ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Carlstad United 23/2

Förra året var Carlstad United länge den största utmanaren till VSK om serieledning och i det grönvita lägret var många oroliga att CU skulle segla om VSK i seriens slutspurt. Och faktiskt ledde man serien under tre omgångar mot slutet av våren.

Vårsäsongen var fantastisk för CU. Man förlorande bara en match, att jämföra med VSK:s fyra. Som tur är för VSK:s del gjorde Carlstad en riktigt dålig höstsäsong, där man fick stora problem att vinna matcher. Man vann faktiskt bara fyra stycken och inkasserade tre förluster. Med den prestationen var man bara nionde bästa lag i serien.

Vad denna radikala förändring i resultat beror på är inte helt lätt att veta, laget var i stort det samma. Kanske var laget inte vana att spela under press och när möjligheten till serieseger fanns började man tänka på den istället för att spela fotboll.

Tittar vi på vad Carlstad gjorde inför 2018 för att lyckas så väl som man ändå gjorde är värvningen av John Junior den stora förklaringen. Här får vi komma ihåg att de flesta experter tippade CU att nätt och jämt klara sig kvar.

På något sätt lyckades John för första gången i sin karriär blomma ut ordentligt där han inte tänkte fotboll utan likt ett barn lekte fotboll. Resultatet var fantastiskt, han lekte lika mycket med motståndarnas backlinjer.

En ytterligare förklaringen till framgången var att Erik Jernberg var skadefri från säsongsstart. Erik är kanske Norrettans bästa mittfältare och tillsammans med brodern André bildade de ett riktigt vasst mittfält som inte minst slog bra djupledsbollar åt John att löpa på.

Sen ska vi inte glömma bort att Västeråsaren Oscar Danielsson anslöt till klubben och om han var osynlig under sin sejour i VSK så har han i CU blommat ut och blivit en väldigt kompetent och offensivt farlig wingback.

Inför i år har Carlstad tappat Junior men även den talangfulle mittbacken Thomas Boulesteix som anslöt i sommarfönstret. Men det är inga dåliga värvningar Carlstad har gjort till årets säsong.

Timothy McNeil från Team TG är en anfallare som levererat i paritet med junior och framförallt under längre tid. Jonas Olsson från Degerfors är också en klassvärvning som ska värva spelandet med studier. Sen har en av seriens bättre målvakter, Fredrik Enberg anslutit från Skellefteå FF. Just målvaktsspelet under fjolåret var ett problem då och då. Med Fredrik i truppen lär det inte bli så i år. Sammanfattningsvis har man förstärkt laget i år, även om man tappat lite folk också.

Med tanke på de nyförvärv som gjorts kommer Carlstad United absolut vara en av favoriterna till seriesegern i Norrettan i år. Kanske är detta föreningens sista chans att avancera till Superettan inom överskådlig tid. Som vi skrivit om tidigare har föreningen varit skuldtyngd och risken är att Karlstad BK springer förbi dem i hierarkin i Karlstad (läs vår art om KBK här)

Under försäsongen har vi sett Carlstad spela mot Brage i Borlänge. Trots att det skiljer en serienivå var det en väldigt jämn match. Brage hade oerhört svårt att komma till bra chanser och det var bara under en kort period i andra halvlek som de lyckades pressa på och göra ett mål. I övrigt hade Carlstad bra kontroll på matchen. Även om Brage hade flera på skadelistan saknades nästan alla nyförvärv i Carlstad och utifrån det så var det en bra insats.

I övrigt har laget vunnit med 2-0 mot Karlslunds IF och spelat 3-3 mot Oddevold i sitt försäsongsmatchande.

Med tanke på att Carlstad brakade ihop rejält och underpresterade på hösten lär det vara ett rejält revanschsuget gäng som kommer möta VSK Fotboll idag. Utan att ta till överord lär dagens match vara den man under hela försäsongen vill vinna allra mest.

Av det vi sett har VSK varit taggade när de skulle möta Dalkurd och AFC. Men mot Linköping och även B.93 har det varit lite si och så med fokuset. Efter denna match återstår bara tre försäsongsmatcher och det börjar bli dags att spela ihop laget och den spelare som aspirerar på en starttröja behöver visa upp sig i denna match. Förutom det så behöver hela laget spela bra för att inte inkassera årets första förlust.

Facebook Comments Box