ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Interna skytteligan – omgång 26 och djupanalys för tidigare år

Så var det då dags att uppdatera Interna skytteligan för 2018 som börjar närma sig sitt slut, Filip som trots förlusten gjorde en bra match gjorde också enda målet för VSK. Det kom till efter en långboll från Boris som Filip tar ned och vänder bort sin back och rullar sen in bollen utan att målvakten hinner med. Snyggt, effektivt och ett typiskt ”Filip-mål”.

 

Eftersom det är 26 omgångar spelade har vi en specialvecka här på Anno där vi jämför med tidigare säsonger som bara hade 14 lag i serien.

Det har pratats mycket om i VSK-lägret i år att laget har många poängspelare i truppen, och det är sant. Men det beror också på vad man jämför med. VSK har idag i laget elva unika målskyttar i år. Men när vi tittar i statistiken ser vi att Carlstad har 16 unika, Akropolis 15, Sollentuna 14, Team TG 13 och UFC 12 spelare som gjort mål.

För att vara serieledare är antalet målskyttar inget som sticker ut. I de uppräknade lagen är det dock många av spelarna som gjort enstaka eller några få mål. I VSK är det anmärkningsvärt många som har gjort minst 5 mål, nämligen 4 st. Det är bara Carlstad United som har lika många målskyttar av den kalibern.

I år har Karwan haft det lite tyngre med målskyttet och endast gjort 10 mål, vilket är färre än vad han gjort tidigare säsongen i VSK på 26 seriematcher. Men om man ska säga något om det är det så att ett lag behöver inte ha en skyttekung som gör alla målen för att kunna ta klivet upp i seriesystemet.

Vi ska komma ihåg att 2010 när VSK vann serien var vår främste målskytt Filip Tronêt med 11 mål.Tittar vi på antalet spelare som gjort minst 5 mål är VSK genomsnittligt. Värt och nämna är att i Division 1 södra har Mjällby sju spelare som gjort mer än 5 mål i år. Det är otroligt många och väldigt ovanligt. Så klart speglar detta den överlägsenhet de visat upp i serien i år.

 

 

Tittar vi historiskt har VSK faktiskt ovanligt få målskyttar i år. Många är åren då VSK presterat sämre tabellmässigt men haft fler målgörare. Att det blir så kan bero på många olika saker, tex hög rotation i truppen som automatiskt ger fler målgörare.

Tittar vi historiskt är det faktiskt ganska sällan VSK har haft skyttekungar av yppersta klass. Fjolårets 17 mål av Karwan är exceptionellt och lätt att glömma bort när det gått lite sämre i år med målproduktionen.

Det har ju varit mycket diskussioner om att laget inte är lika effektiva framåt som tidigare år. Det kanske stämmer, men laget är mer baktungt balanserat i år, ffa under den tid TAF ledde laget. Sånt påverkar målproduktionen i hög utsträckning. Det man får istället för mål är klart färre insläppta mål. Där är övriga lag i serien långt efter VSK.

Här kan du dessutom läsa vem som fick omgångens gröna hjärtan

Facebook Comments Box