ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys av sista fyra omgångarna Div 1 Norra samt veckans tips

Dags att titta på veckans omgång, den 27:e i ordningen i årets Div 1 Norra serie. Men innan vi gör det ska vi se över hur de sista fyra omgångarna gestaltar sig och varför Nyköpings BIS har en nyckelroll i dessa.

 

Tabellen ovan visar vilka motståndare de olika lagen har de sista fyra omgångarna. Ni har säkert koll på VSK men vi visar här även de främsta utmanarna. Intressant nog har Bissarna en nyckelroll i slutspelet då de möter tre av topplagen som kämpar om avancemang samtidigt som de själva försöker undvika negativt kval.

Nyköping har just nu fyra poängs marginal ned till Karlslund på kvalplats. Men det kan fort ätas upp när de möter så här pass tufft motstånd. Ett motiverat Bissarna kan vara en av de tuffaste motståndarna i serien och det lär VSK, Carlstad och Umeå få känna på.

Intressant nog är den sista omgången den lättaste för samtliga lag då det bara är topplagen mot bottenlagen. Dock är risken att Arameiska/Skellefteå/Assyriska inte har så mycket att spela för vilket kan missgynna Carlstad och Umeå. Samtidigt kan de vara motiverade att göra en snygg sorti och visa vad de faktiskt kan, sånt har vi sett hända förr.

VSK har nog inte så mycket att oroa sig för vad gäller Carlstad/Akropolis/Umeå men behöver se upp för Syrianska. Som man kan se har de dock tre otroligt tuffa matcher som väntar dem nu. Först Akropolis sen Umeå och sist Sandviken. De behöver nog gå rent för att hota VSK.

Nästa omgång är dock en nyckelomgång då den innehåller svåra möten för samtliga lag och det är mycket möjligt att ett eller två lag kan bli avhängda från toppstriden om resultaten går i fel riktning.

Avstängda spelare i den här omgången

Adnan Catic, BK Forward
Ilir Terbunja, FC Linköping City
Thibaut Liozon Molinatti, Sollentuna FF

 

Sandvikens IF – Umeå FC: 2

Oj vilket svårbedömt möte. Det är två lag som spelat riktigt bra på slutet och Sandviken trots att de inte har så mycket att spela för krossade Bissarna med hela 5-0 nu senast. Men det här är en match som kommer vara extremt viktig för Umeå FC att vinna så att de forftarande har en teoretisk möjlighet att ta kvalplatsen från Syrianska FC. Någonstans hoppas vi ändå att Umeå FC vinner detta för att sen ha bra motivation inför nästa omgång. Vi är lite optimistiska och sätter en tvåa.

 

Nyköpings BIS – Carlstad United: X

För Bissarna är det tre mardrömsomgångar som väntar, serietrean, serieettan, seriefemman i kommande matcher. Frågan är också hur mycket 5-0 förlusten mot Sandviken från förra omgången ligger och skvalpar i bakhuvudet på spelarna. Värmlänningarna har också mycket mentala problem så här på höstkröken. Man vinner varannan match men åker sen på oväntade plumpar och hade faktiskt varit på den nedre halvan av tabellen om bara hösten räknats in. Det här är faktiskt en ganska svårbedömt match, båda lagen har extremt mycket att kämpa för men vi tror det blir poängtapp för Carlstad även om de ska vara favoriter. Det är nu nerverna sätter in.

 

Sollentuna FF – Rynninge IK: 1

Det här är kanske omgångens mest ointressanta match? Båda lagen har visserligen en teoretisk möjlighet att fortfarande bli inblandade i negativt kval men det är ändå 5 respektive 6 poäng dit och båda lagen har en bra målskillnad. Det lag som tar poäng i denna match är nog i princip klart för Norrettan nästa år. Egentligen är det inte så mycket mer att orda om detta, vi tror på Sollentuna i denna match i kraft av hemmagräs.

 

FC Linköping City – Assyriska FF: 2

Vet ni, Linköping är bara fyra poäng från negativt kval. Utifrån de högst misstänkta läggmatcherna är det mycket möjligt att de kan hamna där. Det finns egentligen inget som tyder på att Linköping ska torska den här matchen med tanke på Assyriskas form och spelarnas självförtroende. Det vore dock otroligt bra om Assyriska hade en teoretisk chans att hålla sig kvar inför sista omgången när de ska möta Syrianska. Så i en naiv förhoppning sätter vi en tvåa här. Inte för att det på något sätt är realistiskt, men det vore otroligt kul om Linköping riskerade att åka ur och Assyriska fick en avgörande match mot Syrianska i sista.

 

Arameiska-Syrianska IF – BK Forward: 2

Frågan är om Arameiska kommer ta någon mer poäng i år. Visserligen väntar ett bottenmöte mot Skellefteå men utöver det är BK Forward det lättaste motståndet. Forward lyckades vända mot VSK i slutminuterna och är säkert stärkta av detta. Vi sätter en tvåa på Forward, vi har svårt och se att Arameiska har något att sätta emot här.

 

Team TG – Västerås SK: 2

Det här är en jobbig match för båda lagen. TG är inblandade i platsen om negativt kval och VSK för seriesegern. VSK har på minussidan den alltid jobbiga resan norrut som vi vet gör lag sämre än vad de normalt presterar. Men TG har sina riktigt tuffa skadeproblem. Tunga pjäser är borta som McNeil och mittbacken Laitinen och TG hade bara två utespelare på bänken senast mot Akropolis och åkte på en ytterligare skada då Joel Sihlberg fick en armbåge i ansiktet så att tanden sprack. Efter matchen visste han inte om han skulle kunna spela eller inte i den här drabbningen. Eventuellt är Patrik Petterssen och Robin Åberg tillbaka. Det kanske inte är några jätteförstärkningar men i vart fall någon att byta med för tröttsprungna startspelare. För VSK är det nu otroligt viktigt att vinna denna match för att inte riskera hamna i ett läge där man måste vinna mot både Bissarna och Akropolis. Vi tror ändå på VSK här och sätter en tvåa. För hur man än räknar, de har aldrig förlorat mot TG i tävlingssammanhang. Av fem matcher har man vunnit fyra och spelat en oavgjord.

 

Skellefteå FF – Karslunds IF: 1

Nu handlar det bara om att avsluta snyggt för Skellefteå FF och visa världen att man faller med flaggan i topp. För Karlslund som parkerar på negativ kvalplats behövs det tas poäng i den här matchen för att få lite andrum. Dock har Skellefteå sett relativt bra ut den senaste tiden även om de åkt på förluster mot topplag på bortaplan. Ska de vinna någon mer match så är det mot ett annat bottenlag på hemmaplan. Så varför inte nu? Bara att sätta igång. Vi tror på ”FF” i den här matchen och sätter en etta.

 

Syrianska FC- Akropolis IF: 2

Det här är givet omgångens mest intressanta match. Vi tycker nog egentligen att Syrianska överpresterat under hösten och att de har haft problem när de ställts mot riktigt bra lag (CU borta tex, där de knappt hade en målchans). Nu ska de möta Akropolis IF som är höstens bästa lag. Akropolis ångar på och gör det övertygande, 3-1 mot TG borta skojar man inte bort. Vinner Akropolis den här bataljen är det i alla högsta grad inblandade i striden om kvalplatsen vilket så klart är deras mål. En Akropolisseger skulle samtidigt gynna VSK men det bryr sig inte Akropolis om, avståndet upp till VSK är för stort. Vi sätter en tvåa här och vi tror det finns en god chans att Akropolis tar poäng här och kanske tom vinner.

 

Facebook Comments Box