Omgång 18 Norrettan – så gick det

Då var det dags för höstens första omgång i Div 1 Norra. Vi går igenom matcherna och gör lite analyser när det anses befogat. Det går så klart inte att se några trender på en spelad match för respektive lag så vi får avvakta några omgångar till för att se vart den här serien barkar hän. Vi kan dock redan nu konstatera att inga Örebrolag längre är kvar på nedflyttningsplats. En riktigt strong prestation då alla lagen i princip varit utdömda av experterna. Syrianska knaprade in två poäng på topplagen så nu börjar det bli ett getingbo i toppen. Hur det slutar? VSK vinner så klart serien men de t kommer sitta hårt åt.

Omgången bjöd på flera galna grejer – bara att sätta igång och läsa.

BK Forward – Syrianska FC: 0-1

I den här matchen trodde vi hårt på ett kryss och det var precis vad det stod enda tills vi hade kommit in på övertid. Matchens enda mål gjordes av inhoppande Mathias Ranégie på övertid, i 94:e minuten för att vara exakt. I övrigt ägde lagen varsin halvlek av tillställningen där Forward var bäst i första halvan och Syrianska tog över taktpinnen i andra och pressade på för mål. Men det skulle alltså dröja in i sista minuten innan man fick in bollen. Mest dramatiskt från den här matchen var annars att Mutumba som kom in i andra fastnade med foten i gräset, och föll till marken. Det måste varit en rejäl vridning för han skrek rakt ut och fick bäras av planen på bår. Oklart hur det står till med honom och om det är en allvarligare skada är det så klart ett avbräck för Syrianska. Annars startade man Ilic och Bisse på Mutumbas och Rajalaksos bekostnad – ingen av dem gjorde väl någon större succé och blev också utbytta. Syrianska gjorde vad man var tvungen att göra och närmade sig i tabellen iom att lagen ovanför kryssade sina matcher.

Rynninge IK – Nyköpings BIS: 2-0

Den här matchen kändes som en typisk kryssmatch och det var rätt givet att komma upp med det tipset. Ack vad vi hade fel. Det tog Rynninge exakt två minuter att avgöra den här matchen. Målskyttet inleddes redan i första minuten eller snarare fick man straff efter 12 sekunders spel – måste vara ett slags rekord?! Bara en minut efter att Berger förvaltat straffen var det dags igen. Snacka om chocköppning. Bissarna hämtade sig aldrig efter den stjärnsmällen och Rynninge såg till att bevaka sin ledning resten av matchen. Enligt rapporter skötte sig Bissarnas nyförväv bra så laget blir säkert att räkna med när de är varmare i kläderna och man slipper den här typen av matchöppningar.

Team TG – Sollentuna FF: 0-1

Det var nog få som trodde att TG skulle förlora den här matchen. Men så blev det efter att Sollis slagit in matchens enda mål i minut 69 via inhopparen Joel Johansson Matikka som varit på planen i 7-8 minuter innan han avgör. Annars var det en rätt händelsefattig match som nog borde slutat oavgjort. TG har fortsatta problem med anfallsspelet där man är uddlösa när McNeil är fortsatt skadad. Man måste hitta på något här för om man inte gör mål blir det svårt att ta poäng och nu är man riktigt neddragen i bottenstriden. Det var nog inte det här Raja ville se när han pumpade in sina miljoner i klubben.

Akropolis IF – FC Linköping City: 3 – 1

Vi fick rätt i vårt tips om att Akropolisseger i den här matchen. Linköping var aldrig nära och faktum är att matchen var avgjord efter 10 minuter då Akro stänkt in två baljor alla redan. Linköpings tränare medgav efteråt att man inte var med de första 15 i matchen. Men det var värre än så, Akropolis fick en man utvisad i början av andra och trots med bara 10 man på planen gjorde man 3-0 innan Linköping tröstmålade i minut 70. City hade flera tunga namn borta och de är inte bättre än så här på bortaplan med flera skador. Man kommer få det svårt innan man får tillbaka sina toppspelare och Akropolis gjorde en bra match som bådar gott för hösten. Noterbart är att Bangura är fortsatt förpassad till bänken, han kom in sista 20 minuterna.

Västerås SK – Sandvikens IF: 1 – 1

Som alltid en svår match mot ett SIF som ogärna släpper till poäng mot VSK. Att Pelle Olsson spelar dödgrävarfotboll är ju vida känt. Receptet mot det är högt bolltempo så man får laget att flytta på sig så att luckor uppstår. Bolltempot måste kombineras med löpningar i de ytor som då skapas och allt måste levereras med högsta möjliga energinivå – allt detta på plats och man slår Sandviken. Dessvärre var detta inte något VSK behagade i denna match. Bolltempot var alldeles för lågt, rörligheten långt ifrån bra alla gånger, speciellt i anfallsspelet. Energinivån var nog bara 50% av den vi fick se i träningsmatchen mot Tvååker, vilket kan tyckas märkligt. Förutom dessa brister fanns det massa slarv på mittfältet med bolltapp och sega aktioner som gjorde Sandvikens omställningar nog så farliga. Matchen slutade 1-1, var det rättvist? Nja, vi borde gjort fler mål men som Pelle Olsson sa i intervjun efter matchen. VSK slog sina inlägg från kanterna och där har vi våra mittbackar med Mård i spetsen som bara älskar det duellspelet med forwards. På tal om detta. En ärlig fråga till VSK:s tränarduo. Nu när det tycks som att 80% av våra anfallsförsök skall avslutas med ett inlägg undrar vi varför inte Emir Smajic får spela som är den överlägset bästa huvudspelaren av våra anfallare? Det känns en smula feltänkt här – kanske läge att ändra på något? Matchen bjöd annars på ett enormt spelövertag för VSK vilket inte var oväntat. Men man fick ut väldigt lite av allt bolltrillande i det makliga tempo det skedde i. Man kan sammanfattningsvis säga att Sandviken fick VSK precis dit man ville och eftersom vårt mittfält var oväntat svagt i denna match fick man dessutom till ett antal sylvassa kontringar. Det är bara att konstatera att VSK inte kommer vinna någon serie med detta spel, det krävs både en och två nivåer högre tempo och energi för att kommande matcher inte ska sluta i oavgjort eller än värre, förlust.

Skellefteå FF – Carlstad United: X

Skellefteå FF är i desperat behov av poäng och måste i praktiken ta poäng i alla matcher för att inte åka ur. Framförallt får man inte förlora sina hemmamatcher inte ens mot serietvåan i form av Carlstad United. Med den insikten försökte verkligen SFF anfalla och man hade två riktigt bra lägen i första halvlek, bla et friläge som slogs i stolpen. Carlstad kändes en smula stressade, man vill men fick inte riktigt till det. En förklaring kan vara att äldre broder Jernberg inte var på planen. Första halvlek slutar 0-0 och får sägas vara jämn. I andra är CU det bättre laget och man tar tämligen omgående ledningen efter episkt slarv i SFF-försvaret. CU håller i matchen därefter och inget talar för att man inte ska vinna. Men i matchens 88:e minut lyckas Tiff Kiddu slå in bollen från snäv vinkel. Totalt sett gör vare sig Skellefteå eller Carlstad någon av sina bättre matcher. John Junior är osynlig i långa stunder för att sedan briljera, han kan verkligen skapa målchanser på egen hand. Skellefteå får fortsätta att kriga till sig poäng för att ha chansen att hänga kvar. CU måste också titta sig i spegeln och konstatera att om man ska slå VSK i nästa helgs hemmamatch måste man upp flera nivåer jämfört med spelet som presterade i Skellefteå.

Arameisk-Syrianska IF – Umeå FC: 0 – 1

Det här var en tämligen seg tillställning som inte bjöd på vare sig skönspel eller något vidare tempo. Umeås mål gjordes av yttern Henrik Millbert som i ett trängt läge drar till bollen långt utanför straffområdet. Bollen går rakt upp i krysset. Det var tur, han visste knappast vad han gjorde där. Utöver det har respektive lag några halvchanser i matchen, thats it. Ingen match att skriva hem om utan Umeå får vara glada att de fick med sig alla tre poängen. För Arameiskas del får man vara nöjd med att försvarsarbetet ser bättre ut. Man har i allt väsentligt koll på Umeå. Med lite bättre fart framåt kan man kanske ta lite mer poäng i höst så att man i vartfall krigar om att vara kvar i serien.

Assyriska FF – Karlslunds IF: 2 – 4

Precis som vi angav i vårt tips vann till slut Karlslund den här matchen. Man kanske kan tro att segern var komfortabel, icke så. När matchklockan stod på minut 84 ledde AFF med 2-1 efter att ha hämtat upp ett underläge från första halvleken. På de följande minuterna gjorde sen KIF tre mål, varav det sista slogs in på stopptid. Det var en fullständig kollaps av AFF där man inte hade ett rätt matchens sista sju minuter. Som spelarna i AFF konstaterade efteråt, en match spelas i 90 minuter, vi måste börja förstå det. Karlslund förstår det och gjorde vad de skulle för att få med sig poängen hem. Nu är man för första gången på lite säker mark i tabellen också, säkert en skön känsla. För Assyriskas del är man nu på kvalplats, knappast något man räknat med, vare sig spelarna eller föreningen, blir spännande att se vart det här tar vägen.