ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Seger, lovande 45 och spännande mittfältstest mot Sirius

VSK for till Uppsala under måndagen för att spela träningsmatch mot allsvenska Sirius U21-lag. Grönvitt ställde upp med snudd på ordinarie lag, medan Sirius spelade en del starka reserver och juniorer.

Sirius hade likväl från mittfältet och framåt ett starkt lag, och därtill en etablerad målvakt i David Mitov Nilsson. Backlinjen bestod av tre juniorer. Hos VSK såg vi Alex Douglas och David Engström gå in i en välväxt backlinje med Theo Rask, och på mitten startade Herman Magnusson som defensivt ankare.

Första halvlek

Det var Grönvitt som startade matchen bäst; en matchbild som höll i sig första halvlek igenom. Ett effektivt presspel med en god återerövring satte Sirius under tryck och VSK i förarsätet. De riktigt skarpa chanserna lyste dock oftast med sin frånvaro. Simon Johansson fick på ett vasst skott och en bra inläggsfrispark som hotade på en farlig yta. Herman testade skott och det blev sånär ett självmål efter ett underbart inlägg från Emil Skogh – med högerfoten! Den vänsterfotade vingen gick på instinkt och slog in bollen med Simonklass. Sirius svarade med en plötslig kontring där Filip Olsson kom i rejält friläge men hindrades av en fantastisk Anton Fagerström. Simon Gefvert svarade med ett skott som tvingade Mitov Nilsson till en fin räddning.

Mest värt att notera i första halvlek: VSK fortsatte på samma fina spelmässiga väg som man slog in på ju längre våren gick – men saknade kvalitet framåt. Herman skötte sina defensiva uppgifter med bravur och vann mycket boll, Rask spelade rejält i backlinjen och Douglas såg ut att ha kommit in i det grönvita liret och kan bli en gångbar reserv under hösten.

Andra halvlek

I halvtid skiftade VSK ut ett gäng spelare – och fick en drömstart. Nyinbytte Daniel Ask lyfte bollen vackert över Siriusbackar fram till likaledes nyinbytte Alex Lindelöv som petade bollen i mål. Ett strålande VSK-mål i den solgasset på Löten. Max Larsson, nyinbytt även han, svarade med en dribblingsräd a la Kurre Hamrin i VM -58 som sånär utökade ledningen och Ask sköt utanför efter fint samspel med Simon och Lindelöv innan matchen svalnade i takt med att bytena blev allt fler och en ändå vettig VSK-elva ställdes mot så gott som ett juniorlag, sånär som på ett par spelare. Avslaget, var ordet, och undertecknad får erkänna att snacket på läktaren var avsevärt mer intressant än matchen som bevittnades men inte riktigt längre togs in. Sirius fick något nästanläge, Gefvert sköt ett fräsande skott utanför, Ask fick en ny chans – och alldeles i slutet var Sirius nära en kvittering när ett distansavslut smet utanför den bortre stolpen.

Sammanfattning

Slutsatsen från måndagens träningsmatch får bli följande: VSK visade återigen, främst i första halvlek, att man har ett fint grundspel. Mittfältet dominerade mot ett ändå kvalitativt Siriusdito i Filip Rogic, Johan Karlsson och nämnde Olsson som alla fått hyfsat med allsvenska minuter. Inte minst Rogic har ju riklig erfarenhet från både Örebro och AIK. Men som vanligt gör en stor mängd byten det svårt att analysera andra halvlek. Vad var nyttan för Sirius juniorer att knappt få låna bollen sista 45, och vad gav det VSK att möta ett sådant motstånd? Glädjande var ändå att Tunavallens Maradona, alltså David Burubwa (smeknamnet fick han tydligen nyligen av IFK Eskilstunas speaker i sitt andra inhopp för Grönvitts samarbetsklubb), begick VSK-debut när han spelade knappa halvtimmen och inemellan visade prov på både kvickhet och ackuratess. Det blir kul att se vad han kan bidra med när han fått komma in mer i både elitfotboll och grönvitt spel.

Nästa match

Härnäst väntar återstarten av superettan på söndag borta Skövde. Boka er gärna på VSK Sports resa för att mana fram Grönvitt till tre sköna poäng. Heja Sport!

Facebook Comments Box