men med tanke på att de likt Akropolis och Umeå hade chansen att komma i kapp topplagen var det bittra tongångar från Sandviken efter poängtappet. Pelle Olsson säger dock till Arbetarbladet att ” – Vi har Carlstad i nästa omgång och där måste vi vinna” och skulle det hända har de också en hygglig chans att blanda sig i striden om kvalplatsen med tanke på att även de har Syrianska kvar och möta.

Syrianska FC – Nyköpings BIS: 2 – 2

Var det här början till raset för Syrianska FC? Så här i efterhand visade det sig att det här var matchen de var tvungna att vinna för att behålla någon slags kontakt med VSK. Men man vinner inte och man faller på många sätt på eget grepp genom att vara ofokuserade och slarviga. SFC börjar matchen klart bäst och har bestämt sig för att gå ut och äga. Det gör man också och redan i sjunde minuten får man straff. Den förvaltar Ranegie genom att sparka i marken och målvakten har inga problem att rädda den, snopet sa Bull. Men det tog bara några minuter innan Rajalakso snyggt prickskjuter in ledningsmålet på en frispark. Under resten av första halvlek radar SFC upp chanser, varav i alla fall en borde ha blivit mål men som på något sätt räddas på mållinjen av hårt kämpande Nyköpingsförsvarare. I början av andra kvitterar Bissarna i ett snyggt anfall genom Bulut som blir helt fri och har öppet mål. Där borde mittbacken Da Silva följt med Bulut ist för att titta på bollen, slarvigt. Kort därefter lyckas sagda mittback Da Silva bli utvisad då han gör någon form av eftersläng på Bulut som gett honom en knuff. Det finns ingen film på situationen då det hände långt bort från spelet men linjemannen uppmärksammade det hela. Da Silva fick alltså rött direkt och lär vara avstängd kommande matcher. Kort efter denna incident når Ranegie högst på ett inlägg och nickar snyggt in 2-1 och många tror kanske att SFC ska hålla undan. Men man ska komma ihåg att Bissarna behövde poäng i den här matchen så underläget är startskottet för en stenhård press från Nyköpings sida. Man har bland annat ett skott i insidan av stolpen och borde kunnat kvittera på ordinarie tid. Nu tar det till 3:e förlängningsminuten innan man får in bollen på ett skott som belönas med att vara med i veckans mål. Det är ett volleyskott som snyggt letar sig in i bortre hörnet och det är det sista som händer i den här matchen. Ridå för SFC. De har dock sig själva att skylla. Man hade alla förutsättningar att vinna den här matchen men man slarvade och var ofokuserade i avgörande lägen. Nu har man ett koppel av hungra vargar bakom sig som fått vittring på kvalplatsen. Syrianska har verkligen hamnat i den sämsta av psykologiska världar. Man ska själv försöka fokusera på att jaga ifatt ett flyktande VSK i toppen samtidigt som man måste se till att hålla jagande konkurrenter bakom sig. Frågan är verkligen om man klarar av det här eller vad som händer nu i de kommande matcherna när man ska möta de lag som jagar dem.

Arameisk-Syrianska IF – Assyriska FF: 3 – 1

Man kan verkligen undra vad det är för fel på Assyriska FF. I förra helgens match gör man det nog så bra mot serieledande VSK, bara för att i den här måste-matchen klappa igenom och förlora klart mot sin bottenkollega. Visst hade man chanser att få matchen dit man ville men man var ineffektiv i avsluten och sen var det som vanligt slarv på mittfältet och omställningslägen som avgjorde matchen till Arameiskas fördel. I matchen var första halvlek jämn och ASIF lyckades ta ledningen, på en tilltrasslad situation som uppstod vid en målvaktsretur. I andra kvitterade AFF omgående på en snygg nick av Reutersvärd. Sen trycker Assyriska på för att vinna matchen men åker på två omställningar efter bolltapp och båda förvaltas på bästa sätt och Arameiska vinner. Inte för att de egentligen är bra, bara lite mindre dåliga än Assyriska. Nu är goda råd dyra för AFF som för närvarande stirrar rakt ned i avgrunden.

Västerås SK – Sollentuna FF: 1 – 0

Det här var ytterligare en match som nog alla grönvitklädda spelare som spelade den och publiken gärna glömmer. De tre poängen var det som räknades och det som vi kommer minnas. Sollentunas tränare Christer Mattiasson lovade att VSK skulle få springa i den här matchen och VSK fick springa. I första halvlek håller Sollis elegant i bollen och spelar den mellan VSK:s lagdelar efter behov och behag. VSK är väl så nära utspelade som man kan vara. Svagt av tränarparet att inte scoutat det bättre eller kunna korrigera det under match. VSK får vara glada att man inte ligger under i halvtid, chanser fanns åt båda håll. I andra kommer VSK ut lite bättre och skapar ett visst tryck. Dogge drar en boll i ribban och man har något mer bra läge innan firma Simon/Karwan fixar fram 1-0 genom ett patenterat inlägg som Karwan snyggt nickar in. Resten av de dryga 20 minuterna är det försvarsspel som gäller och Anton i mål räddar poängen till VSK genom en mycket snygg benparad – tack Anton – vi ska tatuera in en miljon gröna hjärtan på dig. VSK vinner matchen, knappast särskilt rättvist men man vinner ändå, precis som man måste göra för att bärga seriesegern. En styrka i sig att ändå klara av att leverera under den här pressen. VSK går stärkta ur den här matchen och den här omgången. Sju poängs ledning gör inte ont och förhoppningsvis kan man nu spela lite mer avslappnat i de kommande matcherna som också ska vinnas.