ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchrapport: VSK Fotboll – Linköping City

Det här blev en match som verkligen förtjänar epitetet försäsongsmatch med allt vad det innebär i form av halvmotiverade spelare med en del ringrost och dessutom ett väder som man bara kan hata att spela fotboll i.

Men även dessa matcher ska spelas och då med någon form av tanke från tränarhåll att spelarna ska visa upp vad de övat på senaste tiden under träningarna. Den här matchen kan knappast ha gjort någon av tränarna i de bägge lagen särskilt glada eller nöjda med vad de fick se.

Om vi ska säga något om själva matchen verkade VSK-spelarna i tanken mest vara på väg till värmen i Turkiet. Det var alldeles för lite ”här och nu” över spelarnas inställning till matchen. Brist på fokus och energi var legio i de grönvita leden denna afton.

Gästerna var initialt det klart piggare laget och pressade VSK väldigt högt och särdeles aggressivt. För det mesta klarade man av att spela sig ur pressen men det blev ändock många bolltapp i farliga lägen som gav omställningar och chanser för gästerna. Det var helt enkelt ofokuserat från grönvitt håll och gästerna borde nog petat in en boll i halvlekens första hälft.

Det var då Karwan Safari klev in i handlingen på allvar. På egen hand fick han med sig bollen genom att klacka den framåt. Aktionen lurade mittbacken och han kom fri med målvakten. Han fick förvisso använda fel fot men lyckades trots det snyggt slå in den. VSK tog ledningen helt oförtjänt.

Målet följdes upp med ytterligare ett där Jonas Hellgren mycket snyggt lobbnickade över målvakten på en frispark. Målvakten som för kvällen var den gamla SFC-målisen Salah var inte alls med på noterna och bollen seglade retfullt sakta över honom och in och i mål. Han kan rimligen inte vara nöjd med den aktionen.

2-0 till VSK, häpnadsväckande, då man absolut inte förtjänade det resultatet.

VSK:s målis för kvällen Danne Svensson såg dock till att bjuda tillbaka när han med fötterna slog upp en boll mitt i banan som ett tänkt uppspel men som snappades upp av en City-spelare som enkelt kunde rulla in reduceringen. 1-1 i målvaktstavlor när vi tog halvtid.

Den andra halvan var i början den första lik med City som försökte trycka tillbaka VSK. Kvitteringen kom till genom att en nonchalant passning från Batans sida som inte nådde sin adress utan istället snappades upp och gästerna fick en farlig omställning som förvaltades väl med ett mål.

2-2 alltså men resultatet blev till slut 3-3 efter att de båda målvakterna på nytt gjort varsin ny tavla som resulterade i att VSK först tog ledningen med 3-2 men där City kvitterade på straff. Straffen orsakades av Calle Svensson som fick fälla en motspelare då han fick en helt hopplös passning från Danne att försöka göra något med när han hade bevakning i ryggen. Inte bra av någon av målvakterna.

I andra halvlek snöade det ordentligt och det blev halt. Bägge lagen valde dessutom att rotera in många av sina yngre förmågor inklusive akademispelare. Spelkvalitén sjönk hos lagen som en följd av alla byten och ingen var nog särskilt sorgen när matchen tog slut.

Det här var som sagt en match som de flesta snabbt nog vill glömma.

Här är våra reflektioner efter matchen

  • Karwan har nu visat i flera matcher att han är tillbaka i gammalt gott slag. Han har hittat tillbaka till sitt spel och han är otroligt duktig på att se till att anfallsspelet blir varierat och dynamiskt.
  • Stefan Batan spelar vänsterytter idag. Kanske inte hans bästa position och inte någon av hans bättre matcher. Men han är tillbaka och nu kan det bara bli bättre. Slog bort alldeles för många bollar i den här matchen och orsaker kvitteringen. Vi är dock säkra på att vi snart ser honom i betydligt bättre form.
  • Tamt på mittfältet – det märks tydligt hur sårbara VSK blir när Simon och Jonas inte spelar på topp. Första halvlek påminde om matchen i Linköping i somras när VSK förlorade och vårt mittfält fick jaga i nittio minuter utan att lyckas få tag i spelet.
  • Backlinjen var duktiga på alla håll och kanter utan att någon slet ihjäl sig.
  • Boris har en härlig inställning. Det finns bara ett läge hos den mannen – match på liv och död. Han var det lysande undantaget denna afton i fokus och energinivå. Boris gav som vanligt allt och är ett föredöme för de andra.

Det var det som fanns att säga om denna match, bilden från VLT säger väl lite om förutsättningarna i den här tillställningen. Snö och kallt och många av spelarna hade nog gärna sluppit den helt och hållet.

Nu bär det av till värmen för truppen och vi som får vara kvar hemma kan börja fundera på hur laget står sig mot B93 från Köpenhamn som huserar i den danska motsvarigheten till Div 1.

Ravy Tsouka letar boll i snömassorna vid sidan av planen. Bild VLT
Facebook Comments Box