ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Linköping City

Då var det så dags för säsongens tredje försäsongsmatch och på menyn står Linköping City. City var förra årets nykomling som nog chockade de flesta på våren då man gjorde en riktigt stark inledning. Vid sommaruppehållet låg laget på tredje plats i tabellen bara 5 poäng efter Carlstad United på kvalplats. Vi spekulerade att laget nog skulle vara med och kriga om kvalplatsen om något av de andra lagen som var med och tävlade sviktade en smula. Så blev det inte.

Vid sommaruppehållet hade man tagit 29 poäng, på hösten tog man bara 11 till och hamnade till slut på en mer normal 9:e plats, för en nykomling.

Men visst överraskade man på våren precis som är alla nya lags privilegium att få göra. Hösten ska nog inte förstås så mycket som att alla lagen lärt sig City och att de därför blev utan poäng. Nä, det finns två kanske tre anledningar till raset.

Den första viktiga var att den centrala och kompetente amerikanska centrala mittfältaren Kyle Knotec lämnade på sommaren. Utan honom tappade man helt klart defensiv kompetens på mittfältet.

Andra och största anledningen var så klart att Citys målvakt Michael Hartmann blev utpekad av typ hela fotbollssverige som att vara med i en matchfixningsuppgörelse då han i en match mot BK Forward första dagarna i september släppte in sjukt billiga mål. Det framstod som närmast otroligt att en elitsatsande målvakt gör den typen av misstag, flera stycken i samma match dessutom. När det sedan kom fram att det spelats hårt på Forwardseger och att oddsen störtdykt timmarna innan match kunde folk lägga ihop ett och ett. Det blev en mediastorm och utredningar startades, åtminstone tre stycken.

Oavsett vad som var sant i den där affären tog det så klart hårt på laget som inte riktigt stod att känna igen resten av hösten.

Du kan läsa mer om vad som hände med matchfixningsskandalen här

Men nu är det alltså ny säsong och nya förutsättningar. Tränaren Melke Alan är kvar i klubben och kvar är också den utpekade målvakten Hartmann.

I övrigt har Alan kunnat behålla många ur fjolårets trupp dock har han släppt anfallaren Ilir Terbunja och forwarden Nigerianen Michael Uwezu har valt att inte förlänga sitt kontrakt. Istället har man plockat in nya anfallare i form av Moshtaq Ahmadi från Ljungby IF samt
Selwan Al Jaberi med ett förflutet i Södertälje FK och nu senast i IFK Hanninge i Div 2.

City har dock i praktiken behållit alla bärande spelare till i år. Vi kommer att få se den mittfältaren Levon Pachajyan med 5 mål i fjol som är vindsnabb men också den bästa mittfältaren Lawson Sabah som i fjol var ett lån från IFK Göteborg som även i år lånas ut till City. Detta faktum är City väldigt tacksamma för. Han är en stor talang som de aldrig skulle ha råd att köpa om de skulle vilja ha in motsvarande kompetens på mittfältet.

På försvarssidan har man också kunnat behålla japanen Takuto Yasuoka som är 22 år och en av seriens bästa högerbackar om inte den bästa. Det är väldigt viktigt för City att få behålla honom för stabiliteten i försvaret. Man har också kvar Pontus Rödin som är en mittbackstalang utöver det vanliga. Han är bara 18 år men redan nu en fullfjädrad mittback som kommer göra succé i serien under året, om ni frågar oss.

Även om man har tappat två anfallare har man lyckats behålla den allra viktigaste, Esat Jashari som gjorde 14 mål på de 29 matcher han spelade förra året.

Med andra ord har Linköping City ett på papperet ett lag i år som går att jämföra med fjolårets. Alla nyckelspelare är kvar och i fallet med Sabah, Yasouka och Rödin är de unga och kommer att utvecklas ytterligare i år.

Själva matchen idag kommer säkert likna den vi fick se i höstas som VSK vann med 4-2. City kommer vilja att hantera VSK:s offensiv genom att ha relativt låga utgångspositioner och sen se till att få snabba spelvändningar. Matchen idag kommer därför säkert att se annorlunda ut jämfört med de två tidigare träningsmatcherna där lagen inte backade hem utan ville spela sitt spel, även om VSK förhindrade det. Vi får nog förbereda oss på en Div 1 Norra 2018 match där VSK är bollförande och motståndarna försöker såra VSK genom kontringar. Hurusom haver, det är ett spel som VSK är vana med och bör kunna hantera på ett bra sätt.

Facebook Comments Box