ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK kan fortfarande tappa serieledningen, det har hänt förr…

Efter att hybrisen nått nya oanade höjder bland stadens grönvita själar och lokaltidningen rapporterar om en vilt gestikulerande ordförande efter slutsignalen är det dags att ta ner alla på jorden igen. Tiden är slagen att berätta om alla de mardrömshistorier som viskas från mun till öra och som ingen vill sätta på pränt för att taggen i hjärtat är för stor. Det är berättelserna där drömmarna om serieseger brutalt grusats och lämnat de hoppfulla i en känsla av mental förödelse och i ett känslomässigt Armageddon.

Välkommen till ångestens rike där högarna med grusade förhoppningar växer sig stora och starka.

Visst, rent statistiskt ser läget bra ut för VSK. Vi har tagit fram siffror som visar att tre gånger av fyra vinner serieledaren i denna omgång (24) också serien. Men lika sant är att 1 av 4 inte gör det och de olyckliga satarna ska vi nu titta lite närmare på.

Det är lite vanskligt att få fram helt rättvisande siffror eftersom vi måste jämföra 16,14 och 12-lags serier och förutsättningarna är egentligen ganska olika. I en 16-lags serie återstår 20% av serien medans i en 12-lags serie 25%. Med denna begränsning så har det sett ur så här.

Det finns ganska kända exempel i närtid hur ett lag kan haverera från en serieledande position så här i slutet av säsongen. En av de sämsta insatserna i modern tid stod IFK Norrköping för 2016. När sju omgångar av serien återstod ledde laget Allsvenskan med två poäng före Malmö FF, sen följer ett rejäl haveri och i följande sju omgångar tar laget bara sju poäng och slutar trea. Nu var detta visserligen på sju omgångar och vi kommer fortsättningsvis fokusera på sex omgångar då det är mer relevant för VSK:s situation.

Så för att förklara förutsättningarna har vi kollat på de tabeller vi har tillgängliga ifrån Allsvenskan, Superettan och division 1-2, det är totalt 292 serietabeller från under 2000-talet.

Så här många lag har tappat serieledningen i vår urvalsdata när 6 omgångar återstått av respektive serie.

16-laga serie: 7 av 27, 26%
14-lags serie: 13 av 55, 24%
12-lags serie: 35 av 179, 20%

Värt att notera är att det är större chans att förlora serieledningen när det är fler lag i serien, men detta kan ha att göra med att det generellt är jämnare serier högre upp i divisionerna, där 16-lags serierna återfinns.

För att VSK Fotboll ska vara helt säkra och slippa en målskillnadsaffär behöver laget ta 12 poäng av 18 möjliga på de återstående sex matcherna. Så här många lag i respektive serie har lyckats göra detta.

16-lags serie: 11 st av 27, 41%
14-lags serie: 32 st av 55, 59%
12-lags serie: 20 st av 179, 67%

Återigen syns en klar skillnad mellan de olika serierna och ju fler lag serien har desto färre lag är det som fixar att ta 12 poäng de sista sex omgångarna. Helt betryggande känns ju inte den här informationen.

Men VSK har ett ganska stort försprång på sju poäng – frågan får då bli hur vanligt det är att ett lag tappar ett försprång på sju poäng när det återstår sex omgångar? Tja, det är relativt ovanligt. Vi har inte hittat något sådant tapp när det finns 16 eller 14 lag i serierna. Däremot när vi går ner i de lägre divisionerna har det hänt. Karlskrona AIF hade 2005 en sjupoängsledning inför de sista sex omgångarna i Division 3 Sydöstra Götaland. Men då havererade de fullständigt och lyckades åstadkomma tre raka förluster och tappade serieledningen till Ljungby IF som tagit tre raka segrar. Inför de tre sista omgångarna ledde så Ljungby IF med två poäng men i följande omgång knaprade Karlskrona sig tillbaka genom att ta en pinne medan Ljungby IF förlorade. Men det var försent skulle det visa sig. Karlskrona vann visserligen de sista två omgångarna men det gjorde Ljungby IF också och de vann serien med en poäng till slut.

Karlskrona fick ändå plåster på såren då de lyckades vinna kvalet till division 2 om vi förstått det hela rätt. De spelade i alla fall där året efter. Efter en klubbsammanslagning heter man numera FK Karlskrona och huserar i Div 1 Södra, just nu på en elfteplats. Man kommer sålunda inte kunna göra om bedriften i år men man ska nog vara glada ändå över hur det har gått för klubben. De lyckliga vinnarna Ljungby IF har inte haft samma tur. De återfinns numera i en lokal Division 4 serie i Småland med konkurrenter som Guddarps IF och Waggeryds IK. Men man kan i alla fall skryta med att man spelar sina hemmamatcher på Sveriges första hybridgräsplan som återfinns på Lagavallen.

Efter detta botaniserande i fotbollskuriosa kan vi dra slutsatsen att trots VSK:s stora ledning är det långt ifrån klart. Visst, det är bara ett lag vi hittar som tappat en sådan här ledning, men vet ni vad. Om VSK bara har fyra poängs ledning inför sista fem omgångarna är det fem gånger så många lag vi pratar om. Historisk data talar för VSK i det här läget men det gäller att vinna matcherna också, nästa potentiella mina är Skellefteå FF på söndag. Fokus måste nu hela tiden ligga på att ta tre poäng i nästa match och inget annat.

För hur det än är, statistiskt sett är det inte ens hälften av lagen  (41%) i serier med den här storleken som klarar av att fixa 12 poäng av 18 möjliga så här i sluttampen av serien i rollen som serieledare. VSK behöver de där 12 poängen, går Syrianska rent kan det här bli en riktigt svettig historia.

 

Bild från VLT

Facebook Comments Box