ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Annos gröna hjärtan – omgång 29

Då var stunden kommen att dela ut våra gröna hjärtan för säsongens sista hemmamatch som såg GAIS som motståndare. För er alla som såg matchen får nu hålla med om svårigheterna att dela ut hjärtan. Även om alla spelarna i laget inte gjorde toppinsatser var det en rad som gjorde det och därmed förtjänar hjärtan. Till slut var vi tvungna att välja och måste därför låta några heta kandidater bli utan. Vi nämner de som vi övervägde men som blev utan, i slutet av denna text.

Här är våra gröna hjärtan för matchen mot GAIS

💚💚💚 Simon Johansson
💚💚 Emil Skogh
💚 Brian Span


Simon Johansson

Vi skrev när vi delade ut tre hjärtan till Simon nu senast för matchen mot Mjällby att – Sulan is back! I den här matchen var han om möjligt tillbaka ännu mer i gammalt gott slag. Det syntes redan vid första bolltouchen vilken match det här skulle bli för Simon. För oss som följd Simon genom hans karriär vet att man kan läsa in mycket hur han möter den första passningen i matchen. Är det tveksamt och lite lojt blir det sällan en bra match för Simon, är det som här, att gå rakt igenom två motståndare, ja då vet man att man med mycket stor sannolikhet kommer få se en topprestation. I den här matchen kunde vi luta oss tillbaka och famla efter popcornpåsen, Sulan var i det närmaste garanterad att göra en bra insats efter den lyckade första aktionen.

Så blev det också. Simon styrde och ställde på sin högerkant och såg till att få fram bollar, stoppa anfall och vara kreativ över hela planen. Inte minst tog han nu löpningarna i djupled på högerkanten som vi länge har saknat. Han slog underbara inlägg och provade även på avslut som var så när att resultera. Vad kan man mer begära av en högermittfältare, inte mycket.

Simon har skaffat sig ett stort fan i Göran Bolin, journalisten som skriver om Superettan åt Aftonbladet. Bolin skriver så här om Sulan när han för några dagar sedan rankade Superettans 25 bästa spelare.

”Har varit VSK trogen genom hela seniorkarriären, men frågan är hur det blir 2020. Saken är den att han är alldeles för bra för att spela i ett lag som hänger mot repen i den här serien. Multifunktionell mittfältare med minst sagt innehållsrik verktygslåda”.

Simon hamnade på 14:e plats på den listan och efter den här matchen har han garanterat fått Bolin att gå upp i spinn ordentligt. Vi kan kallt räkna med att Simon kommer med i omgångens elva som Göran utser varje vecka, precis som han gjorde föregående vecka, kan tilläggas.

Simon gör en fantastisk match mot GAIS och belönas därför med våra tre hjärtan.

Emil Skogh

Vi tyckte det var kul att få dela ut ett hjärta till Emil förra veckan när han verkligen visade att han hör hemma på den här nivån, även när VSK ställs mot serieledarna. Efter matchen mot GAIS har Emil bevisat att han verkligen kommer till sin rätt som vänstermittfältare och rimligen har spelat till sig en given startplats mot Brage kommande helg. Precis som mot Mjällby fick vi se en solid arbetsinsats på mittfältet och sen förstås hans fina offensiva arbete på vänstersidan som resulterade i två mål.

Det är förstås omöjligt att hålla en tvåmålsskytt borta när det är dags för utdelning av gröna hjärtan. Speciellt det första målet är bland det mest kompetenta VSK som lag har lyckats med i årets serie. En av våra läsare hörde av sig och berättande att från att Anton boxar ut bollen åt Jonas håll på vänsterkanten tills Emil avlossar skottet som borrar sig in mot det bortre krysset har det gått nio sekunder. Det är en makalös prestation i sig. När vi förstår hur lite tid det är, förstår vi också den maxlöpning Emil har tagit från eget straffområde över hela planen för att kunna vara med i omställningen. Det säger också lite om hans skicklighet när han skjuter i maxfart utan att ha tagit emot bollen först, utan direkt när han hinner ifatt den. Inget kladdade där inte, upp med skiten i nättaket, hur svårt kan det vara. En sån inställning kan man ju bara älska.

Vid det andra målet visade han precis som mot Mjällby att han tajmar sina löpningar in mot bortre stolpen perfekt. Återigen tvingas han till en maxlöpning för att hinna fram i tid, men när bollen kommer är han lik förbaskat där och precis som vid första målet är det ingen tvekan, pang, och bollen sitter där den ska. Allt detta mot en keeper som många i Superettan rankar som en minst lika bra målvakt som Anton. Imponerade comeback säger vi och Emil får våra två gröna hjärtan i denna match.

Brian Span

Hinken fortsätter sin fina höst genom att göra topprestationer på planen. Samspelet med Karwan är fortfarande nytt och det finns saker att slipa på där. Det som det inte finns något att slipa på är Brians arbetsinsats och enorma vilja att göra ett fabulöst hästarbete för laget. Den här matchen var ingen undantag. Hela offensiva planhalvan är Hinkens arbetsområde och han är något av en mardrömsmotståndare då han aldrig ger sig. Det är blodigelbeteende, han suger sig fast i den spelare som har bollen och kan han inte få fatt i den så stör han spelaren så till den grad att nästa passning inte blir bra. Hinken är helt enkelt skitjobbig att ha att göra med om man är motståndare till VSK.

I den här matchen lyckades han, framförallt i andra halvlek störa motståndarna så att VSK fick enkla bollerövringar i bra lägen. Han tvingade motståndarnas backar att ständigt vara i rörelse och han låg bakom 3-0 målet där han på egen hand skapar chansen genom att ta emot en svår långboll, gå förbi sin gubbe och lägga ett fint inlägg på bortre där Emil möter upp och gör det han ska. Fina aktioner matchen igenom av Brian, vårt sista hjärta blir hans.

______________________________________________________________________________

Vi brukar inte göra det, men det är ju trots allt snart slut på säsongen och laget fixade kvar klubben i Superettan. Då måste vi så klart också vara lite generösa, så vi lyfter fram de spelare som var med länge i racet om våra hjärtan.

Extra omnämnanden: Karwan Safari, Ravy Tsouka, Calle Svensson

Självklart glömmer vi inte bort att hylla den stora klacken på plats som gjorde ett fantastiskt jobb med att bära fram laget till segern.

Facebook Comments Box