ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong – speltid och skytteligan i VSK Fotboll

Dags att testa lite nya grepp på våra försäsongsanalyser. Idag tittar vi på vilka som fått speltid och ser om vi kan utläsa något av detta. Det är normalt sätt många spelare som roteras runt så här på försäsongen och det är vanskligt att dra allt för stora växlar av vilka som får speltid. Men men, ett försök är det värt i alla fall. Utöver detta tittar vi lite på vilka som gjort mål och assist nu på försäsongen.

Speltid Västerås SK försäsongen 2019

Speltid

Hela 30 spelare som fått känna på planen under match så här långt i VSK på årets 2 första månader. Det är relativt många men visar på en uttalad strategi hos tränarna att hålla igång så många som möjligt och också se till att juniorer får smaka på hetluften.

VSK Fotboll försöker ha två spelare på varje position i laget. När en av spelarna på respektive position har skadeproblem resulterar det i att vissa får mer speltid än andra.

Stefan Batan har varit småskadad och då har Dennis Persson fått mest speltid, något som han förvaltat väl genom riktigt bra insatser så här långt under försäsongen. Dennis har gjort en assist på en hörna och ytterligare någon har det blivit mål på efter nickskarv. Dessutom har han fixat en straff, vilket inte hör till vanligheterna. Vem som ska starta som vänsterback är en av de tuffaste besluten i laguttagningen som tränare Gabrielsson har att göra. Dennis har visat att han vill ha startplatsen, Stefan Batan har och andra sidan på sina få minuter gjort två assist. Spännande med andra ord.

Inför denna säsong har det spekulerats i hur mycket speltid Boris Ljevar egentligen kommer att få. När nu klubben i sitt vankelmod först kickade Carlos för att leta efter något bättre och sen långt senare ta tillbaka honom, så uppstod en lucka på den defensiva mittfältspositionen. Men Boris fanns tillgänglig och han har spelat på platsen hela försäsongen och gjort det med bravur. Boris har nog aldrig spelat så bra som han gjort i vinter.

I premiäravsnittet av Grönvita hjältar som produceras av VLT får man en inblick i varför Boris är så viktig för VSK, framförallt utanför plan. Mannen är en grönvit levande legend.

Att Simon som spetsspelare får mycket speltid är helt naturligt, han är egentligen en av få i truppen som är ohotade på sin position.

På mittbackspositionerna har det roterats friskt mellan Calle, Sean och Ilir. Det är oklart hur VSK kommer starta här och vilka som är först. Sett till speltid är det Calle och Sean som man kan tro tränarna ser framför sig. Samtidigt fick Calle/Ilir starta mot Giffarna och båda gjorde mycket bra insatser.

Det är några som har haft skadeproblem som behöver få mer speltid. Samuel Holm är en som har tagit stora kliv i varje match och det är viktigt att han får mer speltid. Även Emir Smajic skulle behöva få mer minuter för att sätta mer press på Karwan om vem som ska starta som central anfallare.

Bland juniorerna har William Videhult fått stort förtroende och även gjort sitt första mål. Visst känns han lite tunn fortfarande i duellerna men bli inte förvånade när han gör sitt inhopp i Superettan senare i år. Första målet gjordes mot danska B.93 så isen är bruten.

Skytteligan

Tittar vi lite närmare på skytteligan ser man tydligt hur viktig Filip Tronêt är för laget. Tre mål på bara 185 minuter är imponerande. Att Simon och Karwan är i topp på poänglistan är inte förvånande givet hur det brukar se ut. Lite mer förvånande att Jonas Hellgren tillsammans med anfallarna har gjort tre poäng, han är inte känd för sitt poängspel, ffa inte sista säsongerna när han spelat allt mer defensivt. Samtidigt vet vi att Jonas i grunden är en offensiv spelare som tidigare till och med spelat på topp i VSK. Det bör dock sägas att Jonas och Simon fått varsin assist när målvakten gett retur. Det råder delade meningar om det är rätt att räkna assist så.

Effektivaste målskytten just nu är junioren Renan Faustino med mål vart 45:e minut.

Intressant nog syns inget av nyförvärven från andra klubbar i mål- och poänglistan. Vi får väl se vem av grabbarna som först byter ut nollorna mot trevligare siffror.

Facebook Comments Box