ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Turkiet och träningsläger – är det ok?

Side i Turkiet

Det är försäsong och som vanligt har många av landets elitfotbollsklubbar valt att lägga träningsläger på varmare breddgrader för att få en bra träningsvecka.

Skillnaden mot tidigare år är nog att ett antal klubbar har möts av kritik när de valt att förlägga sina läger i länder med tveksamma demokratiska rättigheter och principer. Vigge fick tillsammans med Manchester United möta hård kritik från supportrar och Amnesty International när han och andra la ut bilder på Instagram från träningslägret i Dubai. Kritiken bestod i att han genom att göra så normaliserade tillvaron i Förenade Arabemiraten som kriminaliserat homosexualitet och enligt FN begår krigsbrott i Jemen.

Kritiken var så hård att när Liverpool FC strax efteråt åkte till Dubai valde man att ha radiotystnad i sina sociala medier och knappt någon bild lades ut från lägret.

Men det är inte bara internationella storlag som fått kritik. I Sverige valde bland annat AIK och Örebro SK att förlägga sina träningsläger i Dubai. Detta resulterade i att flera supportrar höjde kritiska röster till valet av resmål.

ÖSK:s vd Simon Åström sa till NA.se att de inte tycker att bojkott är rätt väg att gå. I stället valde man att samarbeta med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att utbilda spelare och ledare i viktiga frågor som rör ämnet.

Örgryte IS valde likt VSK att lägga sitt träningsläger i Turkiet. Flera supportrar i ÖIS var kritiska mot valet av land då klubben för en kamp för Dawit Isaak, en fängslad journalist i Eritrea. Att i detta läge välja Turkiet som även de har flertalet fängslade journalister gav ett tudelat budskap, menade man. ÖIS-ledningen erkände att de gjort fel och skulle se över sina rutiner för kommande resor.

Anno 1904 har pratat med journalisten och turkietexperten Ekim Caglar, som även är författare till boken Propagandafotboll. Enligt honom är valet att åka till Turkiet inte helt okontroversiellt.

Ekim Caglar
Foto: Janica Honey

– I Erdogans Turkiet fängslas som bekant journalister och oppositionella på godtyckliga grunder och det är ingen hemlighet att presidenten gör allt som finns i hans makt för att stärka greppet om landet ytterligare. Att åka på ett träningsläger kan på ett sätt normalisera utvecklingen genom att behandla Turkiet som ett land bland alla andra. Det är bekymmersamt.

Varför är det ändå så många klubbar som åker till Turkiet?

– Det finns helt enkelt en ekonomisk kalkyl som gör Turkiet attraktivt trots alla problem. Det som behöver diskuteras är vad man kan göra för att ett träningsläger inte ska bli ett aningslöst bidrag till en propagandaseger på mikronivå för Erdogan. Om klubben tar sig tid att offentligt reflektera kring problemen rörande till exempel yttrandefrihet, demokrati eller minoritetsrättigheter kan träningslägret ändå få positiva effekter.

Hur skulle VSK Fotboll kunna agera?

– En praktisk handling skulle kunna vara att klubben skänker en symbolisk summa till en oberoende tidning eller till en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter för att markera att man förstår allvaret i kritiken. Så samtidigt som man kan ha en viss förståelse för varför klubben väljer att åka till Turkiet trots att landet blir alltmer auktoritärt finns det också konstruktiva handlingar som kan kompensera ett kontroversiellt val.

När vi varit i kontakt med VSK Fotbolls ordförande Andreas Dayan berättar han att den främsta anledningen till att de lägger träningslägret i Turkiet är klimatet och av ekonomiska skäl. Det skiljer runt 50.000-100.000 kr på att ha ett träningsläger i Turkiet kontra Spanien/Portugal.

Har ni funderat något kring om det är problematiskt att åka till Turkiet?

– Nej, vi har inte upplevt något problematiskt med Turkiet alls när jag varit där och GA Tours har lag på läger där ganska ofta, säger Anders Dayan.

Vår kommentar: Som vi kan se finns det många olika dimensioner i hur man kan se på resor till länder där det råder diktatur eller bristande demokratiska rättigheter. Vad är rätt och fel är inte alltid så lätt att få ett svar på. Det vi dock kan säga är att fotbollsföreningar inte existerar i ett socialt vakuum utan finns i ett sammanhang som ska och måste få påverka hur man agerar bland annat i en sådan fråga som rör vart ett träningsläger skall läggas.

Att det är en ekonomisk fråga vart man åker är så klart inget konstigt. Frågan är om andra hänsyn kan trumfa ekonomin och göra att man väljer andra destinationer?

Till syvende och sist är det här en fråga för föreningens medlemmar. I stadgarna står olika skrivningar om att demokratiska principer skall gälla i föreningen och att människors lika värde alltid skall respekteras. Den springande frågan som vi kan uppleva och som medlemmarna nog skall ta sig tid att besvara är om dessa principer också skall utsträckas till att gälla andra människor och företeelser utöver föreningens direkta angelägenheter.

Vill medlemmarna att föreningens företrädare i form av spelare och ledare på olika sätt ska återfinnas i miljöer där fundamenten för demokrati och lika rättigheter är ifrågasatta eller icke-existerande.

Det är som sagt ingen lätt fråga att ta ställning till men vi anser att den i vart fall skall försöka besvaras så att föreningen har en tydlig idé hur man skall tänka i den här formen av angelägenheter.

Facebook Comments Box