ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – IK Frej

Då var tiden kommen för de grönvita krigarna att möta Bajens farmarklubb IK Frej. Passande nog har Frej svartgula dräkter, precis som humlan. För nog är det så helt ärligt, det här är en förening som inte borde kunna flyga i Superettan, med sin tydliga prägel som lokal klubb i skuggan av Stockholmsjättarna. Lite grann som Norrby i Borås.

Och visst har det varit nära kraschlandning för humlan genom åren. Det har varit nära konkurs många gånger och till slut gick det liksom inte att att hantera kostnaderna som kommer med spel i Superettan.

Då såg Hammarby IF sin chans och gav Frej ett bud de inte kunde säga nej till. Vi tar alla kostnader för tränare, vi skjuter till lite cash så ni kan köpa in några bra spelare och så lånar ni våra U-spelare. Sen den lilla detaljen också, ni ska spela som Bajens A-lag så våra U-spelare får gnugga i vårt spelsystem, på träning och på match.

Inga små krav men IK Frej hade inget val om man ville vara kvar i Superettan. Tydligen ville man det för man gick med på att bli i vad som i praktiken måste sägas vara en farmarklubb. Vi hoppas att klubben valde rätt, för det finns så klart många risker med att låta någon annan stå för kompetens och spelare.

Dessutom är det få med insyn i Stockolmsfotbollen som tror på samarbetet. de ger hela spektaklet några år, sen kommer Bajen att ha tröttnat på att livrädda Frej för att ha en plattform för sina U-spelare.

STATS

I årets trupp gjordes 12 värvningar till klubben av spelare som klubben äger. Sju stycken U-spelare har lånats in från Bajen. Truppen är på totalt 26 spelare, vilket innebär att bara 7 spelare var kvar från i fjol. I praktiken ett helt nytt lag

I de flesta matcher Frej spelar får nästan alltid bara en Bajenspelare starta, oftast då Marcus Degerlund. När laget gör sina tre byten kommer oftast ytterligare ett bajen-lån in på planen. Mer än så brukar det inte vara.

Åldersstrukturen i laget är vad man kan förvänta sig av ett farmarlag som ska odla fram talanger. Arton av spelarna är 23 år eller yngre, de flesta runt 20 år. Fem av spelarna är över 30, varav den äldsta är 35. Bara 3 spelare finns i spannet 24-30 år, ett spann som normalt i åldersmässigt balanserade trupper är det med flest spelare. Så inte i Frej.

Profiler

Här listar vi bara spelare som tillhör klubben.

Hjalmar Ekdal (Albin Ekdals lillebror) är en ung spelare fostrad i BP som inför förra säsongen anslöt till klubben. Under våren 2018 fick Hjalmar mest sitta på bänken i Frej men han fick spela lite i Assyriska FF när de fick sin skadekris på backsidan under våren. Under sommaruppehållet försvann den inlånade mittbacken Marcus Degerlund till IFK Göteborg och klubben svar på luckan var att kasta in unge Hjalmar där. Det gick jättebra och med Hjalmar som högermittback i alla matcher utom en i höstas bidrog han till att klubben avancerade i tabellen. I år har Hjalmar tagit ytterligare kliv och är given i laget. Faktum är att de bara är han och målvakten som spelat varenda sekund av årets serie. Två mål har han gjort också, inte illa för en back.

Pedro Ribeiro som anslöt till Frej inför säsongen. Pedro är som namnet antyder brasilianare men har spelat i USA och MSL mestadels av karriären. Nu har han funnit kärleken i Sverige och via Bajens kontakter har han nu hamnat i Frej. Pedro har gett Frej en mycket välbehövlig stadga på det centrala mittfältet. Han styr och ställer och har fin blick för spelet. Som alltid med brassar har han en fin teknik och kan alltid göra sin gubbe om det behövs. Utan Pedro hade det inte gått så bra som det gjort för Frej så här långt. Nu är Pedro lite av ryktenas man. Det surras om att VSK är intresserade av honom, att helt enkelt köpa loss honom från Frej. Då VSK är på jakt efter centrala anfallare är det absolut inget omöjligt rykte. Pedro visade redan i vintras i cupen att han klarar av att hantera även allsvenskt motstånd.

Laget tränas i år av Stefan Olsson som tidigare fungerat som U19-tränare i Hammarby. Han känner så klart väl till alla spelare från Bajen.

Säsongen

Givet att laget är ungt och nykomponerat har spelet varit svajigt med en del fina toppar men också riktiga bottennapp. Rent generellt kan man väl säga att laget har växt in i uppgiften gradvis. Serien inleddes skakigt men man har arbetat upp sig. På senare tid har det mest blivit segrar och oavgjorda resultat och senast en fin skalp med vinst mot Degerfors på bortaplan.

Målet för klubben är så klart att klara sig kvar i serien. Dessvärre för Bajen tycks inte deras U-spelare riktigt räcka till för uppgiften, utan Olsson måste gång efter annan plocka ut Frejs egna spelare som är mer erfarna. Och här ligger väl kärnan i svaret om det här kommer bli ett framgångsrikt experiment eller ej. Om inget ändras lär Bajen inte se vitsen med att låta enstaka bajenspelare få speltid till en kostnad av miljoner varje år.

Matchen

Vi kan förvänta oss att Frej kommer att försvara sig väl och försöka kontra in bollar. Man har använt en rad olika uppställningar för att försöka hantera sin motståndare. Frågan är om man vågar sig på en lite mer offensiv uppställning mot ett anfallsmässigt tandlöst VSK. Vi får se. Spelmässigt försöker man variera sig med längre bollar på kanterna på de fria ytor som öppnas när motståndarlaget anfaller. Man kan även kortspela då till Ribeiro som får styra spelet och skapa possession. Bollen hamnar förr eller senare på en kant där det oftast kommer inlägg in i boxen, ibland instick också.

Den unga brasilianska anfallaren Ze Vitor är avstängd för 3 gula kort. Istället är det nu möjligt att Frej lånar in Leo Bengtsson från Hammarbys A-lag. Det gjorde man nämligen i matchen mot Varberg för två veckor sedan och nu är det landslagsuppehåll, så han lär vara tillgänglig. Med Bengtsson och Fritzell med fem baljor under bältet i år på topp, kommer VSK få en svettig eftermiddag.

Det finns förstås svagheter i Frej, ffa då försvarsspelet som understundom sett ordentligt svajigt ut. Det gäller att sätta laget under press så kommer misstagen, det har visat sig gång efter annan i år.

Hur matchen slutar? Ja, det är ju givet, 0-0 så klart.

Facebook Comments Box