ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Halmstads BK

Då var det dags igen för VSK Fotboll och nästa viktiga hemmamatch. Idag kommer HBK på besök för att bli nollade av ett Grönvitt som är sugna på fler segrar på Parken.

Som vanligt kan ni läsa vår genomgång av Halmstad inför VSK:s bortamatch i juni här. Där får ni reda på mer om klubben och laget, här uppdaterar vi vad som hänt de senaste månaderna i klubben.

Som alla vet vid det här laget har HBK:s målsättning för året varit avancemang till Allsvenskan. Medlemmarna klubbade igenom en minusbudget som bara skulle kunna fungera om man gick upp.

Nu vet nog också alla att föreningen har en mycket ansträngd ekonomi då det i praktiken är klart att man inte kommer att nå AS i år. På det extra årsmöte som hölls i veckan informerades medlemmarna om att klubben inte anställer någon ny sportchef för den som slutade i våras, allt för att spara pengar. På en fråga från en av medlemmarna kunde inte ordföranden lova att föreningen inte kommer att gå i konkurs till hösten.

Hoppet att få in pengar står nu till den nystartade investmentbolaget. Det har en krångligt upplägg men kort går det ut på att man stoppar in minst 100 000kr i bolaget för att sen ha rätt på en andel av den tänkta omsättningsökningen i klubben fram till 2022. Det finns massa förbehåll så i praktiken ger du nog bort dina pengar till HBK.

Vi får se vad som händer i klubben, men det är tajt med likviditeten och vi får nog gissa att truppen övernattat i Västerås på något av budgethotellen. (ÖIS bodde på Stadshotellet för övrigt).

Laget

Man har ju repat sig från den katastrofala inledningen av serien där man länge nog låg sist. Det krävdes ett tränarbyte för att det skulle bli lite bättre. Det stora lyften har inte kommit men nu presterar man i vart fall en fotboll som gör att man vinner matcher då och då, vilket inte var fallet inledningsvis.

Helt rimligt, givet ekonomin, har det inte hänt mycket i truppen under sommarfönstret. Endast en riktig värvning har gjorts i den hemvändande anfallaren Mikael Boman som anslutit från Danmark och Randers FC. I Mikael får HBK en kompetent och erfaren anfallare. Förvisso har han inte gjort några mål ännu, trots fyra matcher för klubben. Förhoppningsvis lossnar det inte idag heller. Annars har man bara flyttat upp en junior i truppen och skeppat iväg en spelare som inte platsade. I övrigt inga förändringar.

Den stora succén i årets trupp är, trots alla missräkningar, den blott 20-årige egna produkten Rasmus Wiedesheim-Paul som från ingenstans har seglat in i startelvan. Han är numera given och har gjort imponerande 9 mål på sina 1100 minuters speltid. Vilken utveckling och HBK kan tacka sin lyckliga stjärna att Rasmus klivit fram på detta fantastiska sätt i år. Annars hade nog föreningen stirrat rakt ned i avgrunden.

Matchen

HBK har samma poäng som VSK och har väl egentligen det enda målet nu att hålla luft nedåt i tabellen. Kanske vill man komma så högt upp som möjligt då varje placering uppåt ger mer pengar från SEF. Men egentligen har de inget mer att spela för än VSK så klart.

Man kommer till matchen med en tydlig tendens att förlora mot topplagen och ta poäng mot de lite sämre seriekollegorna. Senast städade man av ett blekt Dalkurd på Örjans Vall. Förvissa var HBK klassen bättre, framförallt i första halvlek. Men det går inte att säga att man imponerade särskilt ändå, Dalkurd satt kvar på bussen och fick nog gå hem till Uppsala efteråt som straff för sin loja inställning.

Vi får anta att HBK vill ha någon slags revansch för rånet på Örjans Vall när VSK helt oförtjänt lyckades rädda en poäng. Det var verkligen ett rån.

Idag lär vi få se HBK ställa upp i en klassisk 4-4-2, precis som man spelade förra matchen. Man är rimligen varnad om VSK:s omställningsspel och lär inte kliva upp med sin backlinje särskilt högt. Man har sin högermittfältare Boakye avstängd, vilket är ett litet avbräck. Man kommer som i förra matchen försöka se till att dominera mittfältet och spela insticksbollar på Rasmus och Mikael som är toppforwards och som kommer löpande i djupled.

För VSK:s del handlar det om att inte låta HBK äga mittfältet utan ha samma aggressivitet som i förra matchen. Precis som då kan man få tag i sitt spel och börja trycka tillbaka HBK. Lyckas man med det kan det bli en trevlig dag, annars får vi nöja oss med oavgjort som vi tippat inför matchen.

Support

Precis som i förra matchen mot ÖIS ser vi till att sjunga fram våra grönvita hjältar även i den här bataljen. Och glöm inte vår utmaning att skänka en liten liten slant för varje åskådare som dyker upp på Parken idag.

Kom igen Grönvitt

Facebook Comments Box