ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför IK Frej – VSK Fotboll

Då var det dags att möta ”humlan” igen, klubben som flyger på tok för högt i seriesystemet och därmed trotsar tyngdlagen.

Det var knappa två månader sedan lagen möttes och vill ni läsa en mer grundläggande genomgång av laget och klubben kan ni göra det här

Det har ju hänt en hel del saker i klubben sedan VSK senast hade Täby-laget på motståndarsidan.

Det började med ett rykte att den gamle Bajen-tränaren Patrick Winqvist var på väg in för att ta över. Ryktet visade sig inte stämma, utan lite överraskade tog man in en ny assisterande tränare i Magnus Österberg, gammal Bajen-tränare och scout åt bla Tottenham. Vi kanske mer känner Magnus, som krönikör och kommentator på Ettanfotboll och assisterande tränare i Assyriska under Erik Acar 2017.

Tydligen var Frejs dåliga resultat nu sista veckorna för mycket för Bajen, för nu var det dags att stoppa in fler tränare i Frej. Denna gång fick också ansvarige tränaren Lukas Syberyjski lämna sitt uppdrag.

Ny huvudtränare är Janne Mian och Pablo Piñones-Arce. Mian har sedan i vintras varit fystränare i Hammarby och involverad i klubbens akademiverksamhet. Han kommer närmast från Elfsborg där han varit tränare, assisterande och fystränare under ett antal år.

Pablo avslutade sin karriär 2016 i Hammarby och har sedan dess varit kvar i klubben bla i funktion som Players Manager.

Nu ska den här Bajen-trion lyfta humlan tillräckligt högt för att fixa nytt kontrakt.

De har ett styvt jobb framför sig, laget ligger på nedflyttningsplats med 5 poäng upp till säker mark ovanför kvalstrecket. Vad värre är släpper man in för mycket mål i sina matcher, 33 stycken har det blivit eller 2 per match i snitt. Framåt har man bara mäktat med ett mål per match. Det här måste bli tvärtom för att vi ska se humlan lyfta.

Vi får anta att nya tränartrion inleder med att jobba om försvarsspelet så att man ser till att lyckas där i första hand. Det finns dock ett problem, försvarsgeneralen Degerlund är skadad och hans medverkan på plan närmsta tiden är osäker. Degen ramlade oturligt på en Bajen-träning och slog i huvudet i en reklamskylt med följden att han fick en hjärnskakning och en fraktur på huvudet. Hammarby är väldigt tystlåtna om hans skada så vi får se om han dyker upp idag.

Med Degen borta de senaste matcherna har laget varit tvunget att spela sin mittfältsgeneral Pedro Ribeiro till vänster i trebackslinjen. Inget problem för den begåvade spelaren, men med honom där har så klart mittfältsspelet blivit lidande. Boten på detta problem är att Bajen nu lånar ut
Jean Carlos De Brito till Frej. Han är vänsterback och har suttit på filten i Bajens samtliga matcher under våren, några inhopp och en start har det blivit. Utlåningen är registrerad och vi kan nog räkna med att Se Jean på planen idag till vänster i trebackslinjen.

Förhoppningsvis får den här åtgärden stopp på alla baklängesmål.

Men laget har också haft problem framåt. Förvisso har man gjort 17 mål, vilket inte är uselt men man har litat till unga spelare där framme, Fritzell 22 och De Vitor 20. Man har saknat en bra boxspelare och därför gjorde man i veckan klart med Oke Akpoveta som vi känner igen från provträningen i VSK nyligen. Han lär spela dagens match, sannolikt från start.

Så två nya startspelare och en helt ny tränartrio, många förändringar i IK Frej just nu. Men visst, Bajen var tvungen att agera och göra något, att fortsätta hade inneburit säker degradering. Nu gör man vad man kan och man öppnar även plånboken och tar nya kostnader, vilket rekryteringen av Magnus och Oke innebär. Man tänker inte ge upp Frej, just nu tillhör 9 av 26 spelare i Frej-truppen Hammarby och klubben gör allt mer skäl för namnet ”farmarlag”.

Matchen

Det här är en väldigt viktig match för båda lagen. Ingen har råd att förlora och bägge behöver tre poäng. För VSK:s del vet spelarna detta och har lovat sig själva tre poäng idag. Det innebär att man nog kommer köra offensivt och hårt. Att stressa backlinjen i Frej har visat sig framgångsrikt, så hög press från VSK lär vi få se. VSK kommer sannolikt att ställa upp med tre forwards då man vill vara offensivt balanserad i denna match. Ska vi tro senaste träningarna blir det Karwan i mitten, då Mål-Dogge är fortsatt skadad.

Som vanligt ligger nyckeln till seger på mittfältet och förra matchen mot Frej är den enda så här långt i årets seriespel där VSK med eftertryck ägde mittfältet. Gärna en repris idag. Om det blir så, är vi säkra på seger.

För Frejs del handlar dagens match om att inte släppa in första målet, utan ge sig chansen till seger genom att hålla tätt bakåt. Det innebär lågt och kompakt försvarsspel för att sen gå på omställningar med ”Åke” på topp som farlig centerforward. I Frej har man noga studerat VSK-Dalkurd där de sistnämnda neutraliserade VSK:s offensiv under 60 minuter av matchen, så kommer man försöka spela. Framåt har man tittat på VSK:s match borta mot J-Södra för att se att VSK är sårbara bakåt när man trycker på framåt och att det finns klara möjligheter att komma loss och kontra in ett eller flera mål.

Nu är det på allvar för båda lagen och de som bäst håller nerverna i styr går nog vinnande ur den här fajten.

Facebook Comments Box